29 Mart 2024, Cuma
Giriş: 26.09.2022 10:06 | Son Güncelleme: 26.09.2022 15:54

Uzaktan çalışanlara dijital göçebe vizesi: Hangi ülkeler, hangi koşulları sağlıyor?

Kosta Rika'dan Hırvatistan'a kadar çoğu ülke, birçok şirket ofise dönmek için baskı yaparken bile dijital göçebelere ev sahipliği yapmak için rekabet ederek uzaktan çalışmanın kalıcı hale gelmesi için yarışıyor
Uzaktan çalışanlara dijital göçebe vizesi: Hangi ülkeler, hangi koşulları sağlıyor? - Resim: 1

Girişimcilerin yurt dışına taşınmasına yardımcı olan Nomad Capitalist'e göre, uzaktan çalışma vizelerinin sayısı pandemi öncesinden bu yana katlanarak çoğaldı. 2020’den beri en az otuz ülke uzaktan çalışma izinlerini arttırdı.

Rekabet kızışıyor

Kolombiya dahil en az 12 ülke daha yakın zamanda uzaktan çalışma programlarına başlayacak. Büyük bir potansiyel gurbetçi havuzu için yarışıyorlar. İşgücü yönetimi şirketi MBO Partners tarafından yapılan bir araştırmaya göre, geçen yıl yalnızca 15.5 milyon Amerikalı dijital göçebe vardı, bu 2019'daki sayının iki katından fazla. Bu esnekliğe sahip olan çalışanların sayısı azalırken, salgın öncesi seviyelerin üzerinde kalması muhtemel. 

Airbnb'nin kurucu ortağı ve baş strateji sorumlusu Nate Blecharczyk'e göre İşçi Bayramı'ndan sonra yakın zamanda ofise dönüş baskısına rağmen, yabancı ülkelerde uzaktan çalışmaya olan ilgi güçlü olmaya devam ediyor. Blecharczyk, 28 gün veya daha uzun süreli konaklamalar için yapılan rezervasyonların platformda en hızlı yükselen kategori haline geldiğini söyledi.

Çalışanlar konum bağımsızlığını tercih diyor

Uzaktan çalışma platformu FlexJobs’un iletişim başkan yardımcısı Kathy Gardner, ofise dönüş planlarından bağımsız olarak her yerden çalışma eğilimi büyümeye devam edecek dedi ve "Pek çok profesyonel, evden çalışırken de aynı derecede başarılı olduklarını fark etti ve bu yüzden konum bağımsızlığına sahip olmayı tercih ediyorlar" diye ekledi.

Şu an da dijital göçebe programları sunan yaklaşık 50 ülke bulunuyor. İşte en popüler yerlerden bazıları ve nasıl başvurabileceğinizin cevabı:

Uzaktan çalışanlara dijital göçebe vizesi: Hangi ülkeler, hangi koşulları sağlıyor? - Resim: 2

Antigua ve Barbuda

Bu ikiz ada devleti, iki yıllık bir dijital göçebe ikamet programı sunuyor.

Nasıl başvurulur: Buraya tıklayarak online başvuru yapabilirsiniz. 

Maliyet: Bir kişi için bin 500 dolar, bir çift için 2 bin dolar, bir aile için 3 bin dolar.

 İşlem süresi: Beş ila yedi iş günü.

Uzaktan çalışanlara dijital göçebe vizesi: Hangi ülkeler, hangi koşulları sağlıyor? - Resim: 3

Arjantin

Arjantin, Mayıs ayında yabancı işçilerin altı ay daha uzatma seçeneğiyle yarım yıla kadar kalmalarına izin veren bir dijital göçebe izni duyurdu. Program yalnızca Arjantin'e turist vizesi olmadan girişine izin verilen ülkelerin vatandaşları için geçerlidir. Yeni vizenin detayları henüz açıklanmazken, göçebeler bu arada çalışma vizesine başvurabilirler.

Nasıl başvurulur: Çalışma vizesi başvuruları Arjantin konsolosluklarında yapılabilir. Başvuru sahipleri istihdam kanıtı sağlamalıdır.

Maliyet: Başvurunun yapıldığı yere bağlı olarak 250 dolar veya 250 euro olmak üzere artı bir göç ücreti isteniyor.

İşlem süresi: Konsolosluk, başvuru sahiplerinin seyahatlerinden en az 45 gün önce vize başvurusunda bulunmasını istiyor.

Uzaktan çalışanlara dijital göçebe vizesi: Hangi ülkeler, hangi koşulları sağlıyor? - Resim: 4

Bahamalar

2020 yılında başlatılan Bahamalar genişletilmiş erişim seyahat konaklaması, bir yıl boyunca adalarda yaşama fırsatı sunuyor.

Nasıl başvurulur: Buraya tıklayarak çevrimiçi bir başvuru yapabilirsiniz.

Maliyet: Başvuru için 25 dolar, ardından başvuru sahibi başına yaklaşık bin dolar