04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.02.2023 04:30 | Son Güncelleme: 17.02.2023 04:30

Merih ve arkadaşları kolları sıvadı

Türkiye'deki sporcular depremde iyi bir sınav verdi. Yur dışındaki sporcularımız da hemen harekete geçti. İtalya'dan Merih Demiral Ronaldo’dan Messi’ye büyük yıldızların desteğini almayı başardı
Alp Ulagay
Alp Ulagay
Merih Demiral'ın harekete geçirdiği isimler arasında Ronaldo ve Messi'nin yanı Makedon Eljif Elmas, Norveçli Haaland ve Brezilyalı Neymar da var.
Merih Demiral'ın harekete geçirdiği isimler arasında Ronaldo ve Messi'nin yanı Makedon Eljif Elmas, Norveçli Haaland ve Brezilyalı Neymar da var.

Türkiye’yi sarsan korkunç iki depremin ardından spor dünyası da hemen kolları sıvayarak yardım çalışmasına girişti geçen hafta. Birçok tanınmış sporcu ve spor kurumu günlerdir yardım çalışmalarına bizzat katılarak ya da kampanyalar düzenleyerek depremzedelere erişmeye çalışıyor. Futbol kulüplerinden federasyonlara, voleybolculardan basketbolculara hepsinin harcadığı çabayı görüyoruz. Bunun şöyle bir önemi var: Bugünün dünyasında sporcular belki de toplumda en çok tanınan kişiler. Her davranışlarıyla her eylemleriyle çok geniş bir kitleye emsal olabiliyorlar.

Şu ana kadar Türkiye içindeki sporcular iyi sınav verdi.

Merih Demiral'ın harekete geçirdiği isimler arasında Ronaldo ve Messi'nin yanı Makedon Eljif Elmas, Norveçli Haaland ve Brezilyalı Neymar da var.


Ancak, böyle afetlerden sonra işin bir de uluslararası boyutu var. Son yıllarda benzer afetlerden sonra dünyaca ünlü sporcuların yardım ve destek kampanyalarında öncü rol üstlendiğini sık sık gördük. Mesela üç yıl önce dev orman yangınları Avustralya’yı kasıp kavuruyordu. O dönemde tenisçiler bağış kampanyası başlattı. Amerikalı Serena Williams’tan İspanyol Nadal’a çok sayıda tenisçi dünyanın dikkatini o felakete çekti.

Gökhan Zan


Türkiye’de ve Suriye’deki depremlerden sonra da bazı kurum ve bazı sporcuların desteğini görüyoruz. İşte bu ilk aşamada desteğin sınırlı olmasının bir sebebi var bence: Türkiye’nin büyük bir uluslararası yıldızı yok. Hiçbir spor dalında yok hem de.

Buna karşılık üst seviyede oynayan, yarışan birkaç sporcunun bile etkisini çok ciddi hissediyoruz. Şu ana kadar en büyük uluslararası kampanyayı yürüten sporcu Atalanta forması giyen milli oyuncumuz Merih Demiral. Merih bir dönem Ronaldo, Buffon, Dybala gibi oyuncularla takım arkadaşlığı yaptı. Şimdi de onlara bir telefonla ulaşabilecek kadar yakın. Depremlerin hemen ertesi günü Ronaldo’yla konuştu ve koleksiyonundaki imzalı formasını açık artırma usulüyle satışa çıkardı. Bundan elde edilecek gelirin de AHBAP’a bağışlanacağını duyurdu. Ronaldo’nun forması 4 milyon TL’ye alıcı buldu. Aynı gün yine eski takım arkadaşları Bonucci ve Dybala’yla da konuştu. Onlar da birer imzalı forma bağışladı kampanyaya. Bir diğer milli oyuncu Hakan Çalhanoğlu’nun desteğiyle bir hafta içinde Griezmann, Morata, Kane, Haaland, De Bruyne, Messi, Hazard, Mbappé, Neymar, Benzema ve Buffon da bağışçı listesine eklendi.

Teknik direktör Volkan Demirel, Gökhan Zan ve eski futbolcu Mehmet Topal gibi isimlerin çabası sosyal medyada da takdir topladı.

Premier’de yeterli oyuncumuz yok

Keşke Merih gibi bir örnek de Premier League’de olsaydı. Lig yönetimi depremzedeler için 1 milyon sterlinlik bağış yaptı, ayrıca geçen hafta sonu sahaya çıkan tüm oyuncular kollarına siyah bant taktılar. Ama maçlardan önce saygı duruşuna bile izin çıkmadı. Eğer bu ligde üst düzey iki-üç Türk oyuncu oynasaydı onların başlatacağı bir kampanyanın etkisini tüm dünyada görebilirdik. Halbuki mevcut tek Türk oyuncu Çağlar Söyüncü neredeyse bir yıldır gözden ırak. O da Leicester şehrinde malzeme koliliyor.

Basketbolda daha güçlüyüz

Türkiye’nin etki alanı basketbolda daha geniş sanırım. EuroLeague’de iki Türk takımının hep göz önünde olmasının getirdiği bir ağırlık var kesinlikle. Fenerbahçe kaptanı Melih Mahmutoğlu bundan çok iyi yararlandı mesela. Önce kendi formasını Instagram’dan satışa çıkardı, sonra da eski takım arkadaşlarını seferber etti. Bir baktık Vesely, Bogdanovic, Datome gibi eski Fenerbahçeliler şimdi oynadıkları takımların formalarıyla Melih’in yanındalar hemen. Onlara Anadolu Efesli Shane Larkin’in de katılmasıyla çok başarılı bir kampanya çıktı ortaya. NBA’deki Türk oyunculardan son dönemde en çok parlayan isim olan Alperen Şengün de online bir bağış kampanyası başlattı bile.

Tenisçiler nerede?

İnsan bireysel sporlarda da benzer kampanyaları görmek istiyor. Maalesef Avustralya için kolları sıvayan tenis camiası şu ana kadar pek sessiz. Bu konuyla ilgili eski milli tenisçi İpek Şenoğlu’yla konuşurken onun da öfkesini hissettim. Özellikle sosyal medyada umduğu desteği görememiş. “Bireysel olarak bana ulaşan eski dostlarım var. Sağ olsunlar hem maddi olarak hem manevi olarak en başından beri hep yokladılar. Avustralya’daki yangınlarda, Haiti’deki kasırgada ve buna benzer birçok konuda çok hızlı aksiyon alıp yardıma koşanların konu Türkiye olunca ‘deprem mi olmuş’ moduna girmeleri çok sinirlendirdi beni.” İpek hiç de haksız değil, gördüğüm kadarıyla Novak Djokovic haricinde konuya değinen de çıkmadı. Sırp tenisçi hem Instagram’dan paylaşım yaptı hem de Samsunsporlu futbolcu Yusuf Emre Gültekin aracılığıyla mesaj yolladı. Belki ilerleyen günlerde diğerlerinin katkılarını da görürüz.

Son olarak satrançla bitirelim: Dünyaca ünlü satranççılar pazartesi akşamı Chess.com’un canlı destek turnuvasında bir araya geldi. Mesela dünya sıralamasında beşinci sıradaki Hollandalı Anish Giri ve altıncı sıradaki Hikaru Nakamura oradaydı. Nakamura'nın Twitch kanalının 1.7 milyon takipçisi var. Azeri büyük ustalar Timur Recebov ile Şahriyar Mamedyarov da katılımcılar arasındaydı.