20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 30.12.2022 15:56 | Son Güncelleme: 30.12.2022 16:36

Avatar Suyun Yolu rekorları alt üst ediyor: 1 milyar dolar kulübüne girdi

2022'de sinema sektörünün toparlanma için umut bağladığı Avatar: Suyun Yolu (Avatar: The Way of Water) vizyona girdiği 16 Aralık'tan beri eleştirilerin hedefinde. Gişede hayal kırıklığı analizlerine rağmen film sadece 12 günde 1 milyar dolar gişe rakamına ulaştı
Avatar Suyun Yolu rekorları alt üst ediyor: 1 milyar dolar kulübüne girdi

James Cameron'ın 2 milyar 922 milyon 917 bin dolar hasılatla tüm zamanların en yüksek hasılat elde eden Avar filminin devamı olan Suyun Yolu, 16 Aralıkta izleyiciyle buluştu. Başarılı olabilmesi için 2 milyar dolarlık hasılat yapması gerektiği söylenen filmin gişe performansı, ilk gündün itibaren hayal kırıklığı olarak yorumlandı. Bunda tarihin en iyi rakamına sahip olan ilk filmin başarısı kadar, sektörde yaşanan seyirci kaybı için Avatar'a bağlanan umutların da etkisi büyük oldu.

Rakamlar analistleri tatmin etmiyor

Nitekim oyuncu kadrosundra Zoe Saldana, Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Cliff Curtis, Joel David Moore, CCH Pounder, Edie Falco, Jemaine Clement ve Kate Winslet yer aldığı yapım, ABD'deki ilk gününde 53 milyon dolar elde etti. İlk hafta sonunda ABD’de 134 milyon (Beklenti 175 milyon dolardı) dünya genelinde ise 435 milyon dolar gibi hatırı sayılır bir gişe hasılatına ulaştı. Ancak bu bile analistleri tatmin etmedi.

Disney projesi vizyondaki ikinci hafta sonunda (23-25 Aralık 2022) ise kar fırtınası, Covid-19 ve RSV virüsü alarmına rağmen 56 milyon dolar ile liderliğini sürdürdü. Ancak bu performans da Noel-yılbaşı tatil olduğu için yeterli görülmedi.

Suyun Yolu, Türkiye'de ilk hafta sonunda 490 bin 89, ikinci hafta sonunda ise 1 milyon 126 bin 933 kişi tarafından izlendi.

Filmin Amerika'daki açılış hasılatı beklenen rakamın altında kaldı ama hem diğer pazarlardan gelen sonuçlar hem de Amerika gişesindeki süreç, James Cameron imzalı projenin ciddi bir dayanma gücüne sahip olduğunu ve mesafe kat edebileceği gösterdi.

Nitekim Avatar 2 vizyondaki ikinci haftasını doldurmadan 1 milyar dolar sınırını aşarak muazzam bir başarıya imza attı. Box Office Mojo verilerine göre film dün itibariyle 1 milyar 100 milyon 800 bin 853 dolar hasılat etti. Bu da Avatar'a 2022'de 1 milyar dolar barajına en hızlı ulaşan (12 gün) film unvanını getirdi.

Pandemi rekortmeleri arasında

Suyun Yolu bununla da kalmadı şimdiden pandemi döneminde en yüksek hasılat elde eden üçüncü film olmayı başardı. 2022 yılında bir milyar dolar barajını aşabilen diğer iki filmden ilki olan Jurassic World: Hakimiyet'in bu gişe rakama ulaşması 4 ay sürerken, Top Gun: Maverick başarıya 41 günde ulaştı. Pandemi sonrası sinemalara dönen ilk filmlerden olan ve 2021 yılında yayınlanan Örümcek-Adam: Eve Dönüş Yok filmi, bir milyar dolara sadece 12 günde ulaşmıştı.

Başarılarına rağmen gişe performansı eleştirilmesi bile kesin olan tek şey Avatar: Suyun Yolu'nun (Avatar: The Way of Water) 2023'ün ilk günlerinde de gündemde olacağı.