Esin Hamamcı
CI Bloom bu yıl, 24 çağdaş sanat galerisi, 5 kurum ve inisiyatif, 267 sanatçı ve 568 eseri ağırladı. 24.400’den fazla kişinin ziyaret ettiği fuarın en önemli özelliği bu yıl da genç sanatçıların sesine kulak vermesiydi. Yeni nesil sanatçılar bu vesileyle işlerini seyircisiyle buluşturabildi.
Eser alım satımları yüksekti
Önemli koleksiyonerlerin ilgiyle takip ettiği CI Bloom’da eser alım satımları da yüksekti. Özellikle koleksiyonerlerin eserlerini takip ettiği sanatçılar arasında Zilberman’dan Azade Köker, Sim ChiYin, Mehmet Erdener, Sandra Del Pilar; Dirimart’tan Çağla Ulusoy, Canan Tolon, İnci Eviner, Seçkin Pirim, Shirin Neshat; C.A.M. Gallery’den Oğuz Kaleli, Sidar Baki; Simbart Projects’den Begüm Mütevellioğlu; Mahal’den Can Ünlü; solo sergiyle yer alan Sanatorium’da Clemens Wolf; Vision Art Platform’dan Çağrı Saray, Özlem Şimşek; Galeri 77’den Daron Mouradian, Vav Hakobyan; Art On İstanbul’dan Erdal İnci, Hüseyin Aksoylu, Eser Gündüz; Bozlu Art Project’ten Gamze Taşdan; Büro Sarıgedik’ten Gülsün Karamustafa, Vahap Avşar; Muse Contemporary’den Kubra Dogu, Mehmet Sinan Kuran; Belm’art Space’ten Mustafa Yılmaz; Brieflyart’tan Server Demirtaş; 10_12 Gallery’den Sinem Ören ve Koli Art Space’ten Kübra Uzun yer aldı.
Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonları’nın giriş kısmında karşılaştığımız kapı, Murat Tabanlıoğlu’nun tasarımı üç boyutlu, saçak yapılı bir eser olarak karşımıza çıktı. Bu çalışma, doğada yer alan gölge hareketleri yansıtmaktaydı. Bina yönetiminin bu eseri kalıcı olarak kullanmayı düşündüğünün de duyumunu aldık.
BMW ve LG OLED’in partnerliğinde gerçekleşen etkinlik sürecinde açılış gününde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yaptığı resim çalışması damga vurmuştu. İmamoğlu, eline en son ilkokulda fırça aldığını dile getirse de Habertürk’ün #SanatBaharı alanında yaptığı çalışma herkes tarafından başarılı bulundu. Ardından yapılan basın toplantısında İmamoğlu, sanat eseri almayı, eser biriktirmeyi ne kadar çok sevdiğinden bahsetti. Koleksiyon yanıyla da daha çok çağdaş sanat eserlerin dikkatini çektiğini belirtti. Stantları tek tek dolaştı, sanatçılar ve galerilerle tanıştı.
Bir doğum, bir doğum günü
Koleksiyonerler, sanatçılar, galeriler, sanat eleştirmenleri, yöneticileri ve basının yer aldığı ön izlemede bir de kedinin doğum anına şahit olundu. Fuarın dinlenme alanında dört yavru kedi dünyaya geldi. Contemporary İstanbul yöneticisi Rabia Güreli yeni doğan yavrulara sırayla Bloom 1, Bloom 2, Bloom 3 ve Bloom 4 isimlerini verdiklerini söyledi ve kedileri korumaya aldı. Sanatçı Bedri Baykam’ın 26 Nisan’daki doğum gününün kutlaması ise Piramid Sanat’ta gerçekleşti.
Bu sene fuara Ankara’dan yeni bir katılımcı vardı, o da Belm’Art.Sapace. Yine İstanbul’dan 1012 Gallery ve Briefly Art galeri, Çanakkale’den ise inisiyatif Mahal’i alanda izleyebildik. Siyah-Beyaz Galeri gibi 40 yıllık köklü bir galeriyle, 1 yıllık bir galerinin aynı alanda yer alması fuara büyük bir çeşitlilik katarken, kimi yabancı sanatçılar Avrupa’da daha çok bilindiği için Türk koleksiyonerle tam temas edemedi. Çoğu eser sanatçının fuara özgü işiydi. Bu yıl dikkatimi çeken bir diğer nokta ise sunum oldu. Galeriler çok fazla eser sergilemekten ziyade iyi eserleri iyi şekilde sunmaya özen gösterdiler ve koleksiyonerlerin, sanatseverlerin ilgisini üzerlerine daha rahat çektiler.
Bu yıl fuardaki bir diğer yenilik ise partisiydi. 27 Nisan’da İsveç’ten ünlü Dj Todd Tere’nin Karaköy Frankhan’da sergilediği bir performansla CI Bloom partisi düzenlendi.