30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.10.2022 21:13 | Son Güncelleme: 20.10.2022 21:30

Van Gogh'un tablosuna çorba fırlatan çevrecilerden yeni eylem

Hollandalı ressam Vincent Van Gogh'un ünlü tablosuna çorba atarak gündeme gelen çevreci grup Just Stop Oil (Sadece Petrolü Durdurun) bu sabah bir eylem daha gerçekleştirdi. Grubun en büyük destekçisinin petrol şirketi vârisi Aileen Getty olduğu ortaya çıktı
Van Gogh'un tablosuna çorba fırlatan çevrecilerden yeni eylem

Son dönemde peş peşe eylemler düzenleyerek adını duyuran Just Stop Oil adlı aktivist grubu, bu defa  Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'nın en lüks alışveriş merkezlerinden Harrods'ın önünde trafiği durdurdu. Protestoculardan bazıları kendilerini yola yapıştırırken bazıları yere oturdu. Yeni fosil yakıt projelerine son verilmesini isteyen protestocular ayrıca ünlü mekanın camlarını spreyle turuncuya boyadı.


Just Stop Oil'den yapılan açıklamada, Londra'ya eleştiriler yöneltildi. Açıklamada hükümetin fosil yakın üretimini artırmaya çalıştığı belirtilirken, "Gençlerimize, fosil yakıtları durdurmayı borçluyuz" dendi.

J. Paul Getty’nin torunu başrolde

İngiliz Guardian gazetesine göre, grubun destekçileri arasında Aieleen Getty (65) bulunuyor. 1942’de Amerikan petrol pazarlama şirketi Getty Oil’i kuran J. Paul Getty’nin torunu olan Aieleen, Climate Action Fund’un (İklim Acil Durum Fonu) kurucusu. Bu fon aracılığıyla da iklim aktivistleri tarafından kullanılması için 1 milyon dolar bağışladığı iddia ediliyor. Söz konusu fonnu bu yıl onlarca iklim örgütüne 4 milyon dolardan fazla bağışta bulunduğu, Just Stop Oil'ın da 1.1 milyon dolarla en büyük payı aldığı öne sürülüyor. Telegraph'ın haberinde de Getty'nin kurucu ortaklarından olduğu ABD merkezli kâr amacı gütmeyen çevre kuruluşu Climate Action Fund’un, Just Stop Oil'e kaynak sağladığı belirtiliyor

Desteğin amacı tartışılıyor

Disney Ailesi'nin oğlu Abigail Disney de Climate Action Fund’a 200 bin dolar bağışladığı konuşuluyor. Öte yandan servetini petrolden kazanan Getty’nin desteklediği eylemlerin iklim aktivistlerini itibarsız- laştırmayı amaçladığına dair iddialar da var. Buna karşı çıkanlar, “Dünya için doğru yolda yürüyen Aieleen Getty’yi, ölmüş dedesinin günahlarından sorumlu tutamazsanız” diyor.

Just Stop Oil eylemleri 

İngiltere’de hükümetin fosil yakıt üretimini durdurmasını isteyen çevre aktivisti grup Just Stop Oil'in öne çıkan eylemleri şöyle:

  • 14 Ekim’de Londra’daki The National Gallery’de bulunan Van Gogh’un Ayçiçekleri adlı tablosuna domates çorbası fırlattılar
  • Kendilerini Londra’da Leonardo da Vinci’nin Son Akşam Yemeği tablosuna ve Milano’da bir Umberto Boccioni heykeline yapıştırıp yakıt pompalarına zarar verdiler.
  • Aston Martin'in Londra'daki bir mağazasını da 16 Ekim'de turuncuya boyadılar
  • İngiltere Grand Prix’te piste koşan aktivistler, bir Premier Lig maçında da kendilerini kale direğine bağladılar