19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 22.03.2023 11:16 | Son Güncelleme: 27.03.2023 11:04

John Wick 4 hakkında her şey

Keanu Reeves'in başrolünde yer aldığı ve aksiyon destanına dönüşen John Wick 4 bugün izleyiciyle buluştu. İşte Wick'in, özgürlüğünü elde etmek için Yüksek Şura'ya karşı mücadelesini anlatan film hakkında merak edilen her şey
John Wick 4 hakkında her şey

Keanu Reeves'in ilk kez 2014 yılında yakın zamanda ölen eşinden son bir hediye olan; köpek yavrusunu öldüren ve klasik otomobili çalan adamlardan intikam almak için emekliliğini geride bırakan efsanevi tetikçi John Wick rolünde oynadığı film, sevilen bir seri doğurdu. Aksiyon destanına yapım bugün 4. filmiyle izleyiciyle buluştu. John Wick 4, başına koyulan ödülle yüzlerce kiralık katile karşı savaşan John Wick'in, özgürlüğünü elde etmek için Yüksek Şura'ya karşı mücadelesini anlatıyor.

169 dakikalık (2 saat 49 dakika) süresiyle serinin en uzun filmi olan John Wick 4'te macera New York'tan Japonya, Ürdün, Almanya ve Fransa'ya sıçrayarak dört kıtaya yayılıyor. Serinin üçüncü filmi olan John Wick Chapter 3 - Parabellum'un kaldığı noktadan devam edecek olan hikayede John Wick, Yüksek Şura'yı yenmenin bir yolunu ararken, dünya çapında güçlü ittifaklar kuran ve John'un eski arkadaşlarını düşmana çeviren The Marquis'le (Bill Skarsgård) yüzleşmek zorunda kalıyor.

Oyuncu kadrosu

Serinin diğer yapımlarında da rol alan Laurence Fishburne, Ian McShane ve Lance Reddick rollerine geri dönerken Rina Sawayama, Donnie Yen, Shamier Anderson, Hiroyuki Sanada, Scott Adkins ve Clancy Brown kadroya ilk kez dahil olarak John Wick için hem müttefik hem de düşman rollerini üstleniyor.

Lance Reddick

John Wick 4 serinin yaratıcısı olan Derek Kolstad'ın senaryo ekibinde yer almadığı ilk film olarak da dikkat çekiyor. Filmin senaryosu Shay Hatten ve Michael Finch tarafından kaleme alındı. Seride Charon karakterine hayat veren Lance Reddick'in geçtiğimiz Cuma günü hayatını kaybetmesi üzerine, Chad Stahelski ve Keanu Reeves filmi Reddick'e adadıklarını açıkladılar.

Eleştiri, övgü ve endişeler

The Guardian'ın iki yıldız verip "aşırı uzun ve tıka basa doldurulmuş" diye nitelendirdiği film süresi nedeniyle eleştirilerin hedefinde. İlk John Wick'in sadece 101 dakika olduğu düşünüldüğünde 2 saat 49 dakika izleyiciyi de endişelendiriyor.

Yakan zamanda Avatar 2'nin de aynı şekilde eleştirildiği ancak tüm zamanlar gişe rekortmenleri arasına girdiği düşünüldüğünde, sürenin gişeye yansımayacağı tahmin ediliyor.

"Süresinin iyi olduğunu düşünüyoruz"

Filmin yönetmeni Chad Stahelski konu hakkında "Eleştiri buysa, kabul ediyoruz. Biz süreyle ilgili hiç kaygılanmadık, sanırım sadece filmi izledik. Bence filmin en iyi versiyonu olduğunu düşündüğümüz uzunluk bu. Daha uzununu denedik, daha kısasını denedik. Filmin bu uzunlukta iyi olduğunu düşündük" diyor.

 Eleştirilere rağmen John Wick 4 şu anda yüzde 88 gibi etkileyici bir Rotten Tomatoes skoruna sahip. IMDb başlangıç puanı ise 9,2.

Filmin müzikleri

Besteci Tyler Bates, John Wick 4’te çıtayı mümkün olan en iyi şekilde yükseltti. Bates, filmin temel müziklerine daha fazla gitar, davul ve özel bir orkestra ekledi. Guardian of the Galaxy müzikleriyle de tanınan Bates, 2014'te gösterime giren ilk filmden bu yana John Wick’in tüm müziklerinde besteci Joel J. Richard'la işbirliği yaptı.

Bates, “Benzer zevkleri paylaşıyoruz. Dört filmin müziğini de dinlerseniz filmlerin kapsamı genişledikçe müziklerin de büyüdüğünü göreceksiniz. Artık bir orkestra var. Müziğin renk paleti baştan sona gelişti ve eğlenceli, rock temelini korudu” dedi.

The Matrix teorisi gündemde

Diğer yandan John Wick serisi aslında The Matrix üçlemesinin öncesini anlatıyor iddiası da yeniden gündeme geldi. Reddit'te yer alan teoriye göre; John Wick, Matrix'ten çıkamaması için Neo'ya verilmiş bir kimlik. Sürekli karşısına çıkan engeller Wick'i meşgul ederek makinelerin yarattığı bu gerçeklikten kaçmasına engel oluyor.

Filmde Bowery King'e hayat veren Laurence Fishburne, Matrix serisinde Morpheus'u canlandırdı

Başka bir teoriye göre ise Ian McShane'in canlandırdığı Winston, sadece The Continental Hotel'in sahibi değil ayrıca Matrix'in mimarı. Bunun dayanağı ise Winston'ın bir meydan dolusu insana istediği gibi komut vermesi. Teoriye göre Wick'in dünyasındaki insanlar bilgisayar programından başka bir şey değil.

Gişe rakamları ve rekor beklentisi

Analistler John Wick 4'ür dünya çapında 115 milyon dolarlık açılış hasılatıyla rekor kırması bekleniyor. Filmin hedefi, ABD-Kanada'da 65 ila 70 milyon dolar, diğer ülkelerde de toplam 45 milyon dolarlık gişe rakamına ulaşmak. İlk filmin 86 milyon dolar, ikinci filmin 174 milyon dolar ve üçüncü filmin 328 milyon dolar gişe rakamına imza attığını düşünüldüğünde çıtanın ne kadar yükseldiği net şekilde görülüyor

Filmin karakterleri

Keanu Reeves Rolü : John Wick
Donnie Yen Rolü : Caine
Scott Adkins Rolü: Killa
Bill Skarsgård Rolü : Marquis
Laurence Fishburne Rolü : Bowery King
Hiroyuki Sanada Rolü : Shimazu
Shamier Anderson Rolü : Tracker
Lance Reddick Rolü : Charon
Rina Sawayama Rolü : Akira