08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.06.2024 17:35 | Son Güncelleme: 08.06.2024 18:21

Fenerbahçe Olağan Seçimli Genel Kurulu'nda Ali Koç'tan tarihi çağrı

Fenerbahçe'nin Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısı'nın ilk gününde Divan Başkanlığı'na Vefa Küçük seçildi. Fenerbahçe Başkan Adayı Aziz Yıldırım'ın terk ettiği toplantı sonrası Ali Koç "Söz konusu Fenerbahçe'nin menfaatlerinde birleşmeyse affedilmeyecek hiçbir yoktur çağrısında" bulundu
Fenerbahçe Olağan Seçimli Genel Kurulu'nda Ali Koç'tan tarihi çağrı

Fenerbahçe yeni başkanını seçmek için yarın sandık başına gidecek. Mevcut başkan Ali Koç ile eski başkan Aziz Yıldırım tekrar başkan olmak için yarışıyor. Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi’nde gerçekleşen Seçimli Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısı'nın ilk gününe Aziz Yıldırım'ın stadı terk etmesi ve Ali Koç'un konuşmasında yaptığı çağrı damga vurdu. İşte tarihi kongrenin ilk gününde yaşananlar:

16:50 - 17.42 Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısı'nı terk eden Aziz Yıldırım'a çağrıda bulundu: Burada gerçekleri yüzüne bakarak söyleyecektim ama koltuğu boş. Ayrılış şekline içim acıdı. Sayın Başkan çok geç değil, akşam istediğiniz yerde televizyona çıkalım. Hodrimeydan.

"Bu çağrı tarihte son kez olacak"

Yıldırım'ı eleştiren Koç "Bizi çok yere şikayet ettiniz, şimdi de İçişleri Bakanlığı'na şikayet ediyorsunuz. Fırsat bu fırsat. Konuşmanızı yapamadınız. Bu çağrı tarihte son kez olacak, bir daha olmayacak. İstediğiniz yerde akşam buluşalım, söyleyemediklerinizi söyleyin. Ben söyleyemediklerimi yüzünüze bakıp söylemek istiyorum" dedi.

 Aziz Yıldırım'ın iddialarına görüntülü yanıt

Koç, Aziz Yıldırım'ın oylamadaki usulsüzlükle ilgili açıklamalarına da "Bugünkü divan başkanlık seçimine itiraz ediyorsunuz. 'Çift kol kaldırdılar' diyorsunuz. Bakın kim çift kol kaldırmış... 'Oradakilerin 4'te 1'i delege değildi' diyorsunuz, 'Kaçak girenler vardı' diyorsunuz. 'Fenerbahçe'nin haklarını savunamıyor' diyorsunuz bizim için. Güya haksızlığa uğradığınız böyle önemli bir seçimde siz kendi haklarınızı savunmadan gidiyorsunuz" diyerek cevap verdi. 

"Affedilmeyecek hiçbir şey yoktur

Ali Koç, rakibi Yıldırım'a seslenerek "Söz konusu Fenerbahçe'nin menfaatlerinde birleşmeyse affedilmeyecek hiçbir şey yoktur. Bu camia birbiriyle uğraşmaktan yoruldu, hep rakipler sevindi. Sen ben değil Fenerbahçe için birleşme zamanı" dedi.  Fenerbahçe Başkanı'nın konuşmasının tam metnini "Pazartesi yeni bir yolculuğa çıkıyoruz, hazırlanın" başlıklı haberimizde bulabilirsiniz.

 

16.40: Ali Koç kürsüye 'Dik dur eğilme bu taraftar seninle' ve 'Ali Koç burada dimdik ayakta' tezahüratları eşliğinde geldi.

15.50: Erol Bilecik "Toplam 305 milyon euro'luk gelir ile muhtemelen Avrupa'da çok önemli bir yerimiz var. Türkiye'nin gelir bütçesinde en büyük spor kulübü olduğunu da memnuniyetle söylüyorum" dedi ve sözlerine şöyle devam etti: 322 milyon euro'luk da bir giderimiz ortaya çıktı. Giderlerimizin gelirlerden yüksek olduğu ancak denk bir bütçe oluşturduğumuz görünmekte. Gelir ve giderlerimiz arasındaki fark 34 milyon euro'luk bir artı vermiş durumda. Yalnız finansman giderleri, 42 milyonluk finansman gideri, vergi ödemeleri ile sadece 12 milyon euro'luk bir zarar yazdığımızı görüyoruz. 612 milyon euro'luk bir borç alınan süreçte denk bir bütçe oluşturmayı başarabildik.

Ali Koç ve yönetim kurulu ibra edildi

15.48  Denetim Kurulu Üyesi Mehmet Vodina, 1 Ocak 2023 - 31 Mayıs 2023 ve 1 Haziran 2023 - 29 Şubat 2024 mali dönemlerine ilişkin denetim kurulu raporunu sundu. Yönetim ve Denetleme Kurulları’nın raporları ayrı ayrı oylamaya sunularak ibra edildi. Aynı zamanda Fenerbahçe Spor Kulübü Derneği’nin 1 Haziran 2024 - 31 Mayıs 2025 dönemini kapsayan bütçesi de kabul edildi. Sarı-lacivertlilerde, Mayıs 2018’de 612 milyon Euro olan borcun, Şubat 2024’te 307 milyon Euro’ya indiği açıklandı. Genel kurulda daha sonra kongre üyelerinin konuşmaları gerçekleştirildi.

Oy pusulaları belli oldu

15.40: Olağan Seçimli Genel Kurulu’nda başkan adaylarının oy pusula renkleri belli oldu. Ali Koç sarı, Aziz Yıldırım ise beyaz pusulada yer alacak.

"Hak ettiği yere getirmek için emaneti talep ediyorum"

14.40: Fenerbahçe kongresini terk eden Başkan Adayı Aziz Yıldırım yazılı olarak açıkladığı konuşmasında sarı lacivertli kulübün büyüklüğünü ve gücünü herkese tekrar göstereceklerini belirterek, "Hak ettiği yere getirmek için bu emaneti talep ediyorum" dedi

Aziz Yıldırım: Seçimi mahkemeye taşımayacağım

13.30: Fenerbahçe'de Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısı'nı terk eden Aziz Yıldırım düzenlediği basın toplantısında "Divan başkanlığı seçiminin nasıl oldu bittiye getirildiğini hepiniz gördünüz" dedi. Seçimi mahkemeye taşımayacağını belirten Yıldırım "Bütün delegelerimizi yarın stadyuma bekliyorum. Ben de sabah erken saatlerden itibaren orada olacağım ve seçim bitene kadar da oradan ayrılmayacağım" diye konuştu. 

13.12:  Fenerbahçe sosyal medya hesabından; toplantı giriş kartlarıyla ilgili iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı: Sarıl lacivertli kulüpten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: Bilgilendirme Genel Kurul Üyelerimize dağıtılan toplantı giriş kartları, imza karşılığı üyelerimize bizzat teslim edilmekte olup; Sosyal medyada dolaşıma sokulan videoda görüntülenen kartlar, Seçimli Olağan Genel Kurulumuz’da görevli olan kişilere ait akreditasyon kartlarıdır. Kamuoyunun bilgisine sunarız.

Kısa süreli gerginlik

12.40 Acun Ilıcalı’nın konuşması sırasında tribünden “Fatih Terim mi, Jose Mourinho’yu mu?” diye bağrılınca Acun Ilıcalı’nın konuşması kesildi. Acun Ilıcalı da sonrasında "Beni karalayarak bir yere varamazsınız. Dünya karalamaya çalıştı, bir yere varamadılar. Ben buradayım" yanıtını verdi.

12.20 Acun Ilıcalı "Çok güzel bir takımın taraftarlarıyız. Bence birlik olduğumuzda yıkamayacağımız şey yok. Genç yaşta çok zor şeyler yaşadım, anne ve babamı genç yaşta kaybettim. Ondan sonra hayata tutunurken hep iyi şeyler düşündüm, Allah da bana hep daha fazlasını verdi. Kendi kariyerimde yaşamadığım mutluluk kalmadı. Bu dönemde beni en mutlu eden şeylerden biri Fenerbahçemiz'in başarısı oldu, iyi ki Fenerbahçeliyiz. Gördüğüm tablo, başkanımız Ali Koç'u takdir etmemi gerektiriyor. Onun geldiği Fenerbahçe'de 600 milyon euro borç, maaşlar ödenmiyor... Geldiğim Fenerbahçe'de ise kadrosu güçlü, 1 mağlubiyetle geçen bir sezon, adaletin olmadığı bir sezon, hep beraber burada buluşup bütün Türkiye'ye bu mesajı verdiğimiz bir sezon oldu. Şimdi sıra geldi şampiyonluğa" dedi.

Yıldırım ve onun lehine konuşma listesinde adı olan herkes çekildi. Bugün sadece Ali Koç ve listesi konuşacak.

Ilıcalı sözlerini şöyle sürdürdü: Aziz Yıldırım çok ağır şeyler söyledi. Kendisini mahkemeye verdim zaten. İnsanın namusuna laf atmak, seçim kazanmaktan daha mı önemsiz? Son karalanan isim de kulübümüz Fenerbahçe. Siz kalkıp Mourinho'nun menajerine açıktan para verdiğimizi söylerseniz; Fenerbahçe'ye, Mourinho'ya, menajerini suçlamış oluyorsunuz. Jose Mourinho, Aziz Yıldırım’ın yaptığı suçlamaları duymadı mı sanıyorsunuz? Yarın Mourinho’nun yüzüne nasıl bakacaksınız? ‘Açıktan komisyon aldı.’ diyorsunuz… Mourinho beni aradı, ‘Bana neden çamur atılıyor, anlamadım’ dedi.

"Fenerbahçe için Ali Koç"

12.05 Ali Koç'un yönetim kurulu listesinde yer alan Hulusi Belgü "Fenerbahçe'yi çok seviyorum. Artık sadece eleştirmek değil, maddi ve manevi her şeyimi Fenerbahçe'ye vermek istiyorum. Büyük bir özveri ile batık bir kulübe sahip çıktığı için Ali Koç diyorum. 99 gol atan, 99 puan toplayan, son Galatasaray maçında gerçek şampiyonun kim olduğunu gösteren takımımızı tebrik etme inceliği gösterdiği için Ali Koç. 'Konuşursam yer yerinden oynar' demeyip yumruğunu gerçekten masaya vurduğu için Ali Koç. Karşı yönetime giren üyeleri 'Fetocu, Adnancı' diye yaftalamadığı için Ali Koç. Her daim Fenerbahçe'nin yanında olacağı için Ali Koç. Bu sene şampiyon olacağı için Ali Koç, Fenerbahçe için Ali Koç" dedi.

Gözler 13.30'daki toplantıda

11.55: Aziz Yıldırım saat 13:30'da, Altunizade'deki ofisinde basın açıklaması yapacak.

"Kimse buna gölge düşüremez"

11.50 Vefa Küçük "Fenerbahçe kongreleri hep heyecanlı, mücadeleli geçmiştir. Ancak bunların hepsi tüzüğe, teamüle, saygıya ve sevgiye uygun geçmiştir. Bugün kürsüye müsaade alınmadan gelinmiştir. Tamam, eski başkanımızdır itiraz etmedik. Şu bilinsin ki Sayın Ali Koç da konuşmak isterse bizden söz hakkı almalı. Kongreyi ben yönetiyorum, benden müsaade almadan kimse bu kürsüye çıkamaz, mikrofona geçip konuşamaz. Dünden beri benim hasta olduğum yalanını yaydılar. Çok şükür buradayım. Ben gerçekten hastayım, doğuştan Fenerbahçe'ye hastayım. Fenerbahçe genel kurullarının duayen ve tecrübeli başkanıyım. Buraya hak ederek ve sizlerin oylarıyla geldik. Kimse buna gölge düşüremez" dedi. 

"Demokratik teamüllere uygun değildi"

11.40: Hakan Bilal Kutlualp Hakan Bilal Kutlualp "Fethi Pekin'in Divan Başkanlığı oylamasındaki tutumu demokratik teamüllere uygun değildi. Vefa Bey'in adını söyleyip el kaldıranlara bakıp 'oylamaya gerek yok' demesi yanlış, yüksek itirazlardan sonra Şekip Bey'in adını söyleyip hiç bakmadan, 'Vefa Bey buyurun kürsüye' demesi demokratik bir davranış değil. Sayarsın bakarsın, sonucu söylersin, herkes saygı duymak zorundadır. Gereksiz yere henüz kongre başında gerginlik yaratıldı. Ne gerek var bunlara, burada herkes Fenerbahçeli" dedi. 

11.35 Yaşananların ardından Erol Bilecik "Cahil ile girme münakaşaya. Ya sinirini zıplatır tavana ya da yazık olur adabına. Son sözüm, bu sözü hak edenlere olsun; Korkakların ömrü, cesurların dedikodusuyla geçiyor" dedi.

Erol Bilecik, Ülker Stadı'ndaki genel kurulda konuşma yaptı

 

 Aziz Yıldırım stadyumdan ayrıldı

11.15: Aziz Yıldırım, kürsüde konuşma yaptı ve "1 dakika beni dinleyin Fenerbahçeliler. Fenerbahçe'ye yakışır bir kongre olsun. Yapılan seçim gayrı demokratik bir seçim oldu. Ben buradan ayrılıyorum. Yarın oy atmaya geleceğim. İsteyen kalabilir, isteyen ayrılabilir" ifadelerini kullandı.

Aziz Yıldırım, yönetim kurulu listesindeki arkadaşlarıyla beraber Ülker Stadyumu'ndan ayrıldı. 

11.10: Erol Bilecik konuşmasını yaparken Aziz Yıldırım ve ekibi sahneye çıktı. Bilecik'in konuşması yarıda kaldı. Olay sırasında Vefa Küçük, "Sayın Aziz Yıldırım, benden söz almadan konuşmayın" diyerek uyarıda bulundu. Aziz Yıldırım'ın cevabı ise "Ben söz alırım. Sen seçilmeden oraya oturdu" şeklinde oldu.

Fenerbahçe Kulübünün seçimli olağan genel kurulunda gerginlik yaşandı. Kulüp başkan vekili Erol Bilecik'in konuşması sırasında başkan adayı Aziz Yıldırım (sağda), kürsüye doğru hareketlendi. Aziz Yıldırım'ın kürsüye gelmesi üzerine Kulüp Başkanı Ali Koç ayağa kalkarak kendisini karşıladı.

 

10.55: Fenerbahçe'nin sponsorluk gelirlerinin 47 milyon euro olduğu, kulübün 1 Haziran 2023 - 29 Şubat 2024 arası 36 milyon euro zarar ettiğini açıkladı. Ayrıca Sarı Lacivertliler'de Başkanvekili Erol Bilecik, Mayıs 2018'de 612 milyon euro olan borcun Şubat 2024'te 307 milyon euro'ya indiğini açıkladı.

"Fenebahçe sadece bir spor kulübü değil"

10.50 Fenerbahçe Spor Kulübü Hukuktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Fethi Pekin toplantıyı başlattı. Pekin, "Her seçimli genel kurulda olduğu gibi kulübümüzün yönetimini ve geleceğini belirlemek için önemli bir adım atıyoruz. Fenerbahçe sadece bir spor kulübü değildir, Fenerbahçe camiadır. Fenerbahçe'nin tarihine ve mirasına sahip çıkmak sorumluluğumuzdur. Gençlerimizin sporla buluşmasını ve tanıklık etmemizi, onları geleceğe hazırlamamızı sağlamak için var gücümüzle çalışacağız. Fenerbahçe'nin sadece sahada değil, her alanda başarılı olması için gayret göstereceğiz" dedi.

Genel Kurulu'nu Koç'un önerdiği Vefa Küçük yönetecek

10.31: Fenerbahçe Kulübü Olağan Seçimli Genel Kurulu'nu Ali Koç'un önerdiği Vefa Küçük yönetecek. Kürsüye gelen Vefa Küçük, "Sizlerin oylarıyla bugünkü seçimli genel kurulu yönetmek üzere görev aldık. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum" dedi.

10.24: Fenerbahçe Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısı başladı.

 10.10: Ali Koç e Aziz Yıldırım tokalaştı.

09.59: Ali Koç, Fenerbahçe Kulübü Olağan Seçimli Genel Kurul toplantısı için Ülker Stadyumu'na geldi.

09.26: Fenerbahçe eski Başkanı Aziz Yıldırım, 6 yıl sonra ilk kez Şükrü Saraçoğlu'na ayak bastı.

09.23: Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi'nin kapıları açıldı. Kongre üyeleri, üye kartlarını aldıktan sonra olağan seçimli genel kurul toplantısına giriş yapabiliyor.

Ayrıntılar geliyor...