20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 26.02.2022 14:55 | Son Güncelleme: 26.02.2022 15:15

Oksijen'den İstanbul rehberi: Cumartesi için öneriler

İstanbul'da yağmurlu hafta öncesi, cumartesi gününü renklendirmek isteyenler için Oksijin'den sergi, tiyatro, film ve podcast önerileri
Oksijen'den İstanbul rehberi: Cumartesi için öneriler

Sergi, tiyatro ve daha fazlası (Yağmur Akpınar)

 Pera Müzesi Sergileri Uzatıldı

Açıldığı günden itibaren büyük ilgi gören Pera Müzesi’nin güncel sergileri 13 Mart’a kadar uzatıldı. İstanbul’dan Bizans, Bizans araştırmalarının İstanbul’daki gelişimine ışık tutuyor. Brigitte Pitarakis’in küratörlüğünde hazırlanan sergi, döneme özgü nadir kitapları, baskı ve haritaları, orijinal arşiv fotoğrafları bir araya getiriyor. Bugüne kadar yeterince ön plana çıkarılmamış bir alanı mercek altına alan sergide, etkileyici bir arşiv seçkisini deneyimlemek mümkün.

Eş zamanlı ve Emir Alışık’ın küratörlüğünü yaptığı İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm adlı sergi de Bizans’ın popüler kültürdeki temsillerini ele alıyor. Adını Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Panorama (1954) isimli romanından alan sergi, Bizans’ın eşsizliğini yorumlayan bir seçki sunuyor. Sergi salonunun dışına taşan sergi podcast serisi ve çalma listesiyle deneyimi güçlendiriyor ve farklı platformlarda yer buluyor. Bizans algısına ait temaları kullanan sanat çalışmaları üzerine düşünmeye davet eden 4 bölümlük What Byzantinism Is This in Istanbul! podcast serisine ve sergiye ses veren müzikleri bir araya getiren Bizans’a Kafa Sallamak çalma listesine mutlaka göz atın.

Cumartesi: 10.00-19.00
Pazar: 12.00-18.00

Anna Laudel’de iki farklı sergi

Cem Sonel’in farklı tekniklerde üretilmiş eserlerini bir araya getiren Bir ve Sıfır İki Eder isimli kişisel sergisini Anna Laudel’de 6 Mart’a kadar görebilirsiniz. Varlık ve yokluk üzerinden tüketim kültürünü eleştiren Sonel’in dijital tabanlı seri işleri bireysel çatışmalarını temsil ediyor. Varlık ve yokluk kavramlarını bilgisayar sistemi üzerinden 1 ve 0 olarak ifade eden sanatçı, bu iki kavramın birbirlerini yok etmediğini aksine beslendiğini savunuyor. Anna Laudel, geçtiğimiz haftalarda açılışı gerçekleşen Lal Batman’ın Exposé isimli kişisel sergisine de ev sahipliği yapıyor. Geniş bir yelpazede sunulan seçkinin küratörlüğünü Doç. Dr. Ebru Yetişkin üstleniyor. Dijital ve plastik pratiğinin bir arada kullanıldığı ve bunun yanında NFT, hologram ve illüstrasyonun da yer bulmasıyla, sanatçı hayatımızın merkezine aldığımız iletişim teknolojilerini yorumluyor. Her gün daha fazla karşılaştığımız parıltılı ve gerçekten uzak hayatları teşhir etme ve dikizleme arzularıyla bağdaştıran seçkiyi 27 Mart’a kadar görebilirsiniz.

 

Zerrin Tekindor Toz ile sahnede

Zerrin Tekindor’un tek başına sahnede devleştiği Toz oyunu 26 Şubat’ta Zorlu’da sahnelenecek. Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yazdığı ve Hira Tekindor’un yönettiği oyun bir anne-kız öyküsünü merkezine alıyor. Handan’ın günümüzde yaptığı metro yolculuğunu, geçmişine yaptığı yolculukla bağdaştıran oyun 19:00 gibi başlıyor. Tek perdede etkisi altına alan bu etkileyici oyunu mutlaka görmelisiniz.

Hope Alkazar Deneyimleri

Beyoğlu’nun sembollerinden biri olan Alkazar Sineması, yeni ismiyle türünün tek örneği olan bir deneyim sunuyor. Yeni ismiyle Hope Alkazar, Taksim Meydanı’na doğru giderken önünüze çıkıyor ve adeta içeri davet ediyor. Adım attığınız mekânda hiçbir detayının atlanmadığını hissediyorsunuz. Neredeyse her gün birbirinden farklı etkinliklere ev sahipliği yapan Alkazar’da cumartesi Cihangir Yoga ile yoganın iyileştirici ve özgürleştirici gücünü deneyimleyebilir veya performans sanatçısı Ekin Bernay ile her bedene ve deneyim seviyesine uygun olan dans atölyesine katılabilirsiniz.

Ekran 

The Journalıst

Israrlı gazetecilerin hikayelerini izlemek güzeldir; dünyanın neresinde geçerse geçsin. Japonya yapımı The Journalist ilk sezonuyla yayında. Bir yolsuzluk skandalının peşine düşen kadın gazetecinin, hükümetten gelen baskılara rağmen ısrarla gerçeği kovalamasını anlatan diziyi izlerken belki de başka ülkelerle benzerlikler görürüz belli mi olur? (Netflix)

Podcast (Selim Karakaya)

Bi’ Gidene Soralım

Son zamanlarda en çok duyduğumuz kavramlardan biri göçmenlik. Türkiye’yi geride bırakarak eğitim için gidenler de var, ekonomik ya da politik sebeplerde kendisini zorunlu hissederek yola çıkanlar da. Kendisi de bir göçmen olan Emre Onar, yurt dışına taşınmış olan isimlerle onların hikayelerini konuşuyor. Farklı ülkeler, çeşitli meslekler ve bambaşka hikayelerle karşı karşıyayız. Çoğunlukla konuklar karar verme aşamasına gelişlerinden bu süreçte yaşadıkları zorluklara kadar kendi deneyimlerini dinleyenlerle paylaşıyorlar. Bu düşünce etrafında dolaşanların mutlaka dinlemesi gerek ama sadece insan hikayeleri açısından bakıldığında da güzel hikayelerle buluştuğumuzu belirtmeliyiz.

Nereden Dinlerim?

Spotify, Apple, Google 

Ortamlarda Satılacak Bilgi

Ortamlarda satma konusu tamamen size kalmış ama yeni şeyler öğrenmek ya da bildiklerimizin özetini hatırlamak için ideal bir yayın. Konu kısıtlaması yok, kültür sanattan psikolojiye, kişisel gelişimden felsefeye geniş bir aralıkta tabir yerinde olursa, hap gibi bilgilerle buluşuyoruz. Çok geniş vakti olmayan dinleyiciler için de önerebiliriz, bölümü tamamlayamasanız da dinlediğiniz kadarı memnun edecek ve eksik kaldı hissi olmayacak.

 

Nereden Dinlerim?

Spotify, Apple, Google