19 Nisan 2024, Cuma
Giriş: 03.05.2023 01:40 | Son Güncelleme: 03.05.2023 01:43

Forbes yazdı: Dünyanın en çok kazanan 10 sporcusu

Günümüzde sporcular sadece bulundukları spor dalında kalmıyor, bir girişimci gibi, bir şirket gibi yatırım yapıyor ve aldıkları sponsorluklarla dudak uçuklatacak seviyede kazançlar elde ediyor. Bu çerçevede Forbes, her yıl olduğu gibi bu kez 2023 yılının en çok kazanan sporcularını belirledi
Forbes yazdı: Dünyanın en çok kazanan 10 sporcusu - Resim: 1

Cristiano Ronaldo (136 milyon dolar)

Ronaldo Kasım ayında Manchester United ile yollarını ayırdı ve Ocak ayında Suudi Arabistan'ın Al Nassr takımına katılarak yıllık ücretini tahmini 75 milyon dolara yükseltti. Ronaldo'nun bu yaz Avrupa'ya geri dönmeyi deneyebileceğine dair söylentiler dolaşıyor olsa da aldığı ücretle 2017'den bu yana ilk kez, toplamda ise üçüncü kez en çok kazanan sporcular listesinin zirvesine yerleşti ve toplam 136 milyon dolarla bir futbolcu için tüm zamanların en yüksek rakamına ulaştı. Markalar Ronaldo'ya ve onun Facebook, Instagram ve Twitter'daki 850 milyon takipçili devasa hayran kitlesine karşı koyamıyor. 

Forbes yazdı: Dünyanın en çok kazanan 10 sporcusu - Resim: 2

Lionel Messi (130 milyon dolar)

Messi'nin geleceği hakkında pek çok spekülasyon var; Barcelona'ya dönebileceği, Ronaldo'ya Suudi Arabistan'da katılabileceği ve hatta Inter Miami ile MLS'e gidebileceği söylentileri dolaşıyor. Ne olursa olsun Messi'nin kazancı dudak uçuklatacak cinsten. Messi; Adidas, Budweiser ve PepsiCo da dahil olmak birçok markayla yüksek cirolu iş birliklerine imza atıyor. Blockchain tabanlı bir taraftar platformu olan Socios ile yaptığı anlaşma tek başına ona yılda yaklaşık 20 milyon dolar kazandırıyor ve Arjantin'i Aralık ayında Dünya Kupası zaferine götürdükten sonra fırsatlar gelmeye de devam edecek gibi görünüyor. Messi ayrıca Ekim ayında Play Time adında bir yatırım şirketi de kurdu.

Forbes yazdı: Dünyanın en çok kazanan 10 sporcusu - Resim: 3

Kylian Mbappé (120 milyon dolar)

Geçen yıl listede 35. sırada yer alan Mbappé ilk kez ilk 10'a giriyor ve hala 30 yaşın altında olan listenin tek üyesi. Mbappé, 2022'de Fransa ile üst üste ikinci Dünya Kupası şampiyonluğundan bir galibiyet uzakta kaldı ve kazanç olarak da Paris Saint-Germain'den takım arkadaşı Lionel Messi'nin hemen arkasında yer aldı. Haziran ayında, kripto para tabanlı bir fantezi oyunu olan Sorare'nin ilk oyuncu elçisi oldu ve aynı yaz Fransa Futbol Federasyonu ile yaşanan bir krizle dikkat çekti. Mbappé, Fransız milli takımıyla bir fotoğraf çekimine katılmayı reddederken buna gerekçe ise takımla sözleşmesi olan bazı markaları desteklemeye itiraz etmesi oldu. Federasyon ise kısa süre içinde oyuncuların imaj haklarına ilişkin anlaşmasını gözden geçirmek için çalışacağını duyurdu.

Forbes yazdı: Dünyanın en çok kazanan 10 sporcusu - Resim: 4

LeBron James (119,5 milyon dolar)

Günümüzün en iyi sporcuları aynı zamanda artık başarılı birer yatırımcı olma özelliğine sahip. Belki de hiç kimse bu girişimci ruhu, Haziran ayında Forbes tarafından milyarder olarak sertifikalandırılan ilk aktif sporcu James'ten daha iyi temsil edemez. Etkileyici ciro portföyünün yanı sıra sporcuların beslenmesine yoğunlaşan Ladder markasıyla birlikte, TV ve diğer eğlence içeriklerini geliştiren ve üreten SpringHill Company'nin arkasındaki isim olma özelliğine sahip. Ayrıca malikanesinde geçen 2023 yapımı House Party filminde yapımcı olarak da yer aldı. Ayrıca Boston Red Sox, Liverpool FC ve Pittsburgh Penguins'in sahibi Fenway Sports Group'ta da hissesi bulunan James, yakın zamanda bir Major League Pickleball takımına yatırım yaptı.