19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.04.2024 16:24 | Son Güncelleme: 04.04.2024 16:30

HSK'dan Abdullah Zeydan kararını veren mahkemeye inceleme

Hakimler ve Savcılar Kurulu, Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının iadesi kararını veren Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında inceleme başlattı
HSK'dan Abdullah Zeydan kararını veren mahkemeye inceleme

31 Mart sonrası sonrası en çok konuşulan seçim bölgelerinden biri Van oldu. Son olarak YSK, DEM Parti'nin Van'da Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınarak mazbatanın AK Parti adayı Abdulahat Arvas'a verilmesine ilişkin İl Seçim Kurulu'nun kararına yaptığı itirazı kabul etti. Karar 4'e karşı 7 üyenin oyuyla alındı. YSK Başkanı Ahmet Yener, bugün gazetecilerin konuya ilişkin sorusu üzerine, dün aldıkları karara ilişkin gerekçeyi bugün yazacaklarını söyledi. Van ile ilgili tartışmalar sıcaklığını korurken Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının iadesi kararını veren Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında inceleme başlattığı bildirildi.

YSK kararının ardından olası senaryolar

Habertürk TV Ankara Temsilcisi Fevzi Çakır'ın dün yaptığı açıklamaya göre; YSK'nın kararının gerekçesinde, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 29 Mart tarihli 'memnu hakların iadesi kararının kaldırılması' kararına 15 günlük itiraz sürecinin devam etmesi nedeniyle Zeydan'ın seçilme yeterliliğinin sürdüğü belirtiliyor. Bu süreçte karara itiraz edilmemesi halinde mazbatasını alan Zeydan'ın başkanlığı düşebilir ve yerine Belediye Meclisi üyelerinden biri seçilebilir. Karara itiraz edilmesi ve itirazın reddi halinde de benzer bir sürecin yaşanabileceği belirtiliyor. Ancak Van İl Seçim Kurulu'nun 15 günlük itiraz süreci bitmeden mazbatayı Zeydan'a vermemesi, itirazdan da olumsuz sonuç alınması durumunda mazbatanın AK Parti adayı Abdullahat Arvas’a verilmesi yeniden gündeme gelebilir.

Ne olmuştu?

Van Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 55 oyla kazanan DEM Parti’li Abdullah Zeydan’ın, seçilme hakları Adalet Bakanlığı'nın seçime 2 gün kala yaptığı itiraz üzerine geri alındı. Zeydan’ın alması gereken mazbatanın 130 bin oy fark attığı AK Parti’li rakibi Abdullahat Arvas’a verilmesi kararlaştırıldı. DEM Parti Van'da 14 ilçenin tamamını kazanarak bir ilke imza atmıştı. Karar sonrası açıklama yapan Zeydan, "Yerel seçimler öncesi bütün mahkeme kayıtlarını ve adli sicil kaydımı sundum. İl seçim kurulu da adaylığımı kabul etti, kimse itiraz da etmedi. Bunu biz UYAP'a yüklendikten sonra öğrendik. Cuma günü 16.55'te Diyarbakır Başsavcılığı memnu haklarımı iade eden mahkemeye, 'Kararı bana bildirmemişsin, bu kararı bildir' diyor. Bu tamamen hukuka aykırı" dedi.

DEM Parti MYK başta olmak üzere çok sayıda il ve ilçe örgütleri, 3 Nisan'da Van'da protesto kararı aldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'de Van'a gidilmesi için CHP heyeti görevlendirdi. Birçok kentte de protestolar başladı. Van ve Bitlis Valiliği iki kentte 15 gün süreyle gösteri ve yürüyüş yasağı kararı alırken, Siirt'in Pervani ilçesinde de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Memnu haklar nedir?

Memnu haklar, diğer bir deyişle yasaklanmış haklar, kişinin ceza mahkumiyeti nedeniyle, ceza kanununun dışında farklı kanunlardan kaynaklanan mahrum edildiği haklardır. Memnu hakların iadesi ise, bu hakları geri almak için düzenlenen bir ceza hukuku kurumudur.