29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.04.2024 10:59 | Son Güncelleme: 05.04.2024 11:41

Gözler Süper Kupa maçında: Pazar günü için farklı senaryolar gündemde

Gözler Galatasaray ile Fenerbahçe'nin pazar günü karşı karşıya geleceği ya da gelmeyeceği Süper Kupa maçında. Sarı lacivertlilerin sahaya yansıtacağı tavırla ilgili farklı senaryolar konuşuluyor. Tek gerçek var o da herkesin 21.30'da Şanlıurfa 11 Nisan Stadyumu'nda ne olacağını merak ediyor olması
Gözler Süper Kupa maçında: Pazar günü için farklı senaryolar gündemde

29 Aralık’ta Suudi Arabistan’da oynanması planlan ancak ertelenen Süper Kupa finali hala tartışılıyor. Kağıt üzerinde Galatasaray ile Fenerbahçe 7 Nisan 2024 Pazar günü saat 21.30'da Şanlıurfa 11 Nisan Stadyumu'nda karşı karşıya gelecek. Volkan Bayarslan yöneteceği maçın tribün gelirleri depremzede vatandaşlara bağışlanacak. Ancak Fenerbahçe'nin karşılaşma öncesi talepleri reddedildi. TFF dev maça ne yabancı hakem atadı ne de tarihi değiştirdi, şimdi gözler sarı lacivertli kulüpte.

Fenerbahçe'nin sahaya nasıl bir tavırla çıkacağı merak konusu oldu. Fenerbahçe'nin Süper Kupa maçında sergileyebileceği 4 senaryo olduğu konuşuluyor. 

  1. Fenerbahçe sahaya dokuz U19 Takımı futbolcusuyla çıkacak ancak bir süre sonra peş peşe veya aynı anda 3 oyuncu sakatlık yaşayacak ve sahadaki oyuncu sayısı 7’nin altına düşecek. Bu durumda ve talimat gereği hakem maçı oynatamayacak. Bu eyleme yönelik bir cezai müeyyide olmayacağı düşünülüyor.
  2. Fenerbahçe U19 Takımı oyuncuları karşılaşmanın hakemini alkışlama veya benzeri tepkilerle kart görerek maçın ilerlemesine izin vermeyecekler.
  3. Bir diğer ihtimal ise U19 takımı sahaya çıkacak, başlama vuruşundan sonra sahayı terk ederek 3-0 hükmen mağlup sayılacak. Ardından ise TFF’nin vereceği ceza beklenecek
  4. Fenerbahçe U19 Takımı maça hiç çıkmayacak. Bunun cezai müeyyidesi ise talimatnameye göre "Bir sonraki sezon Türkiye Kupası ve Süper Kupa’dan men" edilmek.

 

 Kupa töreni gerçekleşmeyebilir

Peki ama Fenerbahçe bu olası senaryolardan birini ya da benzer başka bir seçeneği gerçekleştirirse ne olacak? Konuşulan bir senaryo da Galatasaray maçına 9 kişilik esame listesiyle çıkılacak ve 3 oyuncusunu bir şekilde diskalifiye edip, maçın tatil edilmesini sağlanacak. 

Talimata göre; bir takımın maça başlaması için kadrosunda en az dokuz lisanslı oyuncu olması gerekiyor. Müsabaka esnasında herhangi bir sebeple takımın sahadaki futbolcu sayısı 6'ya düşerse maç tatil edilir. Tatil edilen bir maçın skorunu ise resmi olarak Türkiye Futbol Federasyonu yönetim kurulu tarafından açıklanır. Spor hukukçular ise maç tatil edildiği için müsabaka sonrası düzenlenmesi planlanan kupa törenin de gerçekleştirmeyeceğini net olarak dile getirdi.

Tazminatın önüne geçilmiş olacak

Ayrıca Fenerbahçe bu hamlesi ile birlikte ortaya çıkacak olan tazminatların da önüne geçmiş olacak. Sarı-Lacivertliler, karşılaşma günü olan 7 Nisan'da Urfa'ya gidecek. Teknik Direktör İsmail Kartal, zorlu karşılaşmadan önce Galatasaray ile birlikte yapılacak olan ortak basın toplantısına katılmayacak. Galatasaray ise zorlu maçtan bir gün önce tam kadro Şanlıurfa'ya hareket edecek. Teknik Direktör Okan Buruk ve bir oyuncusu toplantıda yer alacak.

Süper Kupa'da 7. kez karşı karşıya gelecekler

Bunların hiç biri olmazsa ki bu şu aşamada imkansız gibi görünüyor Galatasaray ve Fenerbahçe Süper Kupa'da 7. kez karşı karşıya gelecek. 17 Ocak 1909’da oynanan özel maçla başlayan rekabette sarı-lacivertlilerin üstünlüğü bulunuyor. Sarı lacivertliler, daha önce oynanan 398 müsabakanın 148’ini kazanırken sarı-kırmızılı ekip 127 kere galip geldi. 123 maçta ise taraflar eşitliği bozamadı. Fenerbahçe bu müsabakalarda 540 gol atarken, Galatasaray 496 golle karşılık verdi. İki takım arasında oynanan son 10 mücadelenin dördünü Galatasaray kazanırken ikisini Fenerbahçe kazandı, dört maçta ise taraflar sahadan beraberlikle ayrıldı.

En çok kazanan Galatasaray

Ezeli rakipler Süper Kupa’da 7.kez karşı karşıya gelecek. Daha önce oynanan 6 müsabakanın üçünde Galatasaray, üçünde Fenerbahçe mutlu sona ulaştı. Kupayı müzesine en çok götüren takım Galatasaray oldu. 26’ncı kez Süper Kupa mücadelesine çıkacak sarı kırmızılılar daha önce oynadığı 25 maçın 16’sını kazanarak kupayı müzesine götürdü. Fenerbahçe ise daha önce oynadığı 18 Süper Kupa maçının 9’unu kaybederken 9’unu kazanarak kupayı müzesine götürme başarısı gösterdi.

Fenerbahçe 19 Yaş Altı Futbol Takımı hakkında

Fenerbahçe Kulübünün, Galatasaray ile oynanacak Turkcell Süper Kupa maçına çıkacağını açıkladığı sarı-lacivertli 19 yaş altı futbol takımı, mücadele ettiği ligdeki başarılı performansıyla dikkati çekiyor. Fenerbahçe'nin Galatasaray karşısına çıkartmayı planladığı 19 yaş altı futbol takımı, yer aldığı Elit A Ligi'nde lider durumda bulunuyor. Sarı-lacivertli takım, 11 ekibin bulunduğu ligin geride kalan 16 haftalık bölümünde 12 galibiyet ve 4 mağlubiyet sonucunda 36 puan topladı.

Takımın başında  Semih Şentürk var

Teknik direktörlüğünü Fenerbahçe'nin unutulmaz golcülerinden Semih Şentürk'ün yaptığı sarı-lacivertli takım, grupta EMS Yapı Sivasspor ile oynadığı son maça Ömer Bircan Camcı, Efekan Karayazı, Mustafa Emir Akyıldız, Yiğit Epözdemir, Mehmet Can Gülerer, Emirhan Arkutcu, Ahmet Necat Aydın, Muhammet İmre, Şükür Toğrak, Yiğit Emir Ekiz, Çağrı Fedai 11'i ile çıktı.

Takımın yedeklerinde ise Atila Dastzan, Boran Eligüzel, Samet Seymen Sargın, Haydar Karataş, Ümitcan Okan, Aziz Eren Balaban, Kerem Kayaarası ve Görkem İbrahim Demirel yer aldı.

Fenerbahçe Kulübü Başkan Vekili Erol Bilecik, Galatasaray ile 7 Nisan Pazar günü Şanlıurfa'da oynayacakları Turkcell Süper Kupa maçına 19 yaş altı takımıyla çıkma kararı aldıklarını duyurmuştu.

 Süper Kupa neden ertelenmişti?

29 Aralık’ta Suudi Arabistan’da oynanması planlan müsabaka yaşanan kriz sonrası Fenerbahçe, Galatasaray ve TFF’nin ortak kararıyla ertelenmişti. Suudi yetkililer önce Süper Kupa finalinde İstiklal Marşı'nın okunmasına, takımların 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' ve 'Ne mutlu Türküm diyene' pankartlarıyla sahaya çıkmasına, oyuncuların maç öncesi Atatürk tişörtleriyle ısınmasına izin verilmeyeceğini TFF'ye iletti. Takımlar da böyle bir durumda maça çıkmayacaklarını TFF’ye bildirdi. TFF ile Suudi yetkililer arasında yapılan görüşmeler sonucunda İstiklal Marşı’nın okunmasına izin verilmesine rağmen takımlar pankarta ve Atatürk tişörtlerine izin vermeyince maça çıkmamaya karar verip Türkiye’ye dönmüşlerdi

TFF ve kulüpler tarafından yapılan ortak açıklamada "Cumhuriyetimizin ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun 100. Yılını yurtdışında da kutlamak amacıyla, Türk Futbolunun marka değerine ve kulüplerimize katkı sağlayacak şekilde kulüplerimizle organize ettiğimiz, 29 Aralık 2023 Cuma günü saat 20.45’te oynanması planlanan 2023 Süper Kupa müsabakası organizasyondaki bazı aksaklıklar nedeniyle Kulüplerimizle birlikte aldığımız ortak karar neticesinde ileri bir tarihe ertelenmiştir. Ev sahibi ülkenin Futbol Federasyonu, ilgili kurum ve kuruluşlarına şu ana kadar Süper Kupa’nın organizasyonu için göstermiş oldukları çaba nedeniyle teşekkür ederiz" denmişti.