26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Giriş: 21.08.2022 15:38 | Son Güncelleme: 22.08.2022 16:30

The Telegraph seçti: Dünyanın en güzel 60 ülkesi

İngiliz gazetesi The Telegraph, kapsamlı bir araştırmanın sonunda dünyanın en güzel 60 ülkesini seçti. 36 farklı kriterle belirlenen listede Türkiye 39'ncu sırada yer aldı
The Telegraph seçti: Dünyanın en güzel 60 ülkesi - Resim: 1

Telegraph Travel, hangi ülkenin resmi olarak Dünya üzerindeki en güzel olduğunu belirlemek için kapsamlı bir araştırma çalışması yürüttü.

Cevabı bulmak için ülkeler güzelliklerinin ölçeği, derinliği ve çeşitliliği açısından birçok farklı kritere göre değerlendirildi. Bu kriterler arasında manzara (dağlar, çöller, milli parklar) biyolojik çeşitlilik (kuşlar, memeliler vb.) ve develerden kuzey ışıkları gibi doğa harikalarına kadar birçok farklı alan yer aldı. 

Tüm kriterlerle birlikte ülkeler 2 bin puan üzerinden değerlendirildi. Birinci seçilen ülke bin 337 puan aldı. 60’ıncı sıradaki ülke ise 368 puan aldı.

İşte listede yer alan ilk 10 ülke:

The Telegraph seçti: Dünyanın en güzel 60 ülkesi - Resim: 2

10- Peru - 961 puan

İlk 10’da yer alan tek Güney Amerika ülkesi olan Peru, geniş Amazon yağmur ormanları, dağlık arazileri, göz kamaştırıcı flora ve faunası ve İnka kalıntılarının bolluğu ile dereceye layık görüldü. Sıralamada en yakın komşuları Şili 15’inci, Brezilya 16’ncı, Kolombiya 18’inci sırada yer aldı. 

Gitmek için en güzel zaman: Güneşli bir hava, parlak bir gökyüzü ve serin geceler için Mayıs ya da Ekim aylarını tercih edebilirsiniz. 

The Telegraph seçti: Dünyanın en güzel 60 ülkesi - Resim: 3

9 - İtalya - 1000 puan

Fransa’nın 12’nci ve İspanya’nın 11’inci sırada yer aldığı listede İtalya ilk ona girmeyi başardı. Ülke 7 bin 600 kilometrelik sahil şeridi, milli parkları ve antik kalıntılarıyla üst sıralarda yer alıyor. Diğer Akdeniz ülkeleri daha uzun, daha kumlu plajlara sahipken, İtalya'nın engebeli kıyılarında kendine has Cinque Terre, romantik Amalfi Sahili ve Venedik lagünü bulunur.

Eğer dağ arıyorsanız Dolomites yazın yürüyüş kışın ise kayak için etkileyicidir.  İtalyan Gölleri ise Roma döneminden beri popüler bir tatil yeri olmuştur. Gündüzleri rakipsiz bir gezi rotası olan Roma, akşamları ise taze ve geleneksel muhteşem yemekler sunuyor. 

Gitmek için en güzel zaman: Ilık hava ve sonbahar renklerinin tadını çıkarmak için daha az kalabalık bir dönem olan Eylül-Ekim’i tercih edebilirsiniz. 

The Telegraph seçti: Dünyanın en güzel 60 ülkesi - Resim: 4

8 - Hindistan - 1009 puan

Tatil planlayan birçok kişi, doğrudan Delhi, Jaipur ve Agra'daki ünlü "altın üçgen" cazibe merkezlerine gidecektir. Ancak turistlerin ilk tercihi olan bu cazibe merkezinden biraz daha uzakta, ağaçlarla çevrili Pondicherry bulvarlarını, süslü Hindu tapınaklarını, Kerala'daki dolambaçlı su yollarını ve Andamans'taki muhteşem beyaz kumlu plajları bulacaksınız.

Gitmek için en güzel zaman: Güney Hindistan'a gidiyorsanız, seyahatinizi muson mevsimi sona erdikten ve daha ılıman kış havası yaklaştıktan sonra Kasım veya Aralık aylarında yapın.