02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Video Giriş: 18.09.2023 15:32 | Son Güncelleme: 18.09.2023 15:38

UNESCO Eriha Antik Kenti'ni Dünya Mirası Listesi'ne dahil etti

Filistin’in Eriha kentinde bulunan Eriha Antik Kenti, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Mirası Listesi'ne dahil edildi. İsail, karara tepki gösterdi

Eriha Antik Kenti (Telle es-Sultan) Filistin'de Dünya Mirası Listesi'ne giren 5. tarihi eser oldu. Eriha Antik Kenti'nin insanın yerleşik hayata geçişinde ilk başarılı model olduğunu söyleyen Filistin Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Muaya alanın 10 bin yıl öncesine kadar uzanan Neolitik çağda kurulmuş en eski müstahkem tarım kasabası olduğuna dikkat çekti. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise "Karar Filistin halkının asalet ve tarihinin kanıtıdır. Filistin Devleti bu eşsiz alanı korumaya devam edecek" dedi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı alınan kararın, Filistinlilerin UNESCO'yu kullanmasının ve örgütün siyasallaştırılmasının göstergesi olduğunu savundu. Açıklamada, İsrail'in, alınan tüm "kötü" kararların değiştirilmesi için çalışacağı kaydedildi. İsrail, örgütün 2011'de Filistin'i üye devlet olarak kabul etmesine karşı çıkmış ve 2019'da UNESCO'nun önyargılı olduğunu iddia ederek örgütten çekilmişti.

 

 

Benzer Videolar