29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.08.2023 20:30 | Son Güncelleme: 03.08.2023 20:37

Chelsea sermaye artırmaya hazırlanıyor

İngiltere Premier Ligi'nin önde gelen kulüplerinden Chelsea FC, sermaye artırımı konusunda yatırımcılarla temasa geçti
Chelsea sermaye artırmaya hazırlanıyor

Gizli bilgiler nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler Bloomberg'e yaptığı açıklamada herhangi bir yeni finansal yatırımcının İngiltere Premier Ligi kulübü Chelsea'ye hisse karşılığında para enjekte edebileceğini kaydetti.

500 milyon doları bulabilir

Bu kişilerden biri, kulübün 500 milyon dolara kadar sermaye toplayabileceğini söyledi. Henüz nihai bir karar verilmiş değil ve Chelsea'nin sonunda ne kadar sermaye toplayabileceği ya da herhangi bir yatırımın borç ve özsermaye kombinasyonu olup olmayacağı da netleşmedi.

Herhangi bir yeni yatırım, Mayıs 2022'de kulübün kontrolünü ele geçiren Chelsea'nin yeni sahipleri için Premier Lig'de güç kazanmasını sağlayabilir ve finansal risklerden arınabilir.

Kulübün çoğunluk sahibi Clearlake Capital, Amerikalı yatırımcı Todd Boehly ile birlikte geçen sezon Chelsea'nin yeni oyuncuları için 600 milyon sterlinden (759 milyon dolar) fazla para harcadı ve kısa süre önce Fransız takımı RC Strasbourg'u satın alarak çoklu kulüp stratejisinin ilk adımını attı.

Chelsea bir önceki sezonda ligi 12. sırada bitirdi. Bu haliyle Chelsea, son 29 yılda ligdeki en düşük pozisyonunu görmüş oldu. 

Abramovich'e yaptırım sonrası takım el değiştirdi

Clearlake geçen yıl Chelsea'yi 2,5 milyar sterline (3,2 milyar dolar) satın aldı, zira İngiltere hükümeti Ukrayna'nın işgali sonrasında kulübün o zamanki sahibi Rus oligark Roman Abramovich'e yaptırım uygulamıştı.

Kulüp bu sezona, anlaşmaya varamadığı forma ve kol sponsorları olmadan 13 Ağustos'ta başlayacak ve maç günü gelirleri Chelsea'nin rakiplerinin çoğundan daha düşük kapasiteye sahip 40 bin kişilik bir stadyum tarafından kısıtlanıyor.

Kulüp zararda

Chelsea'nin 30 Haziran 2022'de sona eren döneme ait son hesapları, 453 milyon sterlinlik gelirden yaklaşık 116 milyon sterlin zarar ettiğini gösteriyor.

Yeni teknik direktör Mauricio Pochettino yönetimindeki kulüp, bu yazı istenmeyen oyuncuları satarak ve daha genç bir takıma odaklanarak geçirdi. Ancak yeni sahiplik grubu altındaki ilk sezon, normalde İngiltere ve Avrupa'da kupalar için düzenli olarak mücadele eden Londra kulübü için bir hayal kırıklığı oldu. Ligi 38 maçta topladığı 44 puanla 12. sırada bitiren Maviler uzun bir aradan sonra ilk defa Avrupa arenasından uzak kaldı

Todd Boehly dönemi

Roman Abramovich'ten kulübü geçtiğimiz mayıs ayında devralan Todd Boehly öncülüğündeki konsorsiyum yaptığı transfer hamleleriyle dikkat çekiyor. Transfermarkt'ın verilerine göre Chelsea, Enzo Fernandez için Benfica'ya 121, Mykhaylo Mudryk için Shakhtar Donetsk'e 70, Benoit Badiashile için Monaco'ya 38, Noni Madueke için PSV'ye 35, Malo Gusto için Olimpik Lyon'a 30, Andrey Santos için Vasco da Gama'ya 12,5, David Datro Fofana için Molde'ye 12 ve Joao Felix (kiralık) için Atletico Madrid'e 11 milyon euro ödedi.