26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Giriş: 10.09.2022 09:15 | Son Güncelleme: 10.09.2022 09:15

The Telegraph seçti: Dünyanın en güzel 50 şehri

İngiliz gazetesi The Telegraph, kapsamlı bir araştırmanın sonucunda dünyanın en güzel 50 şehrini seçti. 14'ten fazla kriterle belirlenen listede İstanbul 25'inci sırada yer aldı
The Telegraph seçti: Dünyanın en güzel 50 şehri - Resim: 1

Telegraph Travel yazarları tarafından yapılan bir araştırma sonrasında dünyanın en güzel 50 şehri belirlendi. “Dünyadaki en iyi şehir hangisidir” sorusu, Telegraph Travel'ın gezegenin her köşesini ziyaret eden ancak bu konuda fikir birliğine varamayan uzmanlarını bölen bir soruydu.

Bu nedenle kapsamlı bir araştırma yaparak sorunun peşine düşmeye karar verdiler. Şehirleri sıralamak için yaklaşık 14 kriter belirlendi. Kriterleri ve 50 şehrin sıralamasını listenin sonunda görebilirsiniz.

İşte listede yer alan ilk 10 şehir:

The Telegraph seçti: Dünyanın en güzel 50 şehri - Resim: 2

10. Floransa

Estetik açıdan yüce ve büyük sanat eserleriyle dolu olan Floransa, ilk onda olmayı fazlasıyla hak ediyor. Floransa, şehir merkezine sadece 5 mil uzaklıktaki havaalanı, bisiklet paylaşım planı ve mükemmel bir tramvay sistemi ile daha pratikliğin ölçüldüğü kategorilerde yüksek puanlar aldı. Yazarlar şehrin içindeki zarif Arno Nehri için de bonus puan verdiler. 

The Telegraph seçti: Dünyanın en güzel 50 şehri - Resim: 3

9. Vancouver

Vancouver, Dünya’daki en yaşanabilir şehirlerin sıralandığı listelerde genellikle üst sıralarda yer alıyor. Ancak Telegraph yazarlarının yaptığı çalışmaya göre şehir turistler içinde mükemmel bir tercih. 

Batı kıyısındaki Kanada şehri, ziyaretçiler için temiz bir nefes alanı sunuyor. Karbon emisyonunun oldukça düşük olduğu şehir dokuz plajı ve geniş sahilindeki Stanley Park’ıyla yüksek puan alıyor. Şehrin listede düşük puan almasına neden olan şeylerden biri herhangi bir UNESCO miras alanı olmaması. Ancak diğer tüm alanlarda, misafirperver şehir yüksek puan aldı.

The Telegraph seçti: Dünyanın en güzel 50 şehri - Resim: 4

8. Londra

İngiliz yazar Samuel Johnson, “Bir adam Londra'dan bıktığında, hayattan bıkmıştır” demiş. Bu söz çalışmanın sonuçlarıyla birebir örtüşüyor. Londra, dünyaca ünlü galeriler ve müzelerinin çokluğu, ziyaretçileri şehrin dört bir yanına gidebilmesini sağlayan yeraltı ulaşım ağı ve eşsiz manzaralar sunan Shard ile mükemmel bir şehir deneyimi sunar. Başkent, her biri Unesco tarafından tanınmış Londra Kulesi, Westminster Sarayı, Kew Bahçeleri ve Maritime Greenwich ile miraslar açısından değerlendirildiğinde üst sıralarda yer alır.