27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.04.2024 08:57 | Son Güncelleme: 07.04.2024 16:45

Gözler Süper Kupa'da: Fenerbahçe başlama düdüğünden sonra ne yapacak?

Bu akşam oynanacak Süper Kupa maçına U19 takımıyla çıkma kararı alan Fenerbahçe'nin müsabaka sırasında alacağı aksiyon merak konusu oldu. Erol Bilecik'in "90 dakikalık bir maç olmayacak" açıklamasının ardından gözler 21.30'da Şanlıurfa'da çalacak başlama düdüdüğünde
Gözler Süper Kupa'da: Fenerbahçe başlama düdüğünden sonra ne yapacak?

Bu akşam Şanlıurfa'da Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanacak Süper Kupa maçı öncesinde ilginç gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. "Maç 90 dakika sürmeyecek" yorumu sonrası bir dolu senaryo konuşuldu. En çok dillendirilen, Fenerbahçe’nin U19 ile 9 kişi başlayıp, maçı tatil ettireceği iddiası.

Fenerbahçe Yönetimi ve U19 takımı Şanlıurfa'ya gitti

Elit A Ligi’nin 19. haftasında öğle saatlerinde Giresunspor ile karşılaşan Fenerbahçe U19 takımı müsabakanın ardından özel uçakla Şanlıurfa'ya hareket etti. Fenerbahçe kafilesinde Başkan Ali Koç ve yöneticiler tam kadro yer alırken A takımdan antrenörlerin de bulunduğu dikkat çekti. Bu arada özel korumalar da kafileye eşlik ederken U19 takımından 11 futbolcunun olduğu belirlendi. Havaalanına gelen beyaz renkli otobüsten 11 altyapı oyuncusunun indiği ve Sabiha Gökçen Havaalanı'na girdiği gözlendi.

İki takımının son durumu

Fenerbahçe cephesi, Süper Kupa maçına rağmen Olympiakos mesaisine devam etti. Sarı-Lacivertliler’in yüzü Yunanistan’a dönük. Şanlıurfa'daki maçta görev U19 takımında. Galatasaray kanadı ise final motivasyonuyla tüm hazırlıklarını yaptı. Sarı kırmızılılar dün akşam Urfa’ya uçtu. Okan Buruk 21:30’da elindeki en iyi kadroyla sahada olacak. 

Derbi 21.30'da başlayacak ve ATV'de yayınlanacak

Dev derbiye U19 takımıyla çıkma kararı alan Fenerbahçe'nin müsabakanın başlama vuruşuyla birlikte ne yapacağı merak ediliyor. Süper Kupa maçın için 4 senaryo olduğu konuşuluyor:

  1. Fenerbahçe sahaya dokuz U19 Takımı futbolcusuyla çıkacak ancak bir süre sonra peş peşe veya aynı anda 3 oyuncu sakatlık yaşayacak ve sahadaki oyuncu sayısı 7’nin altına düşecek. Bu durumda ve talimat gereği hakem maçı oynatamayacak. Bu eyleme yönelik bir cezai müeyyide olmayacağı düşünülüyor.
  2. Fenerbahçe U19 Takımı oyuncuları karşılaşmanın hakemini alkışlama veya benzeri tepkilerle kart görerek maçın ilerlemesine izin vermeyecekler.
  3. Bir diğer ihtimal ise U19 takımı sahaya çıkacak, başlama vuruşundan sonra sahayı terk ederek 3-0 hükmen mağlup sayılacak. Ardından ise TFF’nin vereceği ceza beklenecek.
  4. Fenerbahçe U19 Takımı maça hiç çıkmayacak. Bunun cezai müeyyidesi ise talimatnameye göre "Bir sonraki sezon Türkiye Kupası ve Süper Kupa’dan men" edilmek. 


Süper Kupa maçı tatil edilirse ne olacak?

Statüye göre bir takım en az 9 futbolcuyla sahaya çıkmak zorunda. Maç sırasında bir takımın 6 kişiye düşmesi durumunda ise karşılaşma tatil edilir ve bu durum hükmen yenik sayılmayı gerektiren hallerden biri olarak gösterilir. Güvenlik nedeniyle yarıda kalan maçlarda hükmen mağlubiyet kararı TFF Yönetim Kurulu'na aitken, diğer sebeplerle tamamlanmayan maçlarla ilgili bu kararı verme yetkisi disiplin kurullarındadır.

Sonuç olarak Fenerbahçe U19 takımıyla 9 kişi sahaya çıkar ve sakatlık ya da kırmızı kart görme gibi sebeplerle 7 kişinin altına düşerse hakem maçı devam ettiremez ve sonlandırır. Söz konusu senaryoda maçla ilgili kararı TFF daha sonra vereceği için Galatasaray kupayı kaldıramaz. Hakem raporunda maç esnasında Fenerbahçe'nin 7 kişiden daha az sayıda futbolcusunun kalmasından dolayı maçın tamamlanmadığı yazar. Yaşanan süreç sonrası hükmen mağlubiyet kararını hakem raporuna göre PFDK verir. PFDK'nın verdiği kararı Fenerbahçe Kulübü, Tahkim Kurulu'na taşıyabilir.

Okan Buruk'un Galatasaray'ı, Fenerbahçe'den gol yemedi

Galatasaray, teknik direktör Okan Buruk yönetiminde şimdiye kadar Fenerbahçe ile 3 kez karşı karşıya geldi. Buruk yönetimindeki sarı-kırmızılılar, geçen sezon Fenerbahçe ile ligde oynadığı 2 derbiden de 3-0'lık galibiyetle ayrıldı. Buruk'un öğrencileri, bu sezon da ligde deplasmanda rakibiyle 0-0 berabere kaldı. Fenerbahçe'ye rakip olduğu söz konusu 3 derbide gol yemeyen sarı-kırmızılılar, rakip fileleri 6 kez havalandırdı.

Galatasaray'ın savunması, Fenerbahçe'nin hücumu öne çıkıyor

Süper Kupa'da karşı karşıya gelecek iki takım, bu sezon başarılı istatistikleriyle de dikkati çekiyor. Ligde şampiyonluk yarışı veren iki ekipten Galatasaray, bu sezon çıktığı 31 lig maçında yediği 20 golle en iyi savunma yapan takım konumunda bulunuyor. Süper Lig'de oynadığı 31 maçta ağları 83 kez havalandıran Fenerbahçe ise ligin en golcü ekibi olarak öne çıkıyor.

Tarihteki 399. karşılaşma

Ülker Stadı'nın bulunduğu Papazın Çayırı olarak adlandırılan yerde 17 Ocak 1909 tarihinde yapılan ve Galatasaray'ın 2-0 kazandığı özel maçla başlayan 114 yıllık rekabette 399. karşılaşma oynanacak. Tarihi rekabette galibiyetlerde ve atılan gol sayısında Fenerbahçe'nin üstünlüğü bulunuyor. Sarı-lacivertliler geride kalan 398 maçtan 148'ini kazandı, sarı-kırmızılı ekip ise 127 kez galip geldi. 123 maçta taraflar eşitliği bozamadı. Fenerbahçe'nin attığı 540 gole, Galatasaray 496 golle karşılık verdi.

Süper Kupa'da 7. randevu

Daha önce Cumhurbaşkanlığı Kupası ve Devlet Başkanlığı Kupası, son yıllarda da Süper Kupa adı altında düzenlenen organizasyonda Galatasaray ile Fenerbahçe 7. kez karşı karşıya gelecek. Kupada taraflar daha önce üçer kez şampiyonluk sevinci yaşadı.