17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.07.2024 07:00 | Son Güncelleme: 29.07.2024 12:49

Paris 2024 izleme rehberi: Dün neler oldu, bugün neler olacak?

Eurosport Türkiye editoryal ekibiyle hazırladığımız izleme rehberinde bugün yüzmede kadınlar 400 metre karışık finali, eskrimde kadınlar bireysel kılıç öne çıkıyor. Türkiye'nin sahada olacağı iki önemli müsabaka ise okçuluk erkekler takım mücadeleleri ve kadınlar voleybol
Paris 2024 izleme rehberi: Dün neler oldu, bugün neler olacak?

Eurosport Türkiye editoryal ekibinin katkılarıyla hazırladığımız Paris 2024 raporuna her zamanki gibi 'Dün ne oldu?' diyerek başlayalım, kısa notlarla ilerleyelim

  • Güney Sudan Milli Basketbol Takımı, Olimpiyat tarihindeki ilk maçında Porto Riko’yu 90-79 mağlup etti. Güney Sudan ilk maçında ilk galibiyetini almış oldu.
  • Simone Biles geri döndü. Dört kez Olimpiyat altın madalyası kazanan Biles, günün en yüksek denge aleti puanını 14.733'le elde ederken, ABD Takımı ilk rotasyonun ardından 42.366 takım puanı kazandı. Performansından şapka uçuran bir kesit hemen aşağıda. 
  • 28 yaşından sonra dünya şampiyonlukları kazanan Japon judoka Natsumi Tsunoda, kariyerinin ilk Olimpiyat madalyasına Paris'te ulaştı. 31 yaşındaki Tsunoda'nın kazandığı altın madalya Japonya'nın Olimpiyat tarihindeki 500'üncü madalyası olarak kayıtlara geçti.
  • Rafael Nadal, Marton Fucsovics'i üç sette elemeyi başardı ve ikinci turda Sırp Novak Djokovic'in rakibi oldu.
  • Japon judoka Uta Abe, son 16 turu maçında Diyora Keldiyorova’ya yenilerek 2019’dan bu yana bireyselde ilk yenilgisini aldı. İlk kez büyük bir turnuvadan madalya almadan ayrılacak olan 24 yaşındaki Abe, maç sonrası hayal kırıklığını gizleyemedi. Ancak bu onu biraz neşelendirebilir: Erkekler 66 kg kategorisinde yarışan kardeşi Hifumi Abe altın madalya kazandı.
  • Kadınlar Judo 52kg’de zafer, Özbekistan'dan Diyora Keldiyorova'nın oldu. Son şampiyon Abe Uta'yı şaşırtıcı bir şekilde eleyen Keldiyorova, finalde bir diğer Olimpiyat şampiyonu olan Tokyo 2020'nin 48 kg kazananı Distria Krasniqi ile karşılaştı ve zorlu bir mücadele sonucunda altın madalyaya ulaştı. Brezilya'dan Larissa Pimenta ve ev sahibi Fransa'dan Amandine Buchard bronz madalya kazandı.
  • Kadınlar dağ bisikletini son olimpiyatına katılan Ferrand-Prevot kazandı. Ev sahibine ikinci altın madalyasını kazandıran bisikletçi, ikinci Haley Batten’dan yaklaşık üç dakika erken bitirdi. Pauline Ferrand-Prevot, dağ bisikletinde altın madalya kazandıktan sonra, bu disiplinden emekli olup yol bisikletine odaklanacağını açıkladı.
  • Okçulukta Güney Kore kadın takımı Çin’i nefes kesen finalde 5-4 mağlup ederek altın madalyanın sahibi oldu. Güney Kore, kadın takım okçuluk branşındaki üst üste 10'uncu olimpiyat altınını kazandı.
  • Amerika erkekler basketbolda, Kevin Durant ve LeBron James’in önderliğinde, Sırbistan'a karşı 110-84’lük bir galibiyet aldı. Sırbistan, bu oyunlarda altın madalya için onların en büyük rakibi olarak görülüyordu. İki ülke finalde tekrar karşılaşabilir, ancak bu ABD'nin güç gösterisiydi.

Fransız yıldız 16 yıllık rekoru kırdı

  • Leon Marchand, 16 yıllık Olmpiyat rekorunu 4:02.95 ile kırarak erkekler 400m bireysel karışıkta altın madalyayı kazandı. Marchand 1996’dan bu yana altın madalya kazanan ve ABD’li olmayan (Japon Kosuke Hagino 2016) ikinci isim oldu. Japonya'dan Tomoyuki Matsushita gümüş madalya alırken, ABD'den Carson Foster bronz madalya aldı. Şampiyon Marchand, havuzdan çıkarak kalabalığın coşkulu tezahüratları eşliğinde sevincini paylaştı. New York Times, yarışı güzel grafikleştirmiş. Aşağıda. 
  • Nicolò Martinenghi, son 2 Olimpiyatların şampiyonu dünya rekortmeni Adam Peaty ve Nic Fink'in 0.02 saniye önünde altın madalyanın sahibi oldu. Peaty ve Fink, aynı dereceye(59.05) imza attı ve gümüş madalyayı paylaşacaklar.
  • Kadınlar 100m kurbağalamada ABD’den duble geldi. Torri Huske altın, takım arkadaşı ve dünya rekoru sahibi Gretchen Walsch gümüş madalyanın sahibi oldu.
  • Andy Murray’nin kariyeri bir tur daha devam ediyor! Andy Murray ve Dan Evans, karar seti tiebreak'inde 4-9'dan geri dönerek Nishikori/Daniel'i 2-6, 7-6(5), 11-9 mağlup etti ve zorlanarak da olsa Paris 2024'te ikinci tura yükseldi.

Kaykay Kadınlarda madalya 14 yaşındaki Yoshizawa'nın 

  • Japonya'nın 14 yaşındaki yeteneği Coco Yoshizawa, kaykay kadınlar sokak finalinde toplam 272.75 puan ile altın madalyayı kazandı. Gümüş madalya, 265.95 puanla Liz Akama'nın, bronz madalya ise 253.37 puanla Brezilyalı Rayssa Leal'ın oldu.
  • Cezayirli Redouane Messaoud Dris, Paris Olimpiyatları'nda erkekler 73 kg altı judo etkinliğinden, İsrailli Tohar Butbul ile karşılaşmasından bir gün önce tartıda kilosunu tutturamadığı için diskalifiye edildi. Butbul hükmen kazandı. 
  • Erkekler eskrim epede Japon Koki Kano, Tokyo 2020’deki takım altını sonrası bireysel altına ulaştı. Kano yarı final ve finaldeki performansıyla Fransız seyircisinden de büyük bir alkış aldı.
  • Kadınlar eskrim flörede ABD’li Lee Kiefer altın madalyanın sahibi oldu. Kiefer böylece üst üste ikinci Olimpiyatta altına ulaşmış oldu.

Team Türkiye ne yaptı?

  • Milli kürekçimiz Elis Özbay, kadınlar tek çifte repesaj yarışında 8:00.00'lık derecesiyleserisini 2. sırada tamamlayarak çeyrek finale yükseldi. Sporcumuzun çeyrek final yarışı 30 Temmuz Salı günü yapılacak.
  • Milli judokamız Muhammed Ali Demirel, erkekler 66kg ilk turunda Finlandiya'dan Luukas Saha'ya altın skorla yenilerek oyunlara veda etti.
  • Milli badmintoncumuz Neslihan Yiğit Arın, 2024 Olimpiyat Oyunları'nda J grubunda oynadığı ilk maçta Japonya'dan Aya Ohori'ye 9-21 ve 7-21'lik setlerle 2-0 mağlup oldu. Milli sporcumuz, grubundaki ikinci maçta 30 Temmuz Salı günü Peru'dan Ines Lucia Castillo ile karşılaşacak.
  • Yüzücümüz Berke Saka, erkekler 100m sırtüstü elemelerinde 55.85'lik derecesiyle ikinci seri yarışını 7. sırada tamamladı. Sporcumuz genel sıralamada 40. sırada yer alarak yarı final bileti alamadı.
  • Atıcılıkta olimpiyat tarihimizde 10m havalı tabanca finalinde mücadele eden ilk sporcumuz olan Şevval İlayda Tarhan, 135.6 puanla Paris 2024 Olimpiyat Oyunları 7'ncisi oldu.
  • Sporcumuz Merve Vatan'ın da mücadele edeceği IQ Foil (Rüzgar Sörfü) ilk 4 yarışı gerekli koşulların oluşmaması nedeniyle bugüne ertelendi.

Kaçmaz dediğimiz 5 müsabaka

Okçuluk | Erkekler Takım Mücadeleleri: Mete Gazoz, Berkim Tümer ve Abdullah Yıldırmış'tan oluşan erkek takımımız tarih yazmanın peşinde. Sıralama atışlarını 6. sırada tamamlayan takımımız, ilk tur maçını saat 11.39’da Kolombiya’ya karşı oynayacak. Çeyrek finale kalmamız halinde rakibimiz dünya 2 numarası Hindistan takımı olacak.

Müsabakaların başlama saatleri şu şekilde;
Çeyrek final maçları: 15.15
Yarı final maçları: 16.47
Bronz madalya maçı: 17.48
Altın madalya maçı: 18.11

Kadınlar Voleybol | Türkiye–Hollanda: Madalya umutlarımızdan Filenin Sultanları olimpiyat sahnesinde ilk maçına çıkıyor. Son karşılaşmamızda 3-1 kazandığımız Hollanda’ya karşı sakatlıklarımızdan sonra nasıl oynayacağımız merak konusu. Son Avrupa Şampiyonu ve Üçüncüsünün karşı karşıya geldiği bu maç Türkiye saati ile sabah 10’da oynanacak.

Kadınlar Basketbol | ABD – Japonya: Yarın kadınlar basketbolunda önemli bir maçımız var. Bir önceki Olimpiyatın iki finalisti Amerika ve Japonya karşı karşıya gelecek. Amerika 1996 Atlanta’dan bu yana tüm Olimpiyatlara ambargo koymuş durumda. Olimpiyatlarda 55 maçtır mağlubiyet yüzü görmediler. A'ja Wilson, Breanna Stewart, Diana Taurasi ve Sabrina Ionescu gibi yıldızlar önderliğinde üst üste sekizinci altın madalyanın peşindeler.

Yüzme | Kadınlar 400 metre karışık finali: Dünya rekorunun sahibi Summer Mclntosh’ın yarışacağı kadınlar 400 metre karışık finali saat 21.30’ta yayınlanacak. Olimpiyat rekorunun sahibi Katinka Hosszú ve Mireia Belmonte’ın yokluğu ise yarışta dikkat çekiyor.

Eskrim | Bireysel Kılıç Kadınlar: Kılıç disiplininde Türkiye'yi olimpiyatlarda temsil edecek ilk kadın sporcu olacak olan Nisanur Erbil, eleme aşamasında 2023 Pan Amerikan Oyunları’nda çifte altın kazanan Amerikalı Magda Skarbonkiewicz ile saat 11.25’te karşı karşıya gelecek. Nisanur Erbil, daha önce Ocak ayında Tunus’ta düzenlenen Kılıç Grand Prix’sinde 2. Olarak Türkiye’ye bu organizasyonundaki ilk madalyasını getirmişti.

Olimpiyat magazini: Karşılıksız desteği boynuna kazıttı

Adam Peaty, kız arkadaşı Holly Ramsey'nin isminin baş harfini boynuna dövme yaptırdı. Peaty verdiği her röportajda, zorlandığı dönemde kız arkadaşı Holly ve babası Gordon Ramsey'nin yardımlarını anlatıyordu.

 Tom Cruise Simone Biles ve Amerikan Kadın Cimnastik Takımı’nı heyecanla izledi. 

Nathalie Moellhausen kendisi iyi hissetmezken koçu sportmenlikte yeni bir çığır açıyor. Neyse ki görevliler var. 

Milli sporcu Ferhat Arıcan, yeni yaşına Olimpiyat Köyü’nde girdi. 

Yayın Akışı: Eurosport 1

9.30 - Badminton – Grup Aşaması
10.30 - Atıcılık - 3. Gün
11.15 - Kadınlar Voleybol - Türkiye - Hollanda
12.30 - Atlama – 10 Metre Senkronize Erkekler Finali
13.00 - Yüzme – Gündüz Seansı
14.00 - Tenis – İkinci Tur Maçları
15.10 - Okçuluk - Erkekler Takım
16.00 - Binicilik – Bireysel Üç Günlük Yarışma Atlama Finali
17.00 - Okçuluk - Erkekler Takım
18.35 - Kano – Erkekler Slalom
19.05 - Artistik Jimnastik – Erkekler Takım Finali
21.15 - Yüzme - Akşam Seansı
23.00 - Erkekler Voleybol – Fransa - Sırbistan

Eurosport 2

9.50 - Erkekler Hentbol – Japonya – Almanya 
11.30 -  Plaj Voleybolu – Grup Aşaması
13.00 - Atıcılık – Erkekler 10 metre Havalı Tüfek Finali
13.45 - Kaykay – Erkekler Sokak
15.00 - Dağ Bisikleti – Erkekler Yarışı
17.00 - Plaj Voleybolu – Grup Aşaması
18.00 - Kaykay - Erkekler Street Finali
19.35 - Kadınlar Basketbol - Kanada – Fransa 
20.00 - Erkekler Hentbol – Fransa - Norveç
21.50 - Kadınlar Basketbol – ABD - Japonya
23.45 - Sörf - Üçüncü Gün

Milli sporcularımız için günün programı

10.00 - Voleybol Kadınlar - Türkiye x Hollanda
10.15 -  Atıcılık 10m Havalı Tabanca Karma Takım - TR1: Şimal Yılmaz ve İsmail Keleş TR2: Şevval İlayda Tarhan
10.30 - Atıcılık Erkekler Trap - Oğuzhan Tüzün
10.30 - Okçuluk Erkekler Takım - Mete Gazoz, Berkim Tümeri Abdullah Yıldırmış X Kolombiya Erkek Okçuluk Takımı
11.25 - Eskrim Bireysel Kılıç Kadınlar - Nisanur Erbil x Magda Skarbonkiewicz
12.28 – Erkekler Yüzme 800 Metre Serbest Stil – Kuzey Tunçelli
16.43 - Rüzgar Sörfü Kadınlar (IQFOIL) - Merve Vatan

Not: Spor tutkunları, BluTV’de ve S Sport +'ta yer alan yedi yeni Eurosport kanalı aracılığıyla favori sporlarındaki tüm heyecan verici mücadeleleri kesintisiz bir şekilde takip edebilecekler.

Hazırlayanlar | Eurosport Editoryal Ekibi: Aras Yelkovan, Berkem Çağlayan, Defne Heybeli, Ege Sanlav, Emre Köseoğlu, İbrahim Bora Kaya