17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.07.2024 06:30 | Son Güncelleme: 30.07.2024 15:21

Paris 2024 izleme rehberi: Bugün 12 madalya mücadelesi var

Paris 2024'te günün öne çıkan müsabakaları arasında kadınlar artistik cimnastik yarışları ve kadınlar sırtüstü 100 metre finali var. Team Türkiye de bugün madalya mücadelelerine çıkacak. Okçuluk heyecanı bu kez erkekler bireysel yarışlarıyla bizi ekran başına toplayacak
Paris 2024 izleme rehberi: Bugün 12 madalya mücadelesi var

Eurosport Türkiye editoryal ekibiyle beraber hazırladığımız Paris 2024 raporumuzun ilk bölümünde 'Dün ne oldu' sorusunu cevaplayalım. Kısa notlar halinde aktarıyorum:

  • Lise eğitimi devam eden 16 yaşındaki Ban Hyo Jin, kadınlar 10m havalı tüfek finalinde 251.8 puanla Huang Yuting ile berabere kaldı ve final atışı sonucunda altın madalyayı kazandı. Yang Qian'in Tokyo 2020'de kırdığı 251.8'lik Olimpiyat rekoru iki sporcu tarafından da egale edilmiş oldu. Ban'ın altını aynı zamanda Güney Kore'nin Olimpiyat Oyunları'nda kazandığı 100. altın madalya oldu.
  • Çin, erkekler senkronize 10m platform dalışında Yang Hao ve Lian Junji ikilisi ile birinci oldu.
  • Büyük Britanya'dan Tom Daley, partneri Noah Williams ile ikinci olarak erkekler 10m senkronize platformda üç Olimpiyat madalyası kazanan ilk sporcu oldu. Kanadalı Rylan Wiens ve Nathan Zsombor-Murray ikilisi, bu kategoride Kanada'nın ilk Olimpiyat madalyasını kazanarak tarih yazdı ve bronz madalya kazandılar. Daley'in eşi, tribünde çocuklarıyla beraber izledi müsabakayı. Hislerini anlattığı video aşağıda. 
  • Sheng Lihao, erkekler 10 metre havalı tüfekte Olimpiyat rekoru kırarak altın madalya kazandı.
  • Büyük Britanya; Rosalind Canter, Tom McEwen ve Laura Collett'ten oluşan üçlüsü ile beşinci Olimpiyat altınını kazanarak tarihte en çok kazanan ülke oldular. McEwen sıfır ceza puanı kaydetti. Japonya, 1932'de altın madalya kazandığından bu yana ilk kez bir binicilik madalyası alarak bronz madalya kazandı.
  • Dağ bisikletinin finalinini ilk turlarında lastiğini patlatan Tom Pidcock’un uzun süre yarışı lider götüren Victor Koretzky ile temas ettiği an finişin ardından Fransız taraftarlarca yuhalanmasına sebep oldu. Tokyo şampiyonu Pidcock ikinci Olimpiyat dağ bisikleti altın madalyasını kazanarak 25. yaş gününe bir gün kala kendine harika bir hediye vermiş oldu.
  • Paris Olimpiyatları organizatörleri, yoğun yağışların Seine Nehrindeki su kalitesini etkilemesi nedeniyle erkekler yarışına 24 saat kala, dün art arda ikinci gün triatlon yüzme antrenman seansını iptal etti.
  • Uluslararası Judo Federasyonu (IJF) Cezayirli Messaoud Redouane Dris'in Paris Olimpiyatlarında İsrailli Tohar Butbul ile yapacağı 73 kilogram altı müsabakası için yapılan tartıdan neden geçemediğini araştırdıklarını açıkladı.
  • Sırp tenisçi Novak Djokovic, İspanyol tenisçi Rafael Nadal'ı Paris 2024'ün ikinci turunda yendi ve bir üst tura yükseldi. Nadal, ikinci sette iyi bir performans gösterdi ancak Djokovic'i durdurmak için yeterli olmadı. Philippe Chatrier seyircisi, iki tenis efsanesini selamlamak için onları ayakta alkışladı. Djokovic, maçı 6-1 ve 6-4'lük setlerle kazandı.
  • Okçuluk Klasik Yay Erkekler Takım kategorisinde altın madalyanın sahibi bir kez daha Güney Kore oldu. Güney Kore’nin bu kategorideki yedinci altın madalyası.(1988, 2000, 2004, 2008, 2016, 2020, 2024)
    24 yaşındaki Nicolas Gestin, erkekler C-1 kano slalomda Olimpiyat şampiyonu oldu.
  • Japon Yuto Horigome, kaykay erkekler street kategorisinde ünvanını korudu. Horigome, 281.14 toplam puanla şampiyonluğa ulaşırken, Jagger Eaton 281.04 puan alarak çok yakın bir farkla gümüş madalyada kaldı. Podyumu 279.38’lik derecesiyle Nyjah Huston tamamladı.
  • Champ-de-Mars Arena'da Azerbaycan'dan Hidayat Heydarov, erkekler 73 kg judoda altın madalya kazandı. Fransa'dan Joan-Benjamin Gaba gümüş madalya alırken, Moldova'dan Adil Osmanov ve Japonya'dan Hashimoto Soichi bronz madalya kazandı.
  • Artistik cimnastik erkekler takım finalinde tarihi bir gece yaşandı ve Japonya altın madalyaya son performanslarda uzandı.
  • Erkekler 100 metre sırtüstü dünya rekortmeni ve dünya şampiyonu Thomas Ceccon, olimpiyat şampiyonluğunu da başarı listesine ekledi.
  • Güney Afrikalı Tatjana Smith, kadınlar 100 metre kurbağalama yarışında altın madalya kazandı. Olimpiyat rekorunun sahibi Tatjana Smith 1.05.28’lik derecesiyle olimpiyat şampiyonu oldu. Çinli Qianting Tang ikinci, İrlandalı Mona McSharry üçüncü oldu. McSharry, Atlanta 1996'da 4 madalya kazanan Michelle Smith’ten sonra İrlanda'nın ilk yüzme madalyasını kazandı. Bu madalya İrlanda için ne kadar önemliydi, aşağıdaki videoda görebilirsiniz. 
  • Kadınlar 400 metre bireysel karışık dünya rekortmeni Summer McIntosh, artık bir olimpiyat şampiyonu. Summer Macintosh 4.27.71’lik derecesiyle ilk olimpiyat şampiyonluğuna ulaştı. Amerikalı Katie Grimes 4:33.40 ile ikinci olurken Emma Weyant 4:34.93’lük derecesiyle bronz madalya kazandı.

Team Türkiye ne yaptı? 

  • Olimpiyat Oyunları'nda Atıcılık 10m Havalı Tabanca Karışık Takım'da ülkemizi temsil eden Yusuf Dikeç-Şevval İlayda Tarhan ikilisi, elemelerde 582 puanla 1. olarak finale yükseldi ve madalyayı garantiledi.
  • Kadın Milli Voleybol Takımımız, C grubunda oynadığı ilk maçta Hollanda'yı 2-0 geriden gelerek 3-2 mağlup etmeyi başardı.
  • 16 yaşındaki Kuzey Tunçelli, 800 metre serbestte kendine ait Türkiye rekorunu geliştirerek Olimpiyat 11'incisi oldu.
  • Milli eskrimcimiz Nisanur Erbil, kadınlar kılıç son 16 turunda 1 numaralı seribaşı ve son olimpiyat ikincisi olan ev sahibi Fransa'dan Sara Balzer'e 15-5 mağlup olarak oyunlara veda etti.
  • Milli atıcımız Oğuzhan Tüzün, erkekler trap elemelerinin ilk gününde 75 atışta 73 isabet kaydetti. Bu sabah yapılacak trap elemelerinin ikinci aşamasında sporcular 50 atış daha yapacak ve toplam isabette ilk 6 sıra içinde yer alanlar aynı gün yapılacak finale katılmaya hak kazanacak.
  • Mete Gazoz, Ulaş Berkim Tümer ve Muhammed Abdullah Yıldırmış'tan oluşan Okçuluk Erkek Milli Takımımız, bronz madalya karşılaşmasında Çin'i 6-2 yenerek Olimpiyat Oyunları 3'üncüsü oldu. Ülkemize Paris 2024'te ilk madalyayı getiren sporcularımız, okçuluk ve olimpiyat geçmişimizde madalya kazanan ilk takım olarak tarihe geçti.
  • Merve Vatan, IQ Foil (Rüzgar Sörfü) ilk yarışında 22., ikinci yarışında 23. sırayı alırken devamındaki 3 yarış hava koşulları nedeniyle ertelendi.

Günün magazini: Fransa ragbi takımından break dans

  • ABD kadın sutopu takımının İspanya’ya 13-11 yenildiği maçta tribünlerde rapçi Flavor Flav ile ünlü yönetmen Spikee Lee de yer alıyordu. 
  • Billie Jean King ve Snoop Dogg da bir araya geldi.
  • Eşi Keith Urban ile kadınlar kaykay finallerini izleyen Nicole Kidman’ın Olimpiyat Oyunları’nın resmi sponsorlarından Omega için bu akşam düzenlenecek partiye ev sahipliği yapacağı Amerikan basınına düşen dedikodular arasında. 
  • Amerikalı yüzücü Caeleb Dressel’in eşi Meghan Dressel, ilk madalyasında eşini yalnız bırakmadı. Yeni doğan çocuğuyla eşini desteklemek için hafta sonu Paris’e gelen Megan Amerika basının dikkatini çeken isimlerdendi. Caeleb Dressel’ın madalyayı aldıktan sonra eşi ve çocuğu ile fotoğrafları çok beğeni topladı. 
  • Fransa Rugby takımı olimpiyat altınını break dans yaparak kutladı. Videosu burada.

  • Amerikalı yüzücü Ryan Murphy'nin erkekler 100 metre sırtüstü finalinde bronz madalya kazanmasının ardından eşi Bridget Konttinen, doğacak bebeklerinin cinsiyetini açıklamak için bu pankartı kaldırdı. Fotoğraf bir tık uzağınızda.
  • ABD'li basketbol yıldızı Anthony Edwards, vatandaşı Lily Zhang'in masa tenisi mücadelesini tribünden takip etti. 

Bugünün madalya mücadeleleri

09.00 Triatlon –Erkekler Bireysel
10.30 Atıcılık –10m Havalı Tabanca Karışık Takım;
15.30 Masa Tenisi –Karışık Çiftler
16.30 Atıcılık –Erkekler Trap
18.00 Judo -Erkekler 81 kg
18.18 Judo -Kadınlar 63kg
19.15 Artistik Jimnastik -Kadınlar Takım
20.45 7’li Ragbi -Kadınlar Final
21.30 Eskrim -Kadınlar Epe Takım
21.56 Yüzme -Kadınlar 100m Sırtüstü
22.02 Yüzme -Erkekelr 800m Serbest
23.01 Yüzme -Erkekler 4x200m Serbest Bayrak

Bu 5 müsabakayı kaçırmayın

Kadınlar Artistik Cimnastik | Takım Finali: Son üç Olimpiyat takım şampiyonluğunun ikisini kazanan ve ayrıca son dünya şampiyonu olan ABD, Simone Biles önderliğinde bir kez daha altın madalya için sahneye çıkıyor. Son Dünya Şampiyonası’nda ikinci sırada yer alan Brezilya, bu kez ABD’ye karşı zorlu bir meydan okumaya hazırlanıyor. Ev sahibi ülke Fransa ise şimdiye kadar sahaya sürdüğü en güçlü takımlardan birine sahip ve Avrupa şampiyonu İtalya ile Büyük Britanya da podyum adayları.

Okçuluk | Erkekler Bireysel: Tokyo’nun şampiyonu Mete Gazoz, bugün Paris’teki bireysel mücadelesine son 64 turu ile başlıyor. Türkiye saati ile yedi civarında başlayacak mücadelede Mete’nin rakibi Andres Gallardo Ferrada olacak. Geçtiğimiz Perşembe günü yapılan sıralama mücadelesinde Mete Gazoz sekizinci, Berkim Tümer onuncu, Abdullah Yıldırmış 58. olmuştu.

Yüzme | Kadınlar 100 Metre Sırtüstü Finali: Yüzmenin geçtiğimiz sene içerisinde iki farklı sporcunun art arda geliştirdiği dünya rekorlarıyla alev alan branşı kadınlar 100 metre sırtüstünde final bu akşam yüzülecek. Son Olimpiyat şampiyonu ve Ekim ayında dünya rekorunu kıran Kaylee McKeown’un rakibi Amerika Olimpiyat seçmelerinde rekoru bir kez daha geliştirerek çok formda gelen Regan Smith olacak.

Boks | Kadınlar 57 Kilo Son 32: Tokyo’da, çeyrek finallerde üçüncü olacak olan Mira Potkonen’e kaybederek Oyunları beşinci bitiren Esra Yıldız Kahraman, Malili rakibi Marine Fatoumatta Colette Camara karşısında Paris’teki ilk maçına çıkacak. Türkiye saati ile 14.24’te başlayacak olan maçın galibi, 2 Ağustos’ta 5 numaralı seri başı Tunuslu Kholoud Hlimi ile karşı karşıya gelecek.

Erkekler Basketbol | Kanada-Avustralya: Olimpiyatın favorilerinden Kanada, Brezilya maçı ile dikkatleri üstüne çeken Avustralya ile bugün 14.30’da karşı karşıya gelecek. Eski takım arkadaşları Shai Gilgeous-Alexander ile Josh Giddey’i A grubunun ikinci maçlarında rakip olarak izleyeceğiz.

Eurosport yayın akışı

Eurosport 1
08:50 Triatlon – Erkekler Bireysel
11:00 Atıcılık - Havalı Tabanca 10 Metre Karışık Takımlar
11:30 Judo - Gündüz Seansı
12:00 Yüzme - Gündüz Seansı
14:30 Masa Tenisi – Karışık Çiftler Madalya Maçları
16:30 Atıcılık - Trap Erkekler Finali
17:45 Judo – Madalya Mücadeleleri
19:20 Artistik Jimnastik - Kadınlar Takım Finalleri
21:15 Yüzme - Akşam Seansı (Madalya Mücadeleleri)
23:15 Erkekler Voleybol - Fransa - Kanada

Eurosport 2
09:50 Kadınlar Hentbol – Almanya - Slovenya
11:30 Plaj Voleybolu – Grup Aşaması
12:00 Kadınlar Basketbol – İspanya - Yunanistan
13:45 Boks – Eleme Turları
14:20 BMX – Freestyle Elemeleri
17:30 Plaj Voleybolu – Grup Aşaması
18:25 3x3 Basketbol – Grup Maçları
20:00 Erkekler Futbol – Yeni Zelanda – Fransa
20:45 Yedili Ragbi - Kadınlar Finali
21:15 Erkekler Futbol – Yeni Zelanda – Fransa
22:00 3x3 Basketbol – Grup Maçları
00:00 Sörf - Çeyrek Finaller

Milli sporcularımız için günün programı
09.30 Badminton Kadınlar Tek - Neslihan Arın X Enes Lucia Castillo
10.00 Atıcılık Kadınlar Trap - Rumeysa Pelin Kaya
10.30 Atıcılık 10m Havalı Tabanca Karma Takım - Türkiye Takım 2 X Sırbistan
10.30 Kürek Kadınlar Tek - Elis Özbay
11.00 Judo 81kg Erkekler - Vedat Albayrak X Askerbii Gerbekov
13.13 Rüzgar Sörfü Kadınlar (IQFOIL) - Merve Vatan
14.08 Boks 57kg Kadınlar - Esra Yıldız Kahraman
18.06 Boks 54kg Kadınlar - Hatice Akbaş X Tiana Echegaray
18.45 Okçuluk Erkekler Tek - Mete Gazoz X Andres Gallardo Ferrada
21.00 Boks 51kg Erkekler - Samet Gümüş X Saken Bibbosinov
21.32 Boks 80kg Erkekler - Kaan Aykutsun X Arlen Lopez Cardona

Not: Spor tutkunları, BluTV’de ve S Sport +'ta yer alan yedi yeni Eurosport kanalı aracılığıyla favori sporlarındaki tüm heyecan verici mücadeleleri kesintisiz bir şekilde takip edebilecekler.

Hazırlayanlar, Eurosport Editoryal Ekibi: Aras Yelkovan, Berkem Çağlayan, Defne Heybeli, Ege Sanlav, Emre Köseoğlu, İbrahim Bora Kaya.