26 Haziran 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.06.2024 10:25 | Son Güncelleme: 17.06.2024 16:23

EURO 2024'te bugün: Halil Umut Meler düdük çalacak

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda heyecan bugün D ve E Grubu'nda oynanacak maçlarla devam edecek. Turnuvanın dördüncü gününde D Grubu'nda Avusturya ile Fransa rakip olacak. E Grubu maçlarında ise Romanya - Ukrayna ve Belçika - Slovakya karşılaşmaları oynanacak
EURO 2024'te bugün: Halil Umut Meler düdük çalacak

İlk 3 gününde seyir zevki oldukça yüksek karşılaşmalar izleten 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda heyecan dördüncü günde 3 maçla son hızıyla devam ediyor. 

Romanya - Ukrayna maçı

Almanya'nın ev sahipliğinde düzenlenen turnuvada E Grubu'nda yer alan iki takım, ilk maçlarına çıkacak. 66 bin kişi kapasiteli Münih Futbol Arena'da yapılacak maç, TSİ 16.00'da başlayacak. Müsabakayı İsveç Futbol Federasyonu'ndan hakem Glenn Nyberg yönetecek. Nyberg'in yardımcılıklarını Mahbod Beigi ile Andreas Söderqvist üstlenecek. Mücadelenin dördüncü hakemi ise Norveçli Espen Eskas olacak.

Rekabette Romanya 1 adım önde

Romanya ile Ukrayna, milli takımlar düzeyinde 7. kez karşılaşacak. İki takım arasında daha önce yapılan 6 müsabakada Romanya 3, Ukrayna ise 2 kez kazandı. Bir karşılaşma ise beraberlikle sonuçlandı. Romanya'nın kaydettiği 14 gole, Ukrayna 10 golle karşılık verdi.

Ukrayna, Uluslar Ligi'nden geldi

Eski futbolcusu Sergiy Rebrov'un çalıştırdığı Ukrayna, İngiltere, İtalya, Kuzey Makedonya ve Malta ile yarıştığı elemeleri geçemedi. Zorlu C Grubu'nda çıktığı 8 maçta 4 galibiyet, 2 beraberlik ve 2 mağlubiyet yaşayan Ukrayna, İngiltere ve İtalya'nın ardından üçüncü oldu.

Turnuvaya doğrudan katılma hakkı kazanamayan Ukrayna, 2022-23 UEFA Uluslar Ligi'ndeki sıralamasına göre EURO 2024 için play-off oynama hakkı kazandı. Play-off yarı finalinde Bosna Hersek'i 2-1 yenen Doğu Avrupa temsilcisi, finalde de İzlanda'yı aynı skorla geçerek Almanya bileti aldı.

Romanya elemelerden namağlup lider olarak geldi

Edward Iordanescu'nun teknik direktörlüğünü yaptığı Romanya, elemelerde İsviçre, İsrail, Belarus, Kosova ve Andorra ile mücadele etti. I Grubu'nda oynadığı 10 maçta 6 galibiyet ve 4 beraberlik yaşayan Romanya, hanesine yazdırdığı 22 puanla zirvede yer alarak doğrudan Almanya biletinin sahibi oldu.

Romanya'da tanıdık 4 oyuncu

Romanya'nın EURO 2024 aday kadrosunda Türkiye'de forma giyen 4 futbolcu yer alıyor. Geçen sezon Konyaspor'da görev yapan Alexandru Cicaldau ile Gaziantep FK'de oynayan Florin Nita, Deian Sorescu ve DenisDraguș, turnuvada forma giymeyi bekleyecek.

Takımların müsabakaya şu 11'ler ile çıkması bekleniyor:

Romanya: Nita, Ratiu, Dragușin, Rus, Bancu, Marius Marin, Razvan Marin, Stanciu, Man, Draguș, Mihaila

Ukrayna: Lunin, Konoplia, Zabarnyi, Matviyenko, Zinchenko, Shaparenko, Stepanenko, Sudakov, Tsygankov, Dovbyk, Mudryk

Belçika - Slovakya karşılaşması

Almanya'nın ev sahipliğinde düzenlenen turnuvada E Grubu'nda yer alan Belçika ve Slovakya, ilk maçlarına çıkacak. Uluslararası müsabakalarda 47 bin kişi kapasiteyle kapılarını açan Frankfurt Arena'da yapılacak maç, TSİ 19.00'da başlayacak.

Halil Umut Meler düdük çalacak

Karşılaşmayı FIFA kokartlı Türk hakem Halil Umut Meler yönetecek. Meler'in yardımcılıklarını Mustafa Emre Eyisoy ve Kerem Ersoy yapacak. Müsabakanın dördüncü hakemi, Hollanda Futbol Federasyonu'ndan Serdar Gözübüyük olacak. Karşılaşmada Alman Bastian Dankert VAR, Alper Ulusoy ve Alman Marco Fritz ise AVAR görevini üstlenecek.

Rekabette beraberlik ön plandı

Belçika ile Slovakya, daha önce 3 müsabakada karşı karşıya geldi. İki takım arasında daha önce yapılan maçlarda Belçika 1 kez kazanırken 2 karşılaşma ise beraberlikle sonuçlandı.

Söz konusu maçlarda Belçika 4, Slovakya 3 kez fileleri havalandırdı. Slovakya'nın kazanması durumunda hem EURO 2024'te son 16 tur kapısını aralayacak hem de Belçika karşısında tarihindeki ilk galibiyeti alacak.

Belçika, elemelerde kaybetmedi

Domenico Tedesco'nun teknik direktörlüğünü yaptığı Belçika, elemelerde Avusturya, İsveç, Azerbaycan ve Estonya ile mücadele etti. F Grubu'nda çıktığı 8 karşılaşmada 6 galibiyet, 2 beraberlik yaşayan Belçika, 20 puanla namağlup ve lider olarak doğrudan EURO 2024'e katılma hakkı elde etti.

Slovakya'nın EURO 2024 yolu

İtalyan teknik direktör Francesco Calzona'nın çalıştırdığı Slovakya Milli Takımı, elemelerde Portekiz, Lüksemburg, İzlanda, Bosna Hersek ve Lihtenştayn ile karşılaştı.

Elemelerde J Grubu'nda çıktığı 10 maçta 7 galibiyet, 1 beraberlik ve 2 mağlubiyet yaşayan Slovakya, Portekiz'in arkasında ikinci olarak EURO 2024'e katılma hakkı kazandı.

Takımların müsabakaya şu 11'ler ile çıkması bekleniyor:

Belçika: Casteels, Faes, Witsel, De Cuyper, Castagne, Mangala, Onana, Doku, Trossard, De Bruyne, Lukaku

Slovakya: Dubravka, Pekarik, Vavro, Skriniar, Hancko, Kucka, Lobotka, Duda, Schranz, Bozenik, Haraslin

Fransa - Avusturya karşılaşması

Düsseldorf Arena'da oynanacak ve TSİ 22.00'de başlayacak müsabakayı İspanyol hakem Jesus Gil Manzano yönetecek. Manzano'nun yardımcılıklarını Diego Barbero ile Angel Nevado üstlenecek.

EURO 2016 ve 2022 FIFA Dünya Kupası'nda final oynayan, 2018 FIFA Dünya Kupası'nda ise şampiyonluk yaşayan Fransa, Avusturya karşısında galip gelerek turnuvaya iyi başlamak istiyor. Avusturya ise Hollanda ve Polonya'nın da bulunduğu grupta ilk maçından puanla ayrılmayı hedefliyor.

Şampiyona yolculukları

Eski kaptanı Didier Deschamps'ın teknik direktörlüğünü yaptığı Fransa, elemeleri namağlup şekilde geçerek finallerde mücadele etme hakkı kazandı. Alman teknik direktör Ralf Rangnick'in 2022 yılında göreve başladığı Avusturya ise F Grubu'nda Belçika'nın ardından ikinci sırada EURO 2024 bileti aldı.

Rekabette Fransa üstün

İki takım arasında bugüne dek oynanan karşılaşmalarda Fransa'nın üstünlüğü bulunuyor. Taraflar daha önce 15 maçta karşılaşırken, bunların 13'ünü Fransa, 9'unu ise Avusturya kazandı, 3 karşılaşma beraberlikle sonuçlandı. Fransa'nın 42 golüne, Avusturya 41 golle yanıt verdi.

Karşılaşmada takımların muhtemel 11'leri şöyle:

Avusturya: Pentz, Posch, Lienhart, Trauner, Mwene, Laimer, Seiwald, Wimmer, Sabitzer, Baumgartner, Gregoritsch

Fransa: Maignan, Kounde, Saliba, Upamecano, Hernandez, Griezmann, Kante, Rabiot, Dembele, Thuram, Mbappe