08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.04.2023 15:39 | Son Güncelleme: 12.04.2023 16:21

Galtier'in Nice raporu sızdı: Bu kadar çok siyahi ve Müslüman aynı takımda olamaz

Fransa'da OGC Nice'in eski futbol direktörü Fournier'e ait olduğu öne sürülen bir e-posta şu anda PSG teknik direktörü olan Galtier'e yönelik ırkçı suçlamaları gündeme getirdi. E-postaya göre Fournier, Galtier'in takımda çok fazla siyahi ve Müslüman oyuncu olmasıyla ilgili sürekli şikayet ediyordu
Galtier'in Nice raporu sızdı: Bu kadar çok siyahi ve Müslüman aynı takımda olamaz

Fransa'da RMC kanalında yayınlanan bir futbol programında, gazeteci Daniel Riolo tarafından ortaya çıkarılan ve yine gazeteci Romain Molina tarafından ifşa edilen bir e-postada eski futbol direktörü Julien Fournier, OGC Nice'te çalıştıkları dönemde teknik direktör Christophe Galtier'e yönelik ciddi suçlamalarda bulundu. E-postaya göre Galtier, Fournier'e, takımda bu kadar çok siyahi ve Müslüman oyuncunun olamayacağını söyledi. 

"Kabul edilemez yorumlara tahammül etmek zorunda kaldım"

Fournier ile Galtier arasında, Galtier'in menajeriyle yaptığı görüşmenin ardından geçen bir konuşmanın detaylarını içeren e-postayı, Fournier INEOS direktörü Dave Brailsford'a gönderdi. Suçlamalara neden olan e-postanın içeriği şöyle: 

Dave, yeni sorumlulukların ışığında ve artık sezon bittiğine göre, Cuma günü son görüşmemizde seninle konuştuklarımı ve sezon boyunca bana ağır gelen konuları sana ayrıntılı olarak aktarmanın önemli olduğunu hissediyorum. Bu, sportif açıdan koçla yaşadığım sayısız zorluğun izini sürmekle ilgili değil, çünkü bu benim işimin bir parçası ve sportif açıdan sezon sonu değerlendirmesinin konusu olacak. Geçtiğimiz sezon benim için inanılmaz derecede zorlu geçti çünkü koçun tamamen kabul edilemez, tahammül edilemez, değerlerime aykırı olaylarına, tavırlarına ve yorumlarına tahammül etmek zorunda kaldım. Bunların üzerinden sırayla geçmek istiyorum. Tüm bu son derece ciddi gerçeklerin selefinize gerçek zamanlı olarak iletildiğini belirtmek isterim ancak şu anda tam olarak bilgilendirilmiş olmanız benim için çok önemli. 

"Pisliklerden oluşan bir takım kurmuşsun"

E-postada Fournier, 9 Ağustos 2021'de gerçekleştirilen bir görüşmeden bahsetti. Buna göre Stade de Reims ile oynanan ilk lig maçından sonra koçun oğlunun onunla görüşmek istedi. John Valovic-Galtier, görüşmede Fournier'e, "Julien bu iş yürümüyor. Babam dün gözyaşları içindeydi, farkında değilsin. Ona sorunun ne olduğunu sordum ve o da bana bu takımın onu yansıtmadığını ve bu şekilde devam edemeyeceğimizi söyledi" dedi. Fournier'in sorunun ne olduğunu sorması üzerine John Valovic-Galtier, "Pisliklerden oluşan bir takım kurmuşsun" yanıtını verdi.

"Takımın yarısı cuma öğleden sonra camide"

E-postada bu yorumlar üzerine şoka girdiğini belirten Fournier, John Valovic-Galtier'in devamında şunları söylediğini yazdı: Takımda sadece siyahlar var. Takımın yarısı cuma öğleden sonra camide. Babamı memnun etmek için Jordan Ferri'yi almak zorunda kalmamızın nedenlerinden biri de bu. 

Fournier, daha sonra odaya gelen Christophe Galtier'e görüşmeyi anlatarak bunların doğru olup olmadığını sordu. E-postaya göre Galtier, ona şehrin gerçeklerini dikkate alması gerektiğini belirterek, "Takımda bu kadar çok siyahi ve Müslüman bulunduramayız. Dün gece bir restorana gittim ve herkes siyahlarda oluşan bir takımımız olduğunu söyleyerek üzerime geldi. Nasıl bir şehirde olduğumuzun farkına varmalısın" dedi. 

"Ramazan, sporcu performansıyla bağdaşmıyor"

E-postada Fournier, tartışmaya dair dönemin Gözetim Kurulu Başkanı Bob Ratcliffe'in bilgilendirildiğini ve tartışmanın yıl boyunca Galtier ile ilişkilerinde derin izler bıraktığını aktardı. Ancak Ramazan ayının gelişiyle bir kez daha benzer tartışmaların yaşandığını belirtti. Fournier, "Ramazan'dan önceki haftalar Christophe Galtier için sürekli olarak takımda "Çok fazla Müslüman oyuncumuz var" diye şikâyet etmek için bir fırsattı ve Ramazan ayının  spor performansı ile bağdaşmadığı gibi aldatıcı bir argümanın arkasına saklanmaya özen gösterdi. Kızgınlığını pek çok kez sözleriyle ifade etti ve ben de bu entrikalarına son vermek için resmi olarak müdahale etmek zorunda kaldım" ifadelerini kullandı.

"Türk olduğu için Müslüman"

31 Mart'ta 2022/23 sezonu için Galtier ile bir toplantı düzenlediğini aktaran Fournier, toplantıda da koçun, takımda köklü değişiklikler yapmak ve takımdaki Müslüman sayısını mümkün olduğunda sınırlamak istediğini söylediğini yazdı. Buna göre Galtier özellikle Todibo, Atal, Boudaoui, Gouiri ve Lemina kurtulmak istediğini belirtti. Transferler konusunda ise Ogan Kabak'tan bahsettiğini söyleyen Fournier, Galtier'in oyuncunun Türk olduğu için Müslüman olduğunu bu nedenle onu istemediğini söylediğini aktardı. 

PSG, Christophe Galtier tarafından yapıldığı iddia edilen yorumların ardından soruşturma başlattı. PSG Başkanı Nasser Al-Khelaifi'nin yakın bir arkadaşı, "Nasser bunu bilseydi, Galtier asla PSG'nin başına geçemezdi" dedi

Get French Football News'un ulaştığı kaynaklara göre, Fournier'in öne sürdüğü e-postasında orucun performans üzerindeki etkilerinden şikayet eden Galtier'e, Ramazan ayının oyuncuların fiziksel seviyeleri üzerinde hiçbir etkisi olmadığını gösteren, oyuncu bazında ayrıştırılmış fitness verileri sunuldu. Ancak bu bilgilere rağmen Galtier oruç konusundaki düşüncelerini dile getirmeye devam etti. 

Nice-Matin tarafından bildirildiği üzere, Galtier Nice oyuncularından Ramazan ayında oruç tutmamalarını istedi ve bazı oyuncular bu isteğe uyarken, bazıları uymadı. Boudadoui'nin bu oyunculardan biri olduğu, Todibo'nun ise bu istek karşısında patladığı öne sürüldü. Fournier daha önce sezon başında RMC'ye verdiği bir röportajda Galtier ile aralarında ciddi sorunlar olduğunu ima etmişti ancak herhangi bir ayrıntı vermekten kaçınmıştı. PSG teknik direktörü e-postada iddia edilen ayrıntılara henüz yanıt vermedi.