10 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.08.2024 06:21 | Son Güncelleme: 11.08.2024 07:29

Paris 2024 izleme rehberi: Son gün, son madalyalar

İki hafta boyunca muhteşem hikâyeler biriktirdiğimiz, dev heyecana tanıklık ettiğimiz olimpiyata bugün veda ediyoruz. Saat 22.00'de başlayacak kapanış töreniyle bayrak 2028'in ev sahibi Los Angeles'a devredilecek. Dünün özeti, bugünün programı Eurosport Türkiye'yle hazırladığımız izleme rehberinde
Paris 2024 izleme rehberi: Son gün, son madalyalar

Hazırlayanlar: Eurosport Türkiye Editoryal ekibinden Aras Yelkovan, Berkem Çağlayan, Defne Heybeli, Ege Sanlav, Emre Köseoğlu, İbrahim Bora Kaya

Dün ne oldu?

  • Stephen Curry’nin yıldızlaştığı finalde Fransa'yı 98-87 yenen ABD, Olimpiyat Oyunları'nda erkekler basketbolda üst üste 5. kez altın madalyaya ulaştı. Üçüncülük maçında Almanya'yı 93-83 mağlup eden Sırbistan, bronz madalyayı kazanan ülke oldu. Yıllarca konuşulacak Stephen Curry’nin “o” şutu aşağıda. 
  • Kadınlar 4x400’de sürpriz olmadı ve altın madalya 3.15.27 ile tarihin en iyi ikinci derecesini koşan Amerika’ya gitti. Gümüş madalya Femke Bol’un son 400’deki performansı sayesinde Hollanda’ya giderken, bronz madalyayı Britanya kazandı. 
  • Yeni Zelandalı Hamish Kerr ve ABD’li Shelby McEwen 2.36 metrede eşitliği bozamayınca, erkekler yüksek atlamada sonuç baraj atlayışı ile belirlendi. Altın madalya baraj atlayışlarında 2.34 metreyi atlayan Kerr’in oldu. 2012 Londra’dan sonra Yeni Zelanda’nın ilk atletizm madalyası, ABD’nin ise ilk yüksek atlama madalyası geldi. Bu sefer altınların paylaşılmadığı finalde 2020 Tokyo altınlarından birinin sahibi olan Katarlı Essa Barshim ise üçüncü olarak bronz madalya aldı. 
  • Erkekler 4x400 mücadelesinde şampiyon Amerika oldu. 2.54.43’le olimpiyat rekoru kıran Amerika, Paris 2024’teki 36. altın madalyasını kazandı. Son 400’de Letsile Tebogo’nun büyük eforuna rağmen Botswana 2.54.53’lük derecesiyle ikinci sırada kaldı. Podyumu 2.55.83’lük derecesiyle Britanya tamamladı. Son 400’deki Rai Benjamin/Letsile Tebogo düellosunu tekrar izlemek isteyenler için video aşağıda. 
  • Dünya şampiyonu Haruka Kitaguchi kadınlar cirit atmayı kazanarak Japonya’ya 2004 Atina’dan sonraki ilk atletizm altınını getirdi. Kitaguchi 65.80 metreye atarken, 63.93 metre ile Güney Afrikalı Jo-Ane Van Dyke gümüşü, 63.68 metre ile Çekyalı Nikola Ogrodnikova bronzu aldı.
  • Faith Kipyegon kadınlar 1500 metrede üst üste üçüncü kez olimpiyat şampiyonu oldu. 3.51.29’luk derecesiyle olimpiyat rekorunu da kıran Kipyegon, üç olimpiyat altını kazanan ilk Kenyalı sporcu oldu. Gümüş madalya Avusturalyalı Jessica Hull’a giderken, Britanyalı Georgia Bell bronz madalya kazandı.
  • Jakob Ingebrigtsen, erkekler 5000 metrede şampiyonluğa uzandı. Tokyo’da 1500 metre zaferine ulaşan Ingebrigtsen, 13.13.66’lık derecesiyle sezonun en iyi derecesini yaptı ve altın madalyayı kazandı. Gümüş madalya Kenyalı Ronald Kewmoi’ye giderken, Amerikalı Grant Fisher 10000 metrenin ardından 5000’de de bronz madalyanın sahibi oldu. 
  • Kadınlar 100 metre engelli finali büyük bir çekişmeye sahne oldu. Fotofinişle belirlenen yarışta şampiyon 12.33’lük derecesiyle Amerikalı Masai Russell oldu. Ev sahibi ülkeden Cyrena Samba-Mayela, 12.34 ile gümüşte kalırken, podyumu 12.36 koşan Porto Rikolu Jasmine Camacho-Quinn tamamladı. 
  • Erkekler 800 metre finalinde şampiyon Kenyalı Emmanuel Wanyonyi kazandı. Wanyonyi’nin 1.41.19’luk derecesi tarihin en iyi üçüncü derecesi olarak kaydedildi. Kanadalı Marco Arop, 1.41.20 ile ikinci olurken, Cezayirli Djamel Sedjati 1.41.50 ile üçüncü sırada yer aldı.
  • En son 2012 Londra’da olimpiyat şampiyonluğu yaşayan ABD kadın futbol takımı, Paris’te altın madalyayı almayı başardı. Brezilya’ya karşı 57. dakikada Mallory Swanson’ın golüyle 1-0 öne geçen ABD maçın sonuna kadar üstünlüğünü korudu ve kadınlar futboldaki 5. altın madalyasını kazandı. Bronz madalya maçında ise Almanya, İspanya’yı 1-0 yendi.
  • Pist bisikleti erkekler madison kategorisinde şampiyon Portekiz oldu. Bu branşta gelen altın Portekiz’in Paris 2024’teki ilk altın madalyası oldu. İtalya gümüş madalyayı alırken, bronz madalya Danimarka’ya gitti.
  • Norveçli Solfrid Koanda toplamda 275 kilo kaldırarak kadınlar halter 81 kiloda olimpiyat rekoru kırdı ve Norveç’e halterdeki ikinci madalyasını getirdi. 2016 Rio bronz madalyasının sahibi Mısırlı Sara Ahmed gümüş madalya kazandı. Ekvadorlu Neisi Jajomes Barreta ise bronz madalya aldı.
  • 2016 Rio’da gümüş, 2020 Tokyo’da bronz alan Yeni Zelandalı Lydia Ko bu sefer şeytanın bacağını kırdı. Altın madalyanın sahibi Ko üç madalyaya sahip ilk golfçü oldu. Esther Henseleit’ın gümüşü Almanya’nın aldığı ilk golf madalyası olurken bronz madalya Çinli Lin Xiyu’ya gitti.
  • Çin kadınlar takım kategorisini de kazanarak, Paris 2024’teki tüm masa tenisi altınlarını (5) almış oldu. Çin bu kategorinin yapıldığı tüm Olimpiyat Oyunlarında altın madalya kazandı. Japonya bir kez daha finalde kaybederek gümüş madalyanın sahibi oldu. Bronz madalya Güney Kore’ye gitti.
  • 1996 Atalanta’daki erkekler şampiyonluğundan sonra İspanya’nın ikinci sutopu altınını kadınlar takımı getirdi. Yenilmez bir şekilde şampiyonluğa giden İspanya, bir önceki olimpiyatlarda da gümüş madalya almıştı. Finalde yenilen Avustralya gümüş, Hollanda bronz madalya kazandı.
  • Kanadalı Phil Wizard break dans erkekler finalinde Fransız rakibi Dany Dann'i yenerek altın madalya kazandı. Amerikalı Dünya şampiyonu Victor ise bronz madalya aldı. 
  • Erkekler 10 metre platformda Cao Yuan, 2020 Tokyo’dan sonra tekrar en yüksek puanı toplayarak ülkesi Çin’in Paris’teki tüm atlama altınlarını kazanmasını sağladı. 17 yaşındaki Rikuto Tamai gümüş madalyanın sahibi oldu ve ülkesi Japonya’ya olimpiyatlardaki ilk atlama madalyasını getirdi. Büyük Britanyalı Noah Williams'ın 10 metre senkronizede Tom Daley ile aldığı gümüş madalyadan sonra Paris’teki ikinci madalyasının rengi bronz oldu.
  • Norveç, kadınlar hentbolda şampiyonluğa ulaşarak tarihindeki üçüncü altın madalyayı kazandı ve en çok kazananlar listesinde Danimarka’yı yakaladı. Takım sporlarında büyük bir kültüre sahip olan Fransa, gümüş madalyayı alarak son iki olimpiyatta olduğu gibi bir kez daha kürsüye çıktı. Bronz madalya ise Danimarka’ya gitti.
  • Ritmik jimnastik grup genel tasnifte altın madalya toplamda 69.800 puanla Çin Halk Cumhuriyeti’nin oldu. Son sırada performans gösteren İsrail’in aldığı 33.250 puan onları toplamda 68.850 puana getirdi ve gümüş madalyayı kazandılar. İlk rotasyonda çok iyi bir puan alan İtalya ise bronz madalya ile yetindi.
  • Son şampiyon Fransa, Polonya’yı 3-0 mağlup ederek üst üste ikinci kez altın madalyanın sahibi oldu. Tokyo'dan önce yarı finali dahi bulunmayan Fransa’da Patry’nin 17 sayılık performansı dikkat çekti. Son dünya ikincisi Polonya gümüş madalyanın sahibi oldu ve 1976'dan sonra ilk kez erkekler voleybolunda olimpiyat madalyası kazandı. Dün oynanan bronz madalya maçında İtalya’yı 3-0 mağlup eden ABD ise bronz madalyanın sahibi oldu.
  • Erkekle halter 102 kiloda altın madalya toplam 406 kilo kaldıran Çinli Liu Huanhua’ya gitti. Tokyo’da 109 kiloda altın madalyaya ulaşan Özbekistanlı Akbar Djuraev, Paris’te gümüş madalya alarak Özbekistan’a üst üste 2 olimpiyatta madalya kazandıran ilk halterci oldu. Podyumu tarafsız bayrak altında yarışan Yauheni Tsikhantsou tamamladı.
  • Slovenyalı tırmanışçı Janja Garnbret, kadınlar boulder lider kombinede 2020 Tokyo’dan sonra ikinci altın madalyasını kazandı. İzleyiciler onu ayakta alkışlarken Garnbret gözyaşlarına hakim olamadı. ABD’li Brooke Raboutou gümüş madalya, Avusturyalı Jessica Pilz ise bronz madalya aldı.
  • Güreş erkekler serbest stil 74 kiloda, Özbek Razambek Salambekovitch Jamalov rakibi Japon Daichi Takatani’yi yenerek ülkesine Paris’teki 6. altınını getirdi. ABD’li Kyle Dake ve Arnavutluk’tan Chermen Valiev bronz madalya kazandı. Bu Arnavutluk’un olimpiyat tarihindeki ilk madalyası oldu.
  • Ahmed Elgendy erkekler modern pentatlonu dünya rekoru ile kazanarak ülkesi Mısır’a, Paris’teki ve modern pentatlondaki ilk altınını getirdi. Japonya'dan Sato Taishu, 1542 puanla gümüş madalya kazanırken, bronz madalya İtalya'dan Giorgio Malan'a gitti.

Madalya sıralaması

Çin: 39 Altın (Toplam 90)
ABD: 38 Altın (Toplam 122)
Avustralya: 18 Altın (Toplam 50)
Japonya: 18 Altın (Toplam 43)
Fransa: 16 Altın (Toplam 62)
Büyük Britanya: 14 Altın (Toplam 63)
Güney Kore: 13 Altın (Toplam 30)
Hollanda: 13 Altın (Toplam 32)
Almanya: 12 Altın (Toplam 31)
İtalya: 11 Altın (Toplam 39)
64. Türkiye: 0 altın (toplam 8)

Team Türkiye ne yaptı?

  • Atletimiz Kaan Kigen Özbilen, erkekler maraton yarışını tamamlayamadı.
  • Taekwondocumuz Nafia Kuş Aydın, kadınlar +67kg son 16 turunda Şili'den Fernanda Aguirre'yi çeyrek finalde Ürdün'den Rama Abo-Alrub'u 2-1 yenerek yarı finale yükseldi. Aydın, yarı finalde ev sahibi Fransa'dan Althea Laurin'e 2-0 mağlup oldu. Aydın, bronz madalya karşılaşmasında Büyük Britanya'dan Rebecca McGowan'ı 2-1 yenerek olimpiyat 3'üncüsü oldu.
  • Taekwondocumuz Emre Kutalmış Ateşli, erkekler +80kg son 16 turunda Küba'dan Rafael Alba'ya 2-0 mağlup odu. Kübalı Rafael Alba'nın çeyrek finalde yenilmesinin ardından sporcumuz Emre Kutamış Ateşli, oyunlara veda etti.
  • Güreşçimiz İbrahim Çiftçi, serbest stil 97kg son 16 turunda Ukrayna'dan Murazi McHedlidze'ye 5-1 mağlup oldu. Ukrayna adına mücadele eden McHedlidze'nin çeyrek finalde mağlup olmasıyla İbrahim Çiftçi oyunlara veda etti.
  • İlke Özyüksel Mihrioğlu, modern pentatlon yarı final B grubundaki mücadelesinde eskrimde 209, binicilikte 300, yüzmede 277, koşu-atışta 606 ve toplamda 1392 puanla 7. sırayı alarak finale yükseldi.
  • Güreşçimiz Yasemin Adar Yiğit, kadınlar 76kg çeyrek finalinde Japonya'dan Yuka Kagami'ye 3-0 mağlup oldu. Yasemin Adar Yiğit, Japonya'dan Yuka Kagami'nin adını finale yazdırmasıyla bronz madalya yolunda repesaj maçına çıkmaya hak kazandı. Sporcumuz, bugün 12.30 civarında Ekvador'dan Rosangela Reasco Valdez ile karşılaşacak.
  • Güreşçimiz Taha Akgül, serbest stil 125kg bronz madalya karşılaşmasında Kırgızistan'dan Aiaal Lazarev'i 7-0 yenerek Olimpiyat üçüncüsü oldu. Karşılaşmanın ardından sonra ayakkabılarını mindere bırakan Taha Akgül kariyerini sonlandırdı.
  • Kadın Voleybol Milli Takımımız, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları bronz madalya karşılaşmasında Brezilya’ya setlerde 3-1’lik sonuçla kaybederek Olimpiyat 4’üncüsü oldu.

Paris 2024 magazini: Yükselen tansiyon işte böyle düşürülür

  • Ukraynalı boksör Oleksandr Khyzhniak Altın Madalya kazanırken podyumda gözyaşlarına boğuldu 
  • Thierry Henry ve Fransız ekibi gümüş madalya performanslarının ardından nasıl kutlama yapacaklarını biliyor. 
  • Kipchoge Olimpiyat kariyerine ara verdi. 
  • Fransa erkek milli takımının kazandığı altından sonra bütün takıma altın madalya verilirken rezerv oyuncu Timothee Carle ile sadece el sıkıştılar. Takım arkadaşı Trevor Clevenot altın madalyasını sembolik olarak Carle'e taktı.
  • Amerika Milli Takımın’da az süre bulan Tyrese Haliburton’dan esprili bir şampiyonluk kutlaması. 
  • Kadınlar plaj voleybolu altın madalya maçında tansiyon yükseklince DJ’in ortamı sakinleştirmek için seçtiği şarkı mükemmeldi. 
  • Katarina Johnson-Thompson alışılmadık Olimpiyat aksesuarına nasıl sahip olduğunu açıklıyor. 
  • Paris'ten televizyonda görmediğiniz beş Olimpiyat anını BBC bizler için derlemiş.
  • Erkekler Fransa Milli voleybol takımında altın madalya kazanan Yacine Louati galibiyetini voleybolcu sevgilisi Lora Heyrman ile kutluyor. 
  • İspnaya erkek milli takım oyuncusu metal dedektörden geçerken güvenliklere boynundaki madalyayı gösteriyor.

Bugünkü madalya müsabakaları

09.00 Atletizm - Kadınlar Maraton
12.30 Halter - Kadınlar +81kg
12.00 Modern Pentatlon - Kadınlar
12.00 Güreş - Erkekler Serbest 65kg
12.00 Güreş - Erkekler Serbest 97kg
12.00 Güreş - Kadınlar 76kg
14.00 Voleybol - Kadınlar
14.30 Hentbol - Erkekler
14.32 Pist Bisikleti - Erkekler Keirin
14.44 Pist Bisikleti - Kadınlar Sprint
14.56 Pist Bisikleti - Kadınlar Omnium
15.30 Su Topu - Erkekler
16.30 Basketbol - Kadınlar

Kaçırmamanız gereken 5 müsabaka

Kadınlar Maraton: Maratonların hikayesi yıllardır olduğu gibi bu sene de Kenyalılar ve Etiyopyalılar tarafından yazılacak. Etiyopyalılar dünya rekorunun sahibi Tigist Assefa, Megertu Alemu ve Amano Beriso Shankule ile iddialı iken Kenya son Olimpiyat şampiyonu Peres Jepchirchir, Hellen Obiri ve Sharon Lokedi ile yarışacak. 09.00'da başlayacak yarışın parkurunun zorluğu alışılmışın üzerinde.

Kadınlar Voleybol Finali: Milli takımımızın İtalya'ya kaybederek bir maçla kaçırdığı final bugün 14.00'te ABD ile İtalya arasında oynanacak. İtalya, son 4 maçını bir set bile vermeden kazanırken ABD yarı finalde bir sürprize imza atarak Brezilya'yı elemiş ve unvan korumak amacıyla geldiği turnuvada finale yükselmişti.

Hentbol Erkekler Finali: 2004'ten bu yana her Olimpiyat'ta final oynayan Fransa'nın büyüleyici serisi, kendi evlerinde çeyrek finalde aldıkları Almanya mağlubiyeti sonrasında sona erdi. Yarı finalde de İspanya'yı eleyen Almanya, bugün madalya maçlarının bir başka gediklisi ile karşı karşıya gelecek. 14.30'da oynanacak maçtaki rakipleri 2016 şampiyonu, 2020 ikincisi Danimarka.

Basketbol Kadınlar Finali: Kendi evlerinde hem erkekler hem kadınlar ile basketbol finallerine çıkmayı başaran Fransa, ikisinde de bölüm sonu canavarı ABD ile eşleşti. ABD, 1996 Atlanta'dan bu yana bu disiplindeki bütün Olimpiyat altınlarını kazanmayı başardı. 16.30'da başlayacak maç, aynı zamanda Paris 2024’ün son sportif olayı olacak.

Kapanış Töreni: Fransız başkentine karanlık çökmüşken Stade de France, ışıltılı ve duygulu bir törene sahne olacak. 22.00’de başlayacak törende, geride bıraktığımız iki haftada yaşanan unutulmaz ve tarihi anları yeniden yaşayıp olimpiyat ateşini hak ettiği kutlama ile Los Angeles’a yolcu edeceğiz.

Eurosport Yayın Akışı

Eurosport 1
08:55 Atletizm – Kadınlar Maratonu
11:45 Pist Bisikleti – Madalya Yarışları
14:40 Kadınlar Voleybol – ABD - İtalya (Altın Madalya Maçı)
16:30 Kadınlar Basketbol – Fransa – ABD (Altın Madalya Maçı)
22:00 Paris 2024 Kapanış Töreni

Eurosport 2
09:45 Erkekler Hentbol – İspanya - Slovenya (Bronz Madalya Maçı)
11:30 Su Topu – ABD – Macaristan (Erkekler Bronz Madalya Maçı)
12:15 Kadınlar Basketbol – Belçika - Avustralya (Bronz Madalya Maçı)
14:30 Erkekler Hentbol – Almanya – Danimarka (Altın Madalya Maçı)

Milli sporcularımız için günün programı

12.00 Modern Pentatlon - Kadınlar - İlke Özyüksel

NOT: Spor tutkunları, BluTV’de ve S Sport +'taki yedi yeni Eurosport kanalı aracılığıyla favori sporlarındaki tüm heyecan verici mücadeleleri kesintisiz bir şekilde takip edebilecekler. Müsabakalar TRT Spor ve TRT Spor Yıldız'dan da yayınlanıyor.