05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.03.2024 13:30 | Son Güncelleme: 25.03.2024 13:37

Aysu Türkoğlu Oksijen'e konuştu: Her tökezlediğimde daha da güçlü kalktım

Açık deniz yüzücüsü Aysu Türkoğlu "Ocean's Seven" parkurlarından biri olan Yeni Zelanda'daki Cook Boğazı'nı 7 saat 21 dakika 40 saniyede tamamlayarak bir zafer daha kazandı. Oksijen'e konuşan rekortmen yüzücü 2022 ile 2024'teki Aysu farkını "Her tökezlediğimde daha da güçlü kalktım" diye anlattı
Aysu Türkoğlu Oksijen'e konuştu: Her tökezlediğimde daha da güçlü kalktım
Ayşe Mine Bozkurt Ayşe Mine Bozkurt

22 yaşındaki Bodrumlu açık deniz yüzücüsü Aysu Türkoğlu, Temmuz 2022'de Manş Denizi’ni geçen en genç Türk sporcu unvanını aldı. Türkoğlu ardından Ağustos 2023'te en zorlu rotalardan biri olan Kuzey Kanalı’nı da geçerek ilk Türk kadın ve en genç Türk sporcu olarak tarih sayfalarındaki yerini aldı. Zaferlerine bir yenisini daha eklemek için 20 Mart'ta Yeni Zelanda'daki Cook Boğazı'na geçti. Buradaki 27 kilometrelik parkuru 7 saat 21 dakika 40 saniyede tamamlayarak daha önce bu parkuru geçen tek Türk olan Bengisu Avcı’nın ardından hem en hızlı Türk yüzücü hem de gece yüzen ilk Türk sporcu oldu. Türkoğlu başarılı geçişi sonrası Ocean's Seven’ın üç etabını tamamlamış oldu.

Cook Boğazı'nı geçerken gecenin karanlığında gerek köpek balıkları gerek deniz anaları birçok dikkat dağıtıcı unsurla da mücadele eden genç yüzücü Ocean's Seven’ın tüm parkurlarını geçebilme hedefine emin adımlarla ilerliyor. Oksijen'e konuşan rekortmen yüzücü zaferinin detaylarını anlattı...

Manş geçişi öncesindeki Aysu ile Cook Boğazı'nı fetheden Aysu arasında artık nasıl farklar var?

Çok çok daha güçlü ve dirayetli bir Aysu var. 2022 den 24 de çok fazla şey yaşadım özellikle de bu işin sponsorluk kısmında. Her tökezlediğimde daha da güçlü kalktım bu yüzden hala genç, ilerlemeye çalışan ama asla pes etmeyen bir Aysu var.

Cook Boğazı dünyanın en fırtınalı bölgelerinden biri. Geçiş öncesi korku veya kaygılarınız oldu mu?

Maalesef bu tür geçişlerde varış yapacağınız yer yüzme hızınıza ve akıntıya bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Yüzmeye başlamadan önce içimde bir an önce start yapma isteği vardı. Sonuçta bunun için saatler haftalar aylar veriyorsunuz ve suya atlamanızla her bir saatin karşılığını almak için kulaç atıyorsunuz. Bence olayın bu kısmı bile büyük bir adanmışlık gerektiriyor.

Ocean's Seven parkurları: Catalina Kanalı (Santa Catalina Adası – Los Angeles), Cebelitarık Boğazı (İspanya – Fas), Cook Boğazı (Yeni Zelanda), Kuzey Kanalı (İrlanda – İskoçya), Manş Denizi (İngiltere – Fransa) , Molokai Kanalı ve Tsagaru Kanalı(Japon Honshu – Hokkaido Adaları)

7 saat boyunca yüzdürünüz. Hatta bölgede köpek balıkları olduğunu biliyoruz. O süreçleri anlatır mısınız?

Yüzüşüm gece başladı bu yüzden görüş alanım sıfırdı. Onun dışında ilk 3 saat neredeyse 20 çeşit denizanasıyla beraber yüzdüm. Sayıları oldukça fazlaydı ve her defasında mayomun içine girip sıkışıyorlardı. Köpekbalığı ben suya atlamadan önce kaptanlar tarafından görülmüş ben atlamadan önce bilmiyordum. Ama bunun içinde önlemler alındı ve onları uzaklaştırmak için sinyaller gönderildi.

"Gece yüzüşü denizle aramdaki bağı kuvvetlendirdi"

Karanlıkta yüzmek size neler hissettirdi? Bu çoğu insan için kulağa ürkütücü gelen bir deneyim...

Koca bir hiçliğin ortasında suyun içinde tek başınasınız ve de karanlıkta düşünsenize… Kulağa çok korkutucu geliyor. Ama deniz benim kandimi bulduğum yer ve ben bu yeri çok seviyorum. Bu yüzden yüzüşün gece olması aslında bu geçişin içerisinde daha da yoğunlaşmamı sağladı. Denizle bütünleştim, her kulaç atışımda arkamda kalan kara parçasından nasıl uzaklaştığımı izledim. Yani gece yüzüşü denizle aramdaki bağı kuvvetlendirdi diyebilirim.

Karaya ulaştığınızda neler hissettiniz? Sonuç beklediğiniz gibi mi?

Benim için önemli olan Finishe gidene kadar geçen süreç. Herkes bitişe odaklanıyor ama önemli olan oraya kadar geldiğiniz süreçte neler hissettiğiniz.Bu yüzden ben olaya bütünsel bakıp geçişimin beni çok mutlu ve gururlu hissettirdiğini söyleyebilirim.

Saatlerce kulaç attınız. Bu parkurun vücudunuzda fiziksel olarak yan etkileri oldu mu? 

Manş geçişimde yani ilk geçişimde duş bile alamayacak haldeydim çünkü kolumu kaldıramıyordum. İki gün sonra ekibimin parçası olan Murat Öz’ün teknesinde Nesli Özel ile birlikte ona destek oldum. Yani siz öncesinde vücudunuza ve mentalinize ne kadar yatırım yaparsanız o kadar ileride olursunuz.

Manhattan'da yüzecek

Daha önce Ocean's Seven parkurlarının tamamını bitirme hedefiniz olduğunu söylemiştiniz. Bu hedef doğrultusunda bir sonraki durağınız hangisi?

Araya bir 20 Köprü sıkıştıracağım. Manhattan’da yine oldukça zorlu ve güç gerektiren müthiş bir parkur var. Şimdiki hedefim bu ancak tabii ki de Ocean's Seven için de çalışmalarım büyük bir hızla devam ediyor.

20 Bridges (20 Köprü) Maratonu, Manhattan Adası çevresinde saat yönünün tersine yüzülen 48,5 kilometrelik bir parkur.

Son olarak başarılı bir kadın yüzücü olarak hemcinslerinize neler söylemek istersiniz?

Her zaman önümüze duvarlar çekilecek, yolumuza taşlar koyulacak ama o engelleri kırıp arkasına geçmek bizim elimizde. Bizim içimizdeki gücü kimse durduramaz, önemli olan içimize inanmak.

Bir gurur daha

42 yaşındaki yüzücü Murat Öz, Aysu Türkoğlu'ndan iki gün sonra Cook Boğazı'nı geçerek ilk Türk erkek sporcu unvanını aldı. Murat Öz Catalina geçişini bitirdiğinde dünya çapında Triple Crown’u 365 günün
altında tamamlamış 10 kişiden biri oldu.

Cook Boğazı geçişine dair detaylar

İki adanın en yakın iki noktasının arası kuş olarak 22 kilometre olsa da akıntılar ve medcezir nedeniyle yüzücüler için bu mesafe değişiklik gösterebiliyor. En optimum şartları yakalayabilmek için yüzücüler hem hava hem de deniz şartlarına göre start alıyorlar. Yüzücülere geçiş sırasında son derece yüksek gözlem teknolojisine sahip, köpek balığı kovucu sinyalleri bulunan ve diğer vahşi yaşam önlemleri alınmış tekne eşlik ediyor. 

Her iki yüzücü de karanlıkta görünür olmak ve aynı zamanda deniz canlılarının dikkatini çekmemek üzere kırmızı ve yeşil ışık takarak yüzüdüler. Aysu Türkoğlu ve Murat Öz bu geçişi başarıyla tamamlayarak dünyada bu parkuru solo yüzmüş 170 kişinin arasında yerlerini aldı. İki yüzücü de Cumhuriyet tarihimizde ilki gerçekleştirdi.