20 Nisan 2024, Cumartesi
Giriş: 27.06.2022 16:53 | Son Güncelleme: 27.06.2022 16:55

Karahantepe geçici çatıyla korunmaya alınıyor

Neolitik dönemin önemli yerleşimleri arasında yer alan Şanlıurfa'daki Karahantepe Ören Yeri'ndeki kazılarda gün yüzüne çıkarılan eserler, modüler yapılması planlanan geçici çatıyla koruma altına alınacak
Kaynak: AA
Karahantepe geçici çatıyla korunmaya alınıyor - Resim: 1

Şanlıurfa'daki kültür envanterinin tespiti için başlatılan çalışmalar kapsamında şehir merkezine 46 kilometre mesafede bulunan Tek Tek Dağları Milli Parkı içerisindeki Kargalı Mahallesi yakınlarında, araştırmacılar tarafından 1997'de yüzey araştırması sırasında Karahantepe'deki yapılar fark edildi.

Karahantepe geçici çatıyla korunmaya alınıyor - Resim: 2

Karahantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığında 2017'de başlatılan Göbeklitepe Kültürü ve Karahantepe Kazıları projesi kapsamında alanda yüzey araştırma çalışması gerçekleştirildi.

Karahantepe geçici çatıyla korunmaya alınıyor - Resim: 3

Bu araştırmalarda UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'deki yapılara benzeyen ve ilk belirlemelere göre neolitik döneme ait T biçiminde 250'nin üzerinde dikili taş tespit edildi.

Karahantepe geçici çatıyla korunmaya alınıyor - Resim: 4

2019'da başlanan kazılarda Göbeklitepe ile aynı döneme tarihlenen T şeklinde dikili taşlar, heykeller ve birçok obje bulundu. Arkeoloji dünyasında ve tarih çevrelerinde ciddi yankılar uyandıran bu kazılar yeniden dikkatleri bölgeye çekti.