26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.05.2022 04:30 | Son Güncelleme: 28.05.2022 21:46

İlkay Gündoğan zaferi anlatıyor

Beş dakikaya sığdırdığı iki golle Manchester City’ye şampiyonluk getiren İlkay Gündoğan’ın mahareti aslında sürpriz değil inat. Sakatlıklara da direndi yedek kalmaya da. Belki de bu direncini kömür madeninde çalışmak üzere Dursunbey’den Almanya’ya giden dedesinden alıyor… 
Fotoğraf: Getty Images
Fotoğraf: Getty Images

İlkay Gündoğan’ın Manchester City’ye Premier League şampiyonluğunu getiren golü Atlantik’in diğer yakasından bile ses getirdi. The New York Times İlkay’ın Kun Agüero’dan sonra heykeli dikilebilecek ikinci City yıldızı olduğunu yazdı. İlkay ise bunun için daha birçok hayati gol atması gerektiğini söylüyor.

Alman basınına konuşan Gündoğan 2021’de futbolu bırakan, geçtiğimiz yıl da Etihad Stadyumu’nun önüne heykeli dikilen Arjantinli için “Kun burayı 10 yıl boyunca salladı, kulübün en çok gol atan futbolcusu. Bense şampiyonluğa katkı sağladığım için mutluyum” diyor. Takıma bu yıl veda eden Fernandinho’nun heykelinin yapılmasını öneriyor. 

İlkay’ın mütevazılıkla örülü öyküsü doğumundan çok önce, Balıkesir’in Dursunbey ilçesinde başlıyor. Hem kendi madenleri olan hem de Soma gibi yakın yerlerdeki başka madenlere işçi gönderen, küçük bir kasaba Dursunbey. Ama İlkay’ın madenci dedesi geleceğini daha uzaklarda, Almanya’nın kömür yataklarından Ruhr bölgesindeki Gelsenkirschen’de arıyor ve Nordstern şirketinde çalışmaya başlıyor. 1979’da geride bıraktığı eşini ve oğlu İrfan’ı yanına getirmeyi başarıyor. 

İlkay babası İrfan ve annesi Ayten Gündoğan ile

İrfan ve Ayten Gündoğan’ın oğlu İlkay 24 Ekim 1990’da, yani duvarın yıkılıp Almanya’nın büyük dönüşümünün başlamasından bir yıl önce bu kentte doğuyor. Burası Mesut Özil gibi Türkiye’den, Leroy Sane gibi Afrika’dan göç eden ailelerinin yetenekli çocuklarının keşfedileceği yer. İlkay daha üç yaşını doldurmadan SV Gelsenkirchen-Hessler 06’in altyapısı tarafından fark ediliyor. “Nereye gidersem gideyim topumu da götürürdüm. Yatağa bile” diye anlatacak yıllar sonra. Evlerinin bahçesi kısa sürede küçük çocukların buluşma noktasına dönüyor. Tek kale oynuyorlar, kale de evlerinin garaj kapısı.

Abiyle sıkı rekabetin tadı

İlkay daha o günlerden kendisinden büyüklerle, mesela abisiyle oynamaya alışacak. Sahada en küçük hep o. Arada küçük bir Schalke 04 molası dışında 14 yaşına kadar Gelsenkirchen-Hessler 06’da futbol öğrendikten sonra SSV Buer üzerinden Bochum’un genç takımına transfer oluyor. Almanya’nın yakından takip edilen yıldız adaylarından artık. Nürnberg’e transferinin ardından kimi kayıtlara göre 5.5 milyon Euro’ya Borussia Dortmund’a transfer oluyor. 

Dortmund’da büyüklere kafa tutan teknik direktör Jürgen Klopp’un yılları. Evet, bu yıl son dakikaya kadar İlkay’ın takımı Manchester City’ye karşı şampiyonluk yarışı veren Liverpool’un başındaki Klopp. İlkay son röportajında Klopp’un kendisini ilk tebrik edenlerden biri olduğunu doğruluyor: “Bizim için hayatı çok zorlaştırdı. Olağanüstü bir insan ve teknik direktör.” 

Geçtiğimiz ekimde Gazete Oksijen için tadına doyulmaz bir İlkay Gündoğan portresi yazan Alp Ulagay Klopp’un ağzından öğrencisini “strateji geni taşıyan bir oyuncu” şeklinde tanımlamıştı. İkilinin karşılıklı hayranlığı sürüyor.

Manchester City’li oyuncu beş ay önce nişanlandığı model Sara Arfaoui ile birkaç gün önce evlendi

Klopp’lu Dortmund ile ilk yılında şampiyonluk yaşadı İlkay. Kupayı da aldılar. 2013’te de Süper Kupa geldi ama bundan sonraki iki sakatlık kariyerini çok etkiledi. İlkinde 2013-14 sezonunu ve Dünya Kupası’nı kaçırdı.  2015-16 sezonunun sonuna doğru yaşadığı ağır diz sakatlığı ise Euro 2016’yı kaçırmasına sebep oldu. Üstelik Bayern Münih’in teknik direktörü Pep Guardiola sezon sonunda Manchester City’ye gidiyordu ve yanında götürmek istediği oyunculardan biri de İlkay’dı. Pep yine de İlkay’a inandı, Transfermarkt’a göre 27 milyon euroluk transfer gerçekleşti, İlkay da eylülde sahaya adım attı. Üç ay sonra bu kez çapraz bağları kopunca ondan umudu kesenler oldu. Ancak İlkay’ın en önemli özelliklerinden birini, inatçılığını birçok kişi henüz bilmiyordu. Takımda kalıp dört şampiyonluk kazanacaktı. 

“Sinir bozucu bir sezon”

2021’in ilk iki ayında üst üste Premier League’de ayın oyuncusu seçilen İlkay bu sezon bazı maçları kulübede geçirdi. Ancak o hayati an geldiğinde, takımı City misafir Aston Villa karşısında 2-0 mağlupken, yani uğruna bütün sezon savaştıkları şampiyonluk Wolves’a karşı galibiyet kovalayan Liverpool’a doğru santim santim giderken Guardiola onu bir kez daha sahaya sürdü. Zaten onsuz oynadıkları son maçta West Ham’a puan kaybetmişlerdi. Takımının açılış golünü de skoru 3-2 yapan galibiyet golünü de İlkay attı. 

Kendisini manşetlere taşıyan maç sonunu şöyle anlatıyor: “Devreyi 3-0 önde kapatsak muhtemelen maç sonunda böyle bir parti olmazdı. Taraftarımız önünde şampiyonluğu kazanmamız gerçekten mükemmeldi. Stadyum kelimenin tam anlamıyla patladı, biz sadece duyduğumuz sevinci ve rahatlamayı haykırdık. Dikkatsizliği göze alamazdık çünkü Liverpool her saniye pusudaydı. Uzun ve sinir bozucu bir sezon için harika bir sondu.”

Şimdi aklında 2014’te sakatlık nedeniyle kaçırdığı, 2018’de ise bir maçla tadı damağında kalan Dünya Kupası var. İngiltere’de kışın futbola ara verilmemesi nedeniyle aralık ayında oynamaya alışık olduğunu söyleyen İlkay, “Ancak henüz kışı düşünmüyorum. Kulüp düzeyinde yapılacak çok iş var.“ diyor.

Alman Milli Takımı hocası Hansi Flick’e dair beklentilerini ise şöyle anlatıyor: “Son uluslararası maçlarda bize çok şey kattı. Taze bir soluk getirdi. Uluslar Ligi’nde karşılaşacağımız İtalya ve İngiltere‘ye karşı oynayacağımız maçlarda durumumuzu görmek istiyoruz. Bunlar çok güçlü oyunculara sahip takımlar. Ama bizde de böyle oyuncular var. Hepsinden önemlisi yeniden bir ekip olarak oynamalıyız.”

İlkay 33 yaşına geliyor ve tekrar uzatmazsa City ile sözleşmesi önümüzdeki sezon bitiyor. Bir gün onu da bir Türk takımında görür müyüz bilinmez. Ama burayla çok güçlü bağları olduğu açık. Balıkesir’e yatırım yapıyor. Dursunbey Belediyespor altyapı takımına da sık sık destek oluyor İlkay. Bu destekler her yıl İlkay Gündoğan Stadyumu’nda düzenlenen törenlerle dağıtılıyor. 

Şampiyonluk maçının ardından nişanlısı model Sara Arfaoui ile Kopenhag’da evlendi. Basında çıkan haberlere göre Gündoğan çifti yaz tatili için önce Dursunbey’e, oradan da Ege sahillerine geçecek.O hem olabildiğince uzun bir tatili hem de yeni zaferleri hak ediyor.  Sakatlıkla yitirdiği zamanı telafi etmek istiyor. O hayati golden sonraki fotoğraflara bakacak olursanız, bir zamanlar topuyla uyuyan çocuğun gözlerindeki arzu hala gözlerinden okunuyor.