15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Giriş: 21.11.2023 15:38 | Son Güncelleme: 21.11.2023 16:01

Eski röportajın ses kaydı ortaya çıktı: Banksy gerçek adını açıkladı

Gerçek kimliği yıllardır spekülasyonlara konu olan sokak sanatçısı Banksy'nin gerçek adını doğruladığı bir ses kaydı ortaya çıktı. 2003 yılında yapılan bir röportajda sanatçı adının Robert olduğunu doğruluyor
Eski röportajın ses kaydı ortaya çıktı: Banksy gerçek adını açıkladı - Resim: 1

Sokak sanatçısı Banksy'nin ilk adını açıkladığı bilinen bir röportajın ses kaydı ortaya çıktı. Gelecek vaat eden sokak sanatçısı ile BBC'nin eski sanat muhabiri Nigel Wrench arasında, Banksy'nin 2003 yazında Doğu Londra'da gerçekleştirdiği Turf War sergisi öncesinde yapılan bir röportajda, Wrench röportajda Banksy'nin gerçek ismini kullanıp kullanamayacağını soruyor.

Fotoğraf: Banksy, Oscar Wilde'a "Oysa herkes öldürür sevdiğini" dizesini yazdıran Reading Hapishanesi’nin duvarında çizdiği figür bir yazarın yüzleştiği baskıdan kurtuluşunu temsil ediyor.

Eski röportajın ses kaydı ortaya çıktı: Banksy gerçek adını açıkladı - Resim: 2

Sanatçı, The Independent'ın zaten bu ismi kullandığını belirtiyor. Wrench daha sonra adının "Robert Banks" olup olmadığını soruyor  ve sanatçı "Robbie" diye yanıt veriyor. Kaydın düzenlenmiş bir versiyonu kısa bir süre önce Temmuz ayında yayınlanan BBC podcast serisi The Banksy Story'nin bir parçası olarak kullanıldı.

Fotoğraf: Banksy’nin 2009 yılında yaptığı Devolved Parliament (Devredilmiş Parlamento) isimli tablo Brexit gününde Bristol Müzesi ve Sanat Galerisi'nde sergilendi. Dört metre genişliğindeki bu eserde İngiltere'deki Avam Kamarası temsilcilerinin yerini şempanzelerin aldığı görülüyor. Eser bu nedenle Şempanzeler Kamarası olarak da anılıyor.
 

Eski röportajın ses kaydı ortaya çıktı: Banksy gerçek adını açıkladı - Resim: 3

Wrench, podcast serisini dinledikten sonra orijinal kaydın tamamını tekrar gözden geçirmek için ilham aldı ve sanatçı hakkında hiç kullanılmayan önemli bilgileri keşfetti. 

Fotoğraf: Banksy'nin Paris'te 2015'te Bataclan Konser Salonu'na düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenleri anmak için çizdiği eser

Eski röportajın ses kaydı ortaya çıktı: Banksy gerçek adını açıkladı - Resim: 4

"Dışarı çıkıp bunları boyamak benim hakkım"

Yeni ortaya çıkan röportajda genç Banks grafitinin vandalizm olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hakkında da konuşuyor. Kayıtta Banksy, "Yaptığım iş çoğu insanda iyi bir tepki yarattı. Bilirsiniz, geçmişte polislerin bile hoşlarına giden şeyler olduğunu söyledikleri oldu ama... Ben sadece dışarı çıkıp bunları boyamanın benim hakkım olduğunu düşünüyorum. Eğer beğenmezlerse gidip üzerini boyamak da bir başkasının hakkı, anlıyor musunuz? Aslında bir kova beyaz boya ile bir şeylerin üzerini boyamak çok uzun sürmez. Bence şehre büyük bir oyun alanı gibi davranırsanız daha iyi olur" ifadelerini kullanıyor.

Fotoğraf: Banksy, Londra'da 11 gün boyunca eylem yapan çevreci Extinction Rebellion göstericilerinin destek amacıyla yapılan eserinin yanında "Bu anda çaresizlik biter, taktikler başlar" yazısı bulunuyor.