28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 24.01.2023 10:01 | Son Güncelleme: 24.01.2023 11:00

İklim krizi Avustralya Açık'ı vurdu

İklim krizi açık havadaki spor karşılaşmalarının geleceğini tehdit ediyor. 16 Ocak'ta başlayan sezonun ilk grand slam tenis turnuvası Avustralya Açık'ta hava sıcaklıkları 36 dereceyi gördü. Ardından başlayan şiddetli yağış nedeniyle karşılaşmalar ertelendi
Aryna Sabalenka
Aryna Sabalenka

Dünya'nın pek çok bölgesinde olduğu gibi Avustralya da iklim değişikliğinin etkilerini derinden hissediyor. Sezonun ilk grand slam tenis turnuvası Avustralya Açık iklim krizi nedeniyle sekteye uğradı. 16 Ocak'ta başlayan turnuva başladıktan bir gün sonra maçlar durma noktasına geldi, ve dört ana kort olan dış kortlarda oynanan maçlar üç saatliğine askıya alındı. Yetkililer, aşırı sıcaklık politikasını yürürlüğe koydu. Sonra sağanak yağış başladı. Dış kortlarda oynanması planlanan 12 maçı sekteye uğradı. 29 Ocak'a sürecek Avustralya Açık'ın en sıcak gününün salı günü olduğu ve turnuva süresi boyunca bu sıcaklığı aşacak bir günün olmayacağı tahmin ediliyor. 

Turnuvalar sadece bu yıl etkilenmedi

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Avustralya'da da ciddi bir şekilde hissedilen iklim krizi 1905 yılından bu yana düzenlenen tenis turnuvalarını son yıllarda turnuvaları tehdit ediyor. Bir opsiyon olarak turnuvaların Kasım-Mart ayları arasında gerçekleşmesi öneriliyor. 2014'te hava sıcaklığının 41 dereceye ulaştı turnuvalarda binlerce kişi hastaneye kaldırıldı, 9 oyuncu geri çekildi. 2018'da kort yüzeyindeki sıcaklık 69 dereceye kadar ulaşırken sonraki senelerde de maçlar aşırı sıcaklık nedeniyle askıya alındı. 

Avustralya orman yangınları, sel ve kuraklık gibi etkilerin derinden hissetmesine rağmen hükümet eyleme geçme konusunda çok yavaş davranması nedeniyle eleştiriliyor. Avustralya Meteoroloji Bürosu'nun verilerine göre, Avustralya'nın iklimi 1950'den bu yana ısınmaya başladı. Avustralya'nın ortalama yüzey hava sıcaklığı 1910'dan bu yana 1,4 dereceden fazla arttı. İklim değişikliği konusunda araştırmalar yapan düşünce kuruluşu İklim Konseyi ise Avustralya'nın Paris İklim Anlaşması'ndan bu yana gelişmiş ülkeler arasında küresel ısınmayla mücadelede en kötü performans sergileyen ülke olduğunu açıkladı.

Avustralya Açık'ta Khachanov ve Rybakina yarı finalde

Avustralya Açık'ta tek erkeklerin 18 numaralı seribaşı Karen Khachanov ve tek kadınların 22 numaralı seribaşı Elena Rybakina, yarı finale yükseldi. Melbourne kentinde düzenlenen turnuvanın 9. gün sabah seansında tekler maçları tamamlandı. Tek erkekler çeyrek finalinde Khachanov, 29 numaralı seribaşı ABD'li Sebastian Korda ile karşılaştı. İlk iki seti 7-6 ve 6-3'lük sonuçlarla kazanan Khachanov, 2-0 öne geçti. Rus tenisçi, üçüncü seti 3-0 üstün götürdüğü sırada Korda'nın sakatlanarak maçtan çekilmesiyle adını yarı finale yazdırdı.

Günün diğer maçında, geçen yıl Wimbledon'da zafere ulaşan Kazak Rybakina, 2017 Fransa Açık şampiyonu Letonyalı Jelena Ostapenko (17 numaralı seribaşı) ile tek kadınlar çeyrek finalinde korta çıktı. Rybakina, 6-2 ve 6-4 sona eren setlerle 2-0 galip gelerek son 4 arasına kaldı. Khachanov'un Stefanos Tsitsipas (3)-Jiri Lehecka eşleşmesinin galibiyle karşılaşacağı yarı finalde, Rybakina'nın rakibi ise Jessica Pegula (3)-Victoria Azarenka (24) maçının kazananı olacak.