23 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.09.2023 11:44 | Son Güncelleme: 28.09.2023 11:49

Feminen dünya prömiyerini gerçekleştirdi

Genel Sanat Yönetmenliğini Duygu Uysal Simrooğlu’nun, koreograflığını çağdaş dans sanatçısı Cansu Ergin’in üstlendiği çağdaş bir dans projesi olan Feminen'in dünya prömiyeri, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde izleyiciler ile buluştu
Feminen dünya prömiyerini gerçekleştirdi

Genel Sanat Yönetmenliğini Duygu Uysal Simrooğlu’nun, koreograflığını çağdaş dans sanatçısı Cansu Ergin’in gerçekleştirdiği çağdaş dans projesi olan 'Feminen’, İKSEV tarafından düzenlenen 30. İzmir Avrupa Caz Festivali kapsamında 26 Eylül 2023 günü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde izleyiciler ile buluştu.

Sık sık doğaçlama çalışmaları yaptık

Yoğun ilgi gören 'Feminen'in Genel Sanat Yönetmeni Duygu Uysal Simrooğlu, 'Feminen'in nasıl ortaya çıktığını şu sözlerle anlattı:  “Projenin genel sanat yönetmeni ve yapımcısı olarak bazı fikirleri kaleme aldım. Kadın, toplum tarafından çoğunlukla tek bir rol ile özdeşleştirilir. Kadını sınırlandıran bu rol, diğer personalarıyla kendini keşfetmesine ve birey olmasına engel olur. Oysa kişi, toplumun kısıtlamalarından öte olma potansiyeline sahiptir ve bu yolda cesaret kişiyi hareketsizlikten kurtarır. Bunu koreografımız Cansu Ergin ile paylaştım. Sonrasında ise koreografi yaratım sürecimiz iki ana bölümden oluştu. 2023 Ocak ile Mart ayları arasında yapılan koreografi, festivalin ertelenmesi ile birlikte Mart sonu bir dönüşüme uğradı.

Koreograf; Mart ile Eylül arası olan süreçte dansçıların toplu ifade gücünün birbirleriyle bağlantı kurmaları üzerinden oluşacağını düşünmesi ile dansçılara sık sık doğaçlama çalışmaları yaptırdı. Bu doğaçlamalar aracılığıyla koreografi, daha bütüncül daha duyguları aktarabilen, daha anlamlı bir hal aldı. Seyircilerimizden de geri dönüşler bu şekilde oldu. Benim odaklandığım hedeflere gelirsek, diğer içinde bulunduğum projelerin aksine bu projede, sürecin keyifli olmasına odaklandım. Gerçekten de dansçılarla ve koreografla birlikte geçirdiğimiz zaman, zor günlerde dans ile duyguları proses etmemize yardımcı oldu. Birlikte çok değerli zaman geçirdik. Bu da gerçekleşen dans gösterimizde seyircimize çok güzel yansıdı.
Dans gösterisine destek veren Norm Sanat’ın sadece plastik sanatları değil, performans sanatlarını da desteklediği bir proje bu. Yalnızca sponsor olmakla kalmayıp yeni bir eser üretimine de katkıda bulundu. Sanatın birçok dalına katkıda bulunma ve Avrupa’daki çağdaş dans kumpanyaları kalitesinde bir eser üretme şansı, Norm Sanat’a da değer kazandırıyor.”

Herkes kendini olduğu şekilde dansıyla ifade etti

'Feminen'in koreografı çağdaş dans sanatçısı Cansu Ergin ise; “Koreografinin kendi içinde organik bir biçimde gelişmesine ve herkesin kendini olduğu şekilde dansıyla ifade etmesine alan açtık. Dolayısıyla, dansçılar koreografinin bir parçası olan hareket araştırmalarını belirli bir tema etrafında ama kendi özgür yaratıcılıkları içerisinde yaptılar. Feminen’de kadın dansçıların kendi bireysel duruş ve yaratıcılıklarını gerçekleştirirken aynı zamanda bir arada bulunabilmeleri mesajını verdik. Zaten bu eserde en dikkat çeken şey, hem bireysel hem de toplu olarak var olabilmeleri oldu. Eserde dans eden her bir dansçı kendi otantik hareketlerini sergileyebildi. Dans olgusu sadece hareketin estetiğinden ibaret olmayıp tam tersi içsel bütünlük ve bağ kurmak olduğu için yaratım çalışmalarımızda en önemli kriter grubun dans yolu ile önce kendi içinde iletişim kurmasıydı. Grubun bütünlüğü de seyirciyi içine alan durumu oluşturdu. Doğaçlama çalışmaları başta olmak üzere, olgu ve kavramlar üzerine konuşmak, yazı yoluyla kendini ifade etmek, hareket analizi yapmak gibi pek çok derin üretim yollarından faydalandık.” şeklinde konuştu.

Farkındalık yolculuğuna sürükledi

Norm Sanat iş birliği ile gerçekleşen, kadının pek çok yüzünü yaşayabilmesini anlatan ve 8 kadının hem kendine hem birbirlerine tanık olarak duygularını ve benliklerini keşfetme fırsatı sunan dans gösterisi, seyirciyi de bir farkındalık yolculuğuna sürükledi. Feminen’de, Asuman Öge, Duygu Soyer, Duygu Uysal Simrooğlu, Esila Mayadağ, Ezgi Atan, Lale Madenoğlu, Nisa İnce, Pınar Özer rol aldı.

Norm Holding bünyesi altında çalışmalarını sürdüren Norm Sanat, topluma değer katmak amacıyla nitelikli eğitim ve kültür, sanat gibi alanlarda toplumun vizyonunu geliştirmek ve belirli bir topluluk için daha parlak bir gelecek inşa etmek için çeşitli projeler geliştiriyor. Norm Sanat, sürdürülebilir bir sanat ortamının oluşturulması ve toplumun sanata olan ilgisinin artırılması yönünde faaliyetlerini sürdürüyor.