23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.09.2022 09:23 | Son Güncelleme: 03.09.2022 17:35

Genco Erkal: Ölmedim ama Kıbrıs’ta provasını yapmış oldum

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki tiyatro oyunu sırasında rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Genco Erkal'dan ilk açıklama geldi. 84 yaşındaki oyuncu "Her zaman sahnede ölmek istemişimdir. Ölmedim ama Kıbrıs’ta provasını yapmış oldum" dedi.
Genco Erkal: Ölmedim ama Kıbrıs’ta provasını yapmış oldum

Sağlık sorunları nedeniyle 6 ay ara verdiği sahnelere geri dönen Genco Erkal, Kuzey Kıbrıs'ta, Şahdamarım adlı oyunu sergilediği sırada rahatsızlandı. İlk müdahaleyi sahne arkadaşlarının yaptığı sanatçı hastaneye kaldırıldı. Bilinci açık olan Erkal'ın bir süre daha gözetim altında tutulacağı açıklandı.

Usta oyuncu akşam üstü Instagram'dan yaptığı açıklamada "Her zaman sahnede ölmek istemişimdir. Ölmedim ama Kıbrıs’ta provasını yapmış oldum" dedi. 

Erkal pandemi nedeniyle iki yıl aradan sonra yeniden Kıbrıs Tiyatro Festivali'ne katılmıştı

Mart ayında sahnelere ara verdiğini duyuran Genco Erkal nisanda ise dönüşünün uzayacağını açıklamıştı.  Erkal 3 gün önce Instagram'dan yaptığı paylaşımda sahnelere dönüşünü "Sağlık sorunlarım nedeniyle altı ay kadar ara verdiğim Bir Delinin Hatıra Defterine Eylül ayının ilk haftasında yeniden başlıyorum, haberiniz olsun. 58. yıl. Yaşadığımız günlerde delirmeyip ne yapacaktık?" diyerek duyurmuştu.

Genco Erkal kimdir?

28 Mart 1938'de İstanbul'da doğdu. Babası Reşat Bey deniz subayı annesi Nebahat Şerbetçi ise moda tasarımcısıydı. Galatasaray Lisesi İlkokulu'nda yatılı okuduktan sonra orta öğrenimini Robert Kolej'de, yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesinin Psikoloji Bölümü'nde tamamladı. Tiyatroya küçük yaştan itibaren ilgi duydu. Robert Kolej'deki öğrencilik günlerinde tiyatro ile yoğun olarak ilgilendi. Ailesi tiyatroculuk yapmasını onaylamadığı için üniversitede psikoloji eğitimi aldı, tiyatro ile amatör olarak uğraştı. 1957'de amatör bir oyuncu olarak Genç Oyuncular topluluğunun kuruluşunda yer aldı.

Profesyonel tiyatroya başlaması, Muhsin Ertuğrul'dan gelen teklifle oldu. İlk profesyonel oyunu Kenter Tiyatrosu'nda sahnelenen Çöl Faresi adlı oyundaki rolü idi. İlk profesyonel rejisi de Kenter Tiyatrosu'nda Ionesco'nun tek perdelik "İskemleler" ve "Ders" oyunlarına yaptığı reji oldu.[7] Oyunculuk yaşamına Kenter Tiyatrosu'ndan sonra Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu'nda ve Ankara'da askerlik yaparken temas ettiği Ankara Sanat Tiyatrosu'nda devam etti.   1963’te Arena Tiyatrosu’nda sahnelenen Aslan Asker Şvayk oyunundaki Şvayk rolü ile dönemin tek tiyatro ödülü İlhan İskender Ödülü'nü kazandı. Ardından Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu'nda Keşanlı Ali Destanı'nı yönetti.Sanatçı, Aziz Nesin'den Haldun Taner'e, Nâzım Hikmet'ten Behiç Ak'a ve Yaşar Kemal'e birçok sanatçının eserlerini tiyatroya uyarladı. Senfonik konserlerde birçok yapıtı anlatıcı olarak seslendirdi. Sinemada 1982 yılında At ve 1983 yılında Faize Hücum filmleri ile en iyi erkek oyuncu dalında Antalya Film Festivali'nde iki kez Altın Portakal' aldı.

1993-1998 yılları arasında, Paris'te ve Avignon Festivali'nde Fransızca da oynamaya başlayan Genco Erkal, üç Fransız yapımında rol aldı: Nâzım Hikmet'ten Sevdalı Bulut, Philippe Minyana'dan Ou vas-tu Jérémie? ve Paulo Coelho'nun ünlü romanından uyarlanan Simyacı.Senfonik konserlerde Prokofiev'in Peter ile Kurt, Stravinski'nin Askerin Öyküsü, Fazıl Say'ın Nâzım adlı yapıtlarını anlatıcı olarak seslendirdi. Önemli uluslararası film festivallerinde gösterilen ve birçok ödül kazanan At, Faize Hücum, Hakkâri'de Bir Mevsim, Camdan Kalp ve uzun bir aradan sonra 2008 yılında çevrilen Pazar-Bir Ticaret Masalı, Çağan Irmak'ın senaryosunu yazdığı ve yönettiği, 2010 yılında vizyona giren Prensesin Uykusu filminde filmlerinin başrolünde oynadı.  Oyuncu ve tiyatro yönetmeni olarak birçok ödüle değer görüldü; çeşitli kurumlar tarafından yaşam boyu başarı ödülü ile ödüllendirildi.

Genco Erkal'ın aldığı ödüller

1982 Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (At)
1983 Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Faize Hücum)
1998 Afife Tiyatro Ödülleri Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu Ödülü (Simyacı, Dostlar Tiyatrosu)
1998 İsmail Dümbüllü Ödülü
2000 Afife Tiyatro Ödülleri Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü (Yaşamı Boyunca Tiyatro Dalında Başarılı Çizgisini Sürdürmüş ya da Tiyatro Sanatına Katkıları Bulunmuş Kişi)
2000 Avni Dilligil Ödülleri Yaşam Boyu Başarı Ödülü
Pertevniyal Lisesi 2008 yılının en iyi tiyatro ödülü (Sivas 93 oyunu ile)
2014 Sinema Yazarları Derneği Ödülleri Onur Ödülü
20. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri Seçici Kurul Üstün Performans Ödülü (Bir Delinin Hatıra Defteri, Dostlar Tiyatrosu)
2019: Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema – Sinema Onur Ödülü