28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.03.2024 14:03 | Son Güncelleme: 20.03.2024 15:15

Liverpool'da kornerlerde yeni dönem: Taktiği yapay zeka (TacticAI) verecek

Emekli olmaya hazırlanan Jürgen Klopp ile sezonu 3 kupayla bitirme hayali olan Liverpool bir yandan geleceğe yatırım yapıyor. Premier Lig ekibi Google'ın yapay zeka (AI) iştiraki DeepMind ile işbirliği yaptı. Kırmızılar daha etkili köşe vuruşları için TacticAI kullanacak
Liverpool'da kornerlerde yeni dönem: Taktiği yapay zeka (TacticAI) verecek

Serbest vuruş antrenörleri, spor psikologları, taktik analistler hatta taç atışı antrenörlerinin futbola olan etksi her geçen gün artarken Premier Lig ekiplerinden Liverpool şimdilik yeşil sahalarda örneğine rastlanmayan bir yeniliğe imza atmaya hazırlanıyor. Emekli olacağını duyuran Jürgen Klopp ile sezonu 3 kupayla bitirmeyi hedefleyen İngiliz devi, gelecek sezon kornerlere yapay zekayla hazırlanacak.

Nature Communications dergisindeki çalışmaya göre; Google'ın yapay zeka (AI) iştiraki DeepMind, özellikle köşe vuruşları için öneriler sunmayı amaçlayan yeni bir yardım aracı olan TacticAI'yi tanıttı. Çalışma, Liverpool FC'den beş uzmanın yardımıyla gerçekleştirildi. TacticAI, pozisyon alma ve uygulama hızında çok ince ayarlamalar da dahil olmak üzere, bir korneri savunmak veya en iyi şekilde kullanmak için ideal kombinasyonlar öneriyor. Çalışmada uzmanlara 50 olası korner kombinasyonu sunuldu ve bunların her biri yapay zeka tarafından üretilen bir taktik ile eğitimde halihazırda kullanılan başka bir taktik arasında seçim yapılması istendi. Çalışmaya göre, uzmanların yüzde 90'ı TacticAI tarafından önerilen çözümü seçti.

DeepMind araştırmacısı ve çalışmanın ortak yazarı Petar Velickovic, yapay zeka aracının "yararlı ve somut öneriler sunabildiğini" söyledi. Velickovic yapay zeka modelinin; İngiltere Premier Ligi oyuncularının pozisyonları, hızları, ağırlıkları ve boylarına ilişkin "oldukça temel" verilere dayandığını söyledi. Normalde, yapay zeka modelleri milyarlarla ifade edilen veri setleri üzerinde eğitiliyor.

Taraftarlar Trent Alexander-Arnold'ın 2019 yılında Şampiyonlar Ligi'nde Barcelona'ya karşı kullandığı korneri gelmiş geçmiş en iyi vuruş olarak seçti.

 

Velickovic'e göre TacticAI, mevcut veri setlerinin sayısını artırmak için futbol sahasının yönünü sanal olarak manipüle eden "gizli bir bileşen" kullanıyor. Araştırmacılara göre bu sistem, oyunun diğer alanlarına ve aynı zamanda diğer spor dallarına da uyarlanabilir. Velickovic'e göre benzer teknikler kullanan kulüplerin sayısı her geçen gün artacak.