05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Giriş: 05.04.2024 04:42 | Son Güncelleme: 05.04.2024 04:42

Sonuç AKP’ye uyarı, CHP’ye de fırsat olsun

İstanbul’da değişimin ve rekabetin yaşandığı Üsküdar, Beyoğlu ve Fatih’te sokaktaki vatandaşa sandıktan çıkan sonucun nedenini sorduk. AKP’ye ve CHP’ye yönelik mesajlarda ekonomi, sağlık, adalet ve eğitim başlıkları öne çıktı. Esen Dolma ve Talia Boşnak'ın haberi
Sonuç AKP’ye uyarı, CHP’ye de fırsat olsun - Resim: 1

2002 genel seçimleri ile iktidara gelen AK Parti, aradan geçen 24 yıl içinde referandum, genel ve yerel seçim olmak üzere 16 kez sandığa gitti ve hepsinden zaferle ayrıldı. 31 Mart 2024 yerel seçimleri ise AK Parti’nin 17’nci sandık sınavıydı ve bu kez sandıktan ikinci parti olarak çıktı. Birincilik kürsüsünü CHP’ye kaptırdı. CHP, üç büyükşehir belediye başkanlığını aldığı gibi il genel meclisi bazında da birinci parti oldu. CHP il genel meclisindeki oy oranını yüzde 27.5’ten yüzde 37.8’e çıkarırken AKP’nin oy oranı yüzde 38.9’dan yüzde 35.5’e düştü. AK Parti’nin siyasi kariyerinin filizlendiği İstanbul’da CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu, yüzde 10’un üzerinde yani yaklaşık 1 milyon oy farkla birinci oldu. Beyoğlu, tarihinde ilk kez CHP’ye geçti. AKP’nin kalesi olarak görülen bir diğer simgesel yerde, Üsküdar’da da halk CHP’yi seçti. Fatih’te ise kıran kırana bir rekabet vardı. AKP’nin oyu yüzde 53’ten yüzde 47.6’ya düşerken CHP’nin oyu yüzde 36.1’den yüzde 43.8’e çıktı. Biz de bu üç simgesel yerde seçmenin oy tercihini neden değiştirdiğini ve ilk kez oy kullanacak genç seçmenin tercihlerini sorduk.

Sonuç AKP’ye uyarı, CHP’ye de fırsat olsun - Resim: 2

BEYOĞLU

Mülteci sorunu önceliğim

Yasin Mintaş (Esnaf-51): Bu zamana kadar AKP'ye oy veriyordum. Tepki göstermek için yerel seçimde Zafer Partisi'ne oy verdim. Sebebi belli: Öncelikle mülteciler. Sonra da hayat pahalılığı, yanlış faiz politikaları…

2028 CHP’nin elinde

Özlem Bayraktaroğlu (Tezgahtar-33): Bu seçimde tercihimi AKP’den değil CHP'den yana kullandım. Kasımpaşa halkı AKP'yi seviyor, bu bir gerçek ve tek bir günde değişmedi. Fakat artık partinin silkelenip kendine gelmesi için bir tepki vermek istediler. İnsan nasıl arkadaşına kızıp bazen tepki koyar, öyle düşünün. Kızma sebeplerimiz ise alım gücünün düşmesi, fakirin her gün fakirleşmesi, zengininse bir o kadar zenginleşmesi sonucu yaşadığımız adaletsizlikler. Şimdi 2028 seçimlerinin belirleyicisi CHP belediyesinin çalışmaları olacak.

Sonuç AKP’ye uyarı, CHP’ye de fırsat olsun - Resim: 3

Sandığa gitmedim

Mustafa Özen (Emlakçı ve inşaat malzemeleri satıcısı-63): AKP seçmeniyim, hiçbir seçim atlamadım ama bu seçimde sandığa gitmedim. Sorun mutfak, yani tencerenin artık iyice boşalması. Ama seçimin kaybedilme sebebi halkın iyi analiz edilip doğru adımların atılmaması. Mesela taksi meselesinde ayak diremesi çok yanlıştı. Ya da Beyoğlu'nun eski belediye başkanına defalarca süpermarketler hakkında şikayet yapıldı, raftaki fiyatla kasadaki fiyat farklı diye. Bırakın ceza kesmeyi, gidip bir denetim bile yapmadılar. Şikayetler birike birike insanları bezdirdi.

Sonuç AKP’ye uyarı, CHP’ye de fırsat olsun - Resim: 4

Ailecek fikir değiştirdik

İlhan Tenay (Mağaza sahibi-44): Doğma büyüme Kasımpaşalıyım. İlk kez bu seçimde AKP yerine CHP'ye oy verdim. Hatta anne ve babamı da ikna ettim, hep beraber bu sefer CHP'ye oy verdik. Geçen yılki seçimlerden sonra ekonomi kötü gitmeye devam etti. Dükkanda satışlar yüzde 50'nin altına düştü. Kasımpaşa AKP'nin kalesi diyorlar, oysa millet saat 17.00'de, pazar kapandıktan sonra çöp toplamaya gidiyor. Milletin aç kalmamak için çöp topladığı yerde Kasımpaşa kale olsa ne olur olmasa ne olur? CHP'ye oy verdik fakat öte yandan İmamoğlu, farklılıklara sahip çıkan, mantıklı bir lider, onun söylemleri aklımıza yatıyor.