05 Temmuz 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.06.2024 21:59 | Son Güncelleme: 01.07.2024 00:05

İngiltere Slovakya'yı uzatmalarda geçti, çeyrek finale yükselerek İsviçre'nin rakibi oldu

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) son 16 turunda İngiltere, normal süresi 1-1 biten maçın uzatma dakikalarında Slovakya'yı 2-1 yenerek, çeyrek finale çıktı
İngiltere Slovakya'yı uzatmalarda geçti, çeyrek finale yükselerek İsviçre'nin rakibi oldu

EURO 2024 son 16 turunda geriye düştüğü maçta Slovakya'yı 2-1 yenen İngiltere, çeyrek finale yükseldi ve İsviçre ile eşleşti. Arena Aufschalke'de oynanan mücadelede hakem Halil Umut Meler düdük çaldı.

Müsabakada Slovakya'yı öne geçiren golü 25. dakikada Ivan Schranz kaydetti. Karşılaşmanın normal süresinde isabetli şut atamayan İngilizler, 90+5. dakikada Jude Bellingham'ın enfes golüyle beraberliği yakaladı ve maçı uzatmalara taşıdı. Mücadelenin uzatmalara gitmesinin ardından İngiltere'de dakika 91'de Harry Kane sahneye çıktı ve takımını 2-1 öne geçirdi.

Öte yandan İngiltere'de 50. dakikada Foden'in attığı gol, VAR incelemesi sonrası ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. Son şampiyon İtalya'yı 2-0 yenerek sürprize imza atan İsviçre, yükseldiği çeyrek finalde İngiltere'nin rakibi oldu.

İsviçre - İngiltere çeyrek final karşılaşması 6 Temmuz tarihinde oynanacak.

Maçı Halil Umut Meler yönetti

İngiltere-Slovakya maçını yöneten Halil Umut Meler, toplamda 8 kez sarı kartına başvurdu.

İlk devrede 3. dakikada Guehi'ye, 7. dakikada Mainoo'ya, 13. dakikada Slovakya'dan Kucka'ya, 17'de yine İngiltere'den Jude Bellingham'a ve 45'de Skriniar'a sarı kart gösterdi. Meler ikinci yarıda sadece 77. dakikada Slovakya'dan Pekarik'e sarı kart gösterdi. Uzatma dakikalarında ise 108'de Denis Vavro ve 114'te Gyomber sarı kart ile cezalandırıldı.

Ayrıca Halil Umut Meler ve ekibi şampiyonadaki üçüncü maçında görev aldı. 37 yaşındaki hakem daha önce EURO 2024'te Belçika-Slovakya ve Polonya-Avusturya müsabakalarını da yönetmişti.

Organizasyonda 6'ncı kez çeyrek finalde

İngiltere, Avrupa Futbol Şampiyonası tarihinde 6. kez çeyrek finale yükseldi. FIFA Dünya Kupası şampiyonluğuna rağmen henüz Avrupa şampiyonluğuna ulaşamayan İngilizler, 1968, 1996, 2004, 2012 ve 2020'nin ardından 2024'te de çeyrek finale yükselmeyi başardı.

1 gol VAR'a takıldı

İngiltere'nin 50. dakikada kaydettiği gol, VAR kararıyla iptal edildi. Maçın 50. dakikasında gelişen atakta Trippier'in yerden pasında Foden meşin yuvarlağı ağlara gönderdi ve hakem Halil Umut Meler orta noktayı işaret etti. VAR'da incelenen pozisyon neticesinde ofsayt kararı verilerek gol iptal edildi.

Schranz golle veda etti

Slovakya'nın tecrübeli oyuncusu Ivan Schranz, İngiltere karşısında da gol atmayı başardı. EURO 2024'te formda bir görüntü sergileyen ve takımının son 16 turuna çıkmasıyla büyük pay sahibi olan 30 yaşındaki oyuncu, gruplarda 3 müsabakada 2 gol atmıştı.

Belçika'ya karşı ülkesine 3 puanı getiren tek gole imza atan Schranz, Ukrayna'ya karşı da takımını öne geçirmiş ancak ülkesi sahadan 2-1 mağlup ayrılmıştı. Gruplarda golsüz tek maçını Romanya'ya karşı yaşayan Schranz, son 16 turunda da takımını İngiltere karşısında öne geçiren gole imza attı.

Schranz, 4 maç sonunda 3 gole ulaşarak dikkati çeken bir performans ortaya koydu.

Maçtan dakikalar

25. dakikada Slovakya öne geçti. Etkili paslarla rakip alana geçen Slovakya'da son olarak ceza sahası dışında Strelec topla buluştu. Bu oyuncunun pasında sağdan içeri giren ve kaleciyle karşı karşıya kalan Schranz'ın şutunda top ağlara gitti: 0-1.

90+5. dakikada İngiltere'nin golü geldi. Walker'ın uzun taç atışında Guehi'nin ceza sahası içinde arkaya aşırdığı topun gelişine Bellingham'ın röveşatasında top ağlarla buluştu: 1-1.

Karşılaşmanın normal süresi 1-1 berabere bitti.

Uzatmalarda İngiltere öne geçti. Hücum yönünün sağından kullanılan serbest vuruşta kalecinin uzaklaştırmak istediği top ceza sahası dışında Eze'nin önünde kaldı. Bu oyuncunun gelişine şutunda yerden seken topu dışarı giderken Toney kafasıyla içeri çevirdi. Altıpasın üzerinde müsait durumda bulunan Kane, kafa vuruşuyla meşin yuvarlağı ağlara gönderdi: 2-1.

İngiltere, karşılaşmadan 2-1 galip ayrılarak çeyrek finale yükseldi ve İsviçre'nin rakibi oldu.