20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 12.04.2023 09:17 | Son Güncelleme: 12.04.2023 11:49

Michael Jordan'ın spor ayakkabıları 2,2 milyon dolara rekor fiyata satıldı

Michael Jordan'ın 1998 NBA Finalleri Maçı olan Last Dance sezonunda giydiği ayakkabıları daha önce Nike Air Yeezy 1'ler için bilinen 1,8 milyon dolarlık rekoru geride bırakarak 2.2 milyon dolara satıldı
Michael Jordan'ın spor ayakkabıları 2,2 milyon dolara rekor fiyata satıldı

Michael Jordan'ın bir çift spor ayakkabısı salı günü Sotheby's'de 2.2 milyon dolara satılarak dünya rekoru kırdı. Air Jordan 13'ler bir hamleyle, şimdiye kadar satışı bilinen en pahalı spor ayakkabı oldu. Sotheby's'in açıklamasına göre bu özel çift ayakkabı, Jordan'ın bir NBA maçında bağlayacağı son Air Jordan XIII Breds'di. Yıldız basketbolcu bu ayakkabıları 1998 NBA Finalleri'nin ikinci maçında giydi.

Rekor kırması sürpriz olmadı

Spor ayakkabıların müzayedeye 2 milyon ila 4 milyon dolar arasında bir tahminle geldiği ve Sotheby's'in geri alınamaz teklif olarak adlandırdığı, yani önceden bir alıcı bulduklarını söyledikleri satışın zaten bir rekor kırması bekleniyordu. Düşük tahmini fiyatı zar zor aşan nihai fiyat, spor ayakkabı koleksiyonculuğu camiası için bir zafer olsa da piyasanın canlandığının kanıtı sayılmıyor.

Bir önceki rekor Kanye West’indi

Bilinen bir önceki spor ayakkabı rekoru, 2021 yılında Sotheby's'in aracılık ettiği Kanye West tarafından giyilen Nike Air Yeezy 1 spor ayakkabılarının 1,8 milyon dolarlık özel satışındaydı. Yine 2021 yılında Sotheby's'de yapılan bir önceki açık artırma rekoru ise 1,5 milyon dolara satılan Michael Jordan'ın normal sezonda giydiği bir çift Nike Air Ships'e aitti.

Last Dance forması 10,1 milyon dolara satıldı

Yine de bu fiyatlar, 2022'de Sotheby's'de Jordan'ın 98 finallerinin ilk maçında giydiği Last Dance forması için 10,1 milyon dolar ödenen bir başka hatıra satışının yanında az kalıyor.

Air filmi 1 haftada 20 milyon izlendi

Satış, Jordan'ın kariyerinin yeniden kamuoyu gündemine geldiği bir döneme denk geldi. Nike ile anlaşmasına giden yolu anlatan Air filmi olumlu eleştiriler aldı ve 5 Nisan'da gösterime girdiğinden bu yana 20,2 milyon dolar hasılat elde etti.