26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.05.2022 22:23 | Son Güncelleme: 11.05.2022 00:36

David Hockney’nin sergisi, bugün Sakıp Sabancı Müzesi'nde ziyarete açılıyor

21. yüzyılın en önemli ve yaratıcı sanatçılarından biri olarak kabul edilen David Hockney’nin eserleri, 'Baharın Gelişi, Normandiya, 2020' sergisi ile ilk defa Türkiye’ye geliyor. Sergi 11 Mayıs - 29 Temmuz tarihleri arasında Sakıp Sabancı Müzesi'nde sanatseverlerle buluşacak
Fotoğraf: Instagram/sakipsabancimuzesi
Fotoğraf: Instagram/sakipsabancimuzesi

Sakıp Sabancı Müzesi, Akbank işbirliğiyle 20. ve 21. yüzyılın en ilham verici sanatçılarından David Hockney’nin Baharın Gelişi, Normandiya, 2020 sergisine ev sahipliği yapacak.

Böylece daha önce Londra’daki Royal Academy’de ve Brüksel’deki Bozar’da sanatseverlerle buluşan serginin üçüncü durağı Sakıp Sabancı Müzesi olacak. 

Iphone ve iPad ile çizim yapıyor

Kariyeri boyunca yeni teknolojileri ve sanat yapmanın farklı yöntemlerini araştıran Hockney, 2000’lerden itibaren Iphone ve iPad ile çizim yapıyor. Söz konusu teknolojik arayışının doruk noktası olan bu sergi, sanatçının baharın gelişini müjdeleyen iPad resimlerinin 116 tanesini içeriyor. Bunların tamamı 2020'de, Covid-19 salgınının ilk dönemi sırasında, Normandiya'daki evinde üretildi.

Baştan sona baharın hikayesi

Bu resimler, Hockney'nin meyve ağaçları, çalılar, çiçek bahçeleri, gölet ve nehirler, tarlalar ve uzak tepelere uzanan bir manzarada çalıştığını, baharın senelik yolculuğunu çıplak ağaçlardan tomurcuk ve çiçeklere, bol yeşil yapraklara kadar yakaladığını gösteriyor. Sergi baharın başından sonuna bir hikayesi, adeta bir kutlaması niteliğinde ve doğal dünyanın mucizelerini, sürekli yenilenişini, yaşam döngüsünü bize hatırlatıyor.

Yarın açılacak Baharın Gelişi, Normandiya, 2020 sergisi, 29 Temmuz'a kadar Sakıp Sabancı Müzesi’nde sanatseverlerle buluşacak.

David Hockney

David Hockney kimdir?

1937 yılında Bradford’da dünyaya gelen David Hockney, 20. yüzyılın en etkin sanatçılarından birisi olarak gösteriliyor.

Pop-art akımının öncülerinden kabul edilen sanatçı, boyama, çizim, baskı, suluboya, fotoğraf, faks makinesi, kağıt hamuru, bilgisayar ve iPad çizim programları da dahil olmak üzere birçok farklı teknikte çizimlere imza attı. Eserlerinde genellikle hayat, manzara, arkadaş portreleri ve köpekleri konu edindi. Ayrıca, Kraliyet Mahkemesi Tiyatrosu, Glyndebourne ve New York City’deki Metropolitan Operası için sahne tasarımları yaptı.

Bunların yanında, Hockney'nin 'Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)' isimli tablosu, 2018 yılında New York’taki Christie’s müzayedesinde 90.3 milyon dolara satılarak alanında rekor kırdı.