17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.07.2024 06:28 | Son Güncelleme: 31.07.2024 16:49

Paris 2024 izleme rehberi: Bugünün kaçmayacak 5 müsabakası

ABD kadınlar takımı artistik jimnastikte büyük bir şovla altın madalya kazandı. İrlanda da tarihinde ilk kez erkekler yüzmede altın madalyaya uzanırken, 10m havalı tabanca karışık takımımızın gümüş madalyası ülkemiz adına bir ilk oldu. Günün programında basketbolda ABD-Güney Sudan maçı öne çıkıyor
Paris 2024 izleme rehberi: Bugünün kaçmayacak 5 müsabakası

Eurosport Türkiye editoryal ekibinden Aras Yelkovan, Berkem Çağlayan, Defne Heybeli, Ege Sanlav, Emre Köseoğlu ve İbrahim Bora Kaya'nın hazırladığı Paris 2024 gün raporuna dünün özetiyle başlayalım. 

Hep yaptığımız gibi soruyoruz: Dün ne oldu? 

  • Çin, olimpiyatlara ilk kez 2020 Tokyo’da alınan masa tenisi karışık çiftler kategorisinde altın madalyayı kazanarak, masa tenisinde daha önce kazanamadığı son altını da koleksiyona ekledi. Bu Çin’in masa tenisinde kazandığı 33'üncü altın madalya oldu. Favoriler arasında yer almayan Kuzey Kore’nin gümüş alması sürpriz oldu. Güney Koreli ikili Lim Jonghoon ve Shin Yubin bronz madalyayı kazanarak Güney Kore’ye 2012 Londra’dan sonraki ilk masa tenisi madalyasını kazandırdı.
  • Atıcılık trapte dünya rekorunun sahibi olan Büyük Britanyalı Nathan Hales 48/50’lik skoruyla olimpiyat rekorunu da kırarak altın madalyanın sahibi oldu.
  • Temsilcimiz Vedat Albayrak’ı son 16 turunda eleyen Nagase Takanori, rakibi Gürcü Tato Grigalashvili’ye büyük bir üstünlük kurarak ippon ile yendi ve judoda altın madalyaya ulaştı. Somon Makhmadbekov bronz madalyayı kazanarak Tacikistan’a 2016 Rio’dan sonraki ilk madalyasını getirdi.
  • Andreja Leski, Meksikalı rakibi Prisca Awiti Alcaraz’ı 1 dakika 44 saniyede ippon ile yenerek olimpiyat şampiyonluğuna ulaştı. Sloven judoka ülkesine Paris 2024’teki ilk madalyasını kazandırırken, Leski’ye yarı finallerde yenilen Clarisse Agbégnénou ve Kosovalı Laura Fazliu bronz madalyayla yetindi.
  • NadAlcaraz yoluna devam ediyor! Rafael Nadal-Carlos Alcaraz çifti, Tallon Griekspoor-Wesley Koolhof çiftini 6-4, 6-7, 10-2 yenerek çeyrek finale yükseldi. Maç sonu sevinçleri aşağıda.
  • Andy Murray-Daniel Evans çifti, Sander Gille-Joran Vliegen çiftini 6-3, 6-7, 11-9 yenerek çeyrek finale yükseldi. Paris 2024'ten sonra emekli olacak olan Andy Murray’nin son dansı devam ediyor.
  • LeBron James ile birlikte açılış töreninde Amerika’nın bayrak taşıyıcısı olan tenisçi Coco Gauff, üçüncü turda rakibi Donna Vekić’e 7-6 ve 6-2’lik setlerle yenilerek teklerde turnuvaya veda etti.
  • 800 metre serbest stil olimpiyat rekorunu 7:38.19 ile kırarak şampiyon olan Daniel Wiffen, yüzmede olimpiyat altını kazanan ilk İrlandalı erkek sporcu oldu. New York Times, yarışın seyrini animasyonla aktarıyor. 
  • Başa baş geçen kadınlar 100 metre sırtüstü finalinde son şampiyon Avusturalyalı Kaylee McKeown kendisine ait olan 57.47’lük olimpiyat rekorunu 57.33’e çekerek geliştirdi ve altın madalyaya uzandı. Amerikalı Regan Smith ikinci olurken vatandaşı Katharine Berkoff ise üçüncü oldu.
  • Günün en büyük olaylarından biri, ABD Takımı'nın kadınlar jimnastik takım finalini kazanmasıydı. Simone Biles, Paris’teki ilk madalyasını Amerika milli takımıyla kazandı. Bu Biles’ın toplamda beşinci olimpiyat altını. Biles'ın göz alıcı performansından bir kesit aşağıda.
  • Yedili Ragbi’de Kanada’yı 19-12 mağlup eden Yeni Zelanda altın madalyanın sahibi oldu. Kanada 2016 Rio’daki bronz madalyadan sonra bu sene de gümüş madalyayı koleksiyonuna eklemiş oldu.
  • Kadınlar epe takım finalinde 52 dakika 38 saniyenin sonunda 30-29’luk skorla Fransa’yı mağlup eden İtalya şampiyonluğa uzandı. İlginç bir not: İtalya 49 madalyayla eskrim branşında tarihin en fazla altın madalya kazanan ülkesi. Ancak bu aldıkları, kadınlar epe takım kategorisindeki ilk altın madalyaları oldu.
  • Büyük Britanya, erkekler 4x200 metre serbest bayrak yarışında olimpiyat şampiyonluğu unvanını korudu. Duncan Scott ve takım arkadaşları, 6:59.43'lük performansla altın madalyaya uzandı. ABD, 1,35 saniyelik bir farkla onları takip ederek gümüş madalyanın sahibi oldu. Bronz Avustralya'ya gitti.

Team Türkiye ne yaptı?

  • Şevval İlayda Tarhan ve Yusuf Dikeç'ten oluşan 10m Havalı Tabanca Karışık Takımımız, finalde Sırbistan'a 16-14 mağlup olarak olimpiyat ikincisi oldu. Ülkemize Paris'te ikinci madalyayı getiren takımımız, olimpiyat tarihimizin de ilk atıcılık madalyasını kazanmış oldu.
  • Esra Yıldız Kahraman, kadınlar 57kg son 32 turunda karşılaştığı Malili rakibi Marine Colette Camara'yı 5-0 yenerek son 16'ya yükseldi.
  • Milli okçumuz Mete Gazoz, bireysel son 32 turunda Tayvan'dan Chih-Chun Tang'ı 6-2 yenerek son 16 turuna yükseldi. Sporcumuz, son 16 turunda ev sahibi Fransa'dan Thomas Chirault ile eşleşti. Müsabakası pazar sabahı.
  • Erkekler 81kg'da mücadele eden judokamız Vedat Albayrak, son 16 turunda Japonya'dan Takonari Nagase'ye altın skorda mağlup olarak oyunlara veda etti.
  • Milli boksörümüz Samet Gümüş, erkekler 51kg son 16 turunda Kazakistan'dan son olimpiyat üçüncüsü Saken Bibossinov'a mağlup olarak oyunlara veda etti. Kaan Aykutsun da erkekler 80kg son 16 turunda son iki olimpiyatın şampiyonu Kübalı Arlen Lopez Cardona’ya yenilerek oyunlara veda etti.
  • Elis Özbay, kürekte kadınlar tek çifte çeyrek finalinde serisini 7:56.51'lik dereceyle 6'ncı sırada tamamladı. Sıralama yarışlarına devam edecek sporcumuz bugün C/D yarı finalinde mücadele edecek.
  • Atıcılık trap kategorisinde ülkemizi temsil eden Oğuzhan Tüzün, iki gün süren erkekler trap elemelerinde toplam 125 atışta 121 isabet sağladı. 30 sporcu arasında ilk 6 ismin finale kalacağı organizasyonda 15'inci  sırayı alan sporcumuz oyunlara veda etti.
  • Milli badmintoncumuz Neslihan Arın, J grubunda oynadığı ikinci ve son maçta Peru'dan Ines Lucia Castillo'yu 21-16 ve 21-17'lik setlerle 2-0 yenerek ilk galibiyetini aldı.
  • Boksörümüz Hatice Akbaş, kadınlar 54kg son 16 turunda Avustralya'dan Tiana Echegaray'ı 5-0 yenerek çeyrek finale yükseldi. Çeyrek final müsabakası yarın.
  • Kadınlar IQ Foil (Rüzgar Sörfü) 3-7 yarışları yapıldı. Merve Vatan, üçüncü yarışı 5., dördüncü yarışı 3., beşinci yarışı 14., altıncı yarışı 20. sırada tamamlarken yedinci yarışta start almadı. Merve, ilk 7 yarış sonunda 24 sporcu arasında genel klasmanda 19'uncu sırada bulunuyor. IQ Foil'de bugün 8-12. yarışlar yapılacak.

Paris 2024 magazini: 7 aylık hamileyken olimpiyatta yarıştı

  • Olimpiyatlara üçüncü kez katılan eskrimci Nade Hafez, ilk kez olimpiyatlarda son 16 turuna yükseldi. Mısırlı sporcu son 16’daki elenişinin ardından 7 aylık hamile olarak yarıştığını açıkladı. 
  • Kulüp sezonunda Scanddici’de birlikte oynayan Zhu Ting ve Haleigh Washington 3-2 biten Amerika-Çin maçının ardından buluştular. Maçın bitiş düdüğünden itibaren ekrana arkadaşlıkları yansıyan ikili medyanın ilgisini çekti.
 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Haleigh Washington (@hales__storm)'in paylaştığı bir gönderi

  • Paris’te sıcaklıklar 30 derecenin üstünü gördü. Görevliler, Plaj Voleybolu mücadelelerini seyretmek için gelenleri serinletmek için ilginç bir yönteme başvurdular.
  • Brezilyalı sörfçü Gabriel Medina’nın dünkü performansının videosu. Bu performans sırasında çekilen bir fotoğraf sosyal medyada çok dikkat çekmişti.
  • İspanyol judoka Laura Martinez, Eyfel Kulesi'nin önünde eşi evlenme teklifinde bulundu.
  • Olimpiyatların erkekler basketboldaki en kısa ismi Japon Yuki Togashi ile en uzun ismi Fransız Victor Wembanyama yan yana.
  • Serena Williams kızı ile Simone Biles ve Amerikan Kadın Cimnastik Takımı’nı desteklemek için artistik Cimnastik takım finalini tribünden takip ediyor.

Dışarıda Neler Oluyor?

  • Büyük Britanya Olimpiyat Komitesi ragbi oyuncusu Amy Wilson-Hardy'nin WhatsApp üzerinden yaptığı ırkçı bir paylaşımın incelemeye alındığını açıkladı. İnceleme devam ediyor ancak sağlık sorunları sebebiyle kadrodan çıkarıldı. Paylaşımla ilgili araştırmanın sonucuna dair bir bilgi şu an için yok.
  • 2022 1500m kısa kulvar Dünya Şampiyonu Avusturalyalı yüzücü Lani Pallister, COVID-19 testinin pozitif çıkmasının ardından kadınlar 1500m serbest stil yarışından çekildi.
  • Tatjana Smith, yüzme kariyerinde rol oynayan kişilerin isimlerinin yer aldığı gömleğini gösteriyor. Sağ omzunda asılı olan altın madalyanın motivasyonu bu isimlerdi.

Madalya Sıralaması

Japonya: 7 altın (Toplam 13)
Çin: 6 altın (Toplam 14)
Avustralya: 6 altın (Toplam 11)
Fransa: 5 altın (Toplam 18)
Güney Kore: 5 altın (Toplam 11)
ABD: 4 altın (Toplam 26)
Britanya: 4 altın (Toplam 12)
İtalya: 3 altın (Toplam 11)
Kanada: 2 altın (Toplam 6)
Hong Kong: 2 altın (Toplam 3)

Bugünün madalya mücadeleleri

09.00 Triatlon -Kadınlar Bireysel
11.00 Triatlon -Erkekler Bireysel
12.00 Dalış -Kadınlar Senkronize 10m Kule
13.02 Kürek -Erkekler Dört Çifte
13.14 Kürek -Kadınlar Dört Çifte
14.10 BMX -Kadınlar Serbest Park
15.44 BMX -Erkekler Serbest Park
16.30 Atıcılık -Kadınlar Trap
18.00 Judo -Kadınlar 70 kg
18.18 Judo -Erkekler 90 kg
18.25 Kano/Kayak Slalom -Kadınlar Kano
18.30 Artistik Jimnastik -Erkekler Bireysel Genel Tasnif
21.30 Eskrim -Erkekler Kılıç Takım
21.30 Yüzme -Kadınlar 100m Serbest
21.37 Yüzme -Erkekler 200m Kelebek
22.13 Yüzme -Kadınlar 1500m Serbest
23.31 Yüzme -Erkekler 200m Kurbağalama
23.39 Yüzme -Erkekler 100m Serbest

Bu 5 müsabakayı kaçırmayın

Yüzme | Erkekler 100 metre serbest finali: Olimpiyatların temel sporu yüzmenin ilk modern olimpiyattan bu yana devam eden dört branşından birinin finali bugün 23.22’de yüzülecek. Cesar Cielo Fielho’nun, 2009’da ulaşılmaz gözüken seviyeye çektiği rekoru son iki senede yerle bir eden Romanyalı David Popovici ve Pan Zhanle, finalin en büyük favorileri. Yarışın tek eksiği son şampiyon Caeleb Dressel'ın yokluğu olacak.

Okçuluk | Kadınlar Bireysel: Türkiye’nin Paris’teki ilk madalyasını aldığı okçulukta kadınlar bireysel yarışı başlıyor. Perşembe günü yapılan sıralama seansında beşinci sırayı elde eden Elif Berra Gökkır, Paris’teki ilk bireysel mücadelesine Nurul Azreena Mohamad Fazıl karşısında çıkacak. Maç, Türkiye saatiyle 20.29’da başlayacak.

Erkekler Basketbol | ABD-Güney Sudan: Bu iki ülke arasında oynanan bir önceki maçın son 10 saniyesine Güney Sudan’ın önde gireceğini asla tahmin edemezdik. Fakat 11 gün önce oynanan hazırlık maçında tam olarak bu yaşandı. Lebron James’in son saniyelerdeki turnikesi maçı kazanmaya yetti ama ABD taraftarlarını tatmin etmekten çok uzaktı. Gruptaki ilk maçlarını kazanan iki takımın maçı, bugün 22.00’da başlayacak. 

Kadınlar Voleybol | ABD–Sırbistan: Voleybolun en büyük ülkelerinden ikisi Tokyo’da yarı finalde karşı karşıya gelmiş, maçın galibi turnuvanın da galibi ABD olurken Sırbistan bronz madalyaya razı olmuştu. Bugün 18.00’de başlayacak mücadele, özellikle ilk maçını Çin karşısında karar setinde kaybeden ABD için hayati olacak.

Artistik Cimnastik | Erkekler Genel Tasnif Finali: Son olimpiyat şampiyonu Daiki Hashimato’nun unvanını korumaya çalışacağı yarışmada en büyük rakipleri 2021 Dünya Şampiyonu ve eleme turlarının birincisi Zhang Boheng olacak. Son Olimpiyat’ın ikincisi Xiao Ruteng de favoriler arasında yer alıyor. Seansın başlangıcı Türkiye saatiyle 18.30’da.

Eurosport yayın akışı

Eurosport 1
08:50 Triatlon - Kadınlar Yarışı
11:10 Kürek - Yarı Final Mücadeleleri
12:00 Dalış - Platform 10 Metre Senkronize Kadınlar Finali
12:45 Kürek - Dörtlü Çifte Finalleri
13:50 Erkekler Voleybol – Japonya - Arjantin
16:30 Atıcılık - Kadınlar Trap Finalleri
17:45 Eskrim – Erkekler Takım Kılıç
18:30 Artistik Cimnastik – Erkekler Finalleri
21:15 Yüzme - Akşam Seansı
23:30 Kadınlar Voleybol – Polonya - Kenya

Eurosport 2
09:50 Erkekler Voleybol – Polonya - Brezilya
12:30 Erkekler Hentbol – Grup Aşaması Maçları
13:30 Boks – Erkekler 71 Kilo Son 16
14:10 BMX - Erkekler Freestyle Park Finalleri
16:50 Erkekler Hentbol – Slovenya - İsveç
18:30 3x3 Basketbol – Grup Maçları
19:30 Kadınlar Futbol – Zambiya - Almanya
22:00 Erkekler Basketbol – ABD - Güney Sudan

Milli sporcularımız için günün programı
11.00 - Judo 70kg Kadınlar - Fidan Ögel X Maya Goshen
11.00 - Judo 90kg Erkekler - Mihael Zangk X Elman Hajiyev
17.48 - Rüzgar Sörfü Kadınlar (IQFOIL) - Merve Vatan
19.11 - Okçuluk Kadınlar Tek - Elif Berra Gökkır X Mohamad Fazıl

NOT: Spor tutkunları, BluTV’de ve S Sport +'ta yer alan yedi yeni Eurosport kanalı aracılığıyla favori sporlarındaki tüm heyecan verici mücadeleleri kesintisiz bir şekilde takip edebilecekler. Müsabakaların bir kısmı TRT Spor Yıldız ve TRT Spor'dan da yayınlanıyor.