17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.08.2024 22:29 | Son Güncelleme: 04.08.2024 00:06

Süper Kupa Beşiktaş'ın: Son şampiyon Galatasaray'ı 5-0 yendi

2024 Turkcell Süper Kupa finalinde Galatasaray ile Beşiktaş, Atatürk Olimpiyat Stadı’nda karşılaştı. Mücadeleyi 5-0 kazanan Beşiktaş kupanın sahibi oldu. Siyah-beyazlıların golleri Immobile (2), Svensson, Rafa Silva ve Mustafa Hekimoğlu'ndan geldi
Süper Kupa Beşiktaş'ın: Son şampiyon Galatasaray'ı 5-0 yendi

2024 Turkcell Süper Kupa'nın sahibi Beşiktaş oldu. TFF'nin 2006'dan bu yana düzenlediği ve eski Cumhurbaşkanlığı Kupası formatında oynanan organizasyonda, geçen sezonun Süper Lig şampiyonu Galatasaray ile Ziraat Türkiye Kupası kazananı Beşiktaş karşı karşıya geldi.

Siyah-beyazlı takım, Atatürk Olimpiyat Stadı'nda yapılan müsabakayı Ciro Immobile (2), Jonas Svensson, Rafa Silva ve Mustafa Hekimoğlu'nun attığı gollerle 5-0 galip tamamladı.

Siyah-beyazlı ekip, ilk kez Türkiye'de düzenlenen bir Süper Kupa organizasyonunda kupanın sahibi oldu. Daha önce kazandığı kupaları yurt dışında gerçekleştirilen finallerde kazanan Beşiktaş, 2006 yılındaki ilk Süper Kupa zaferini Almanya'da yaşarken, 2022 yılındaki kupa şampiyonluğunu da Katar'da elde etmişti.

Immobile ilk maçta derbi tarihine geçti

Beşiktaş'ın bu sezon kadrosuna kattığı Ciro Immobile, attığı golle Beşiktaş ile Galatasaray arasında oynanan derbilerin tarihine de adını yazdırdı.

Karşılaşmanın 21. saniyesinde siyah-beyazlı takımı 1-0 öne geçiren Immobile'nin kaydettiği gol iki takım arasındaki maçların en erken golü olarak kayıtlara geçti.

İki ekip arasındaki en erken gol, geçen sezon Al Musrati'nin kendi kalesine attığı ve Galatasaray'ın 1-0 kazandığı maçın 89. saniyesinde yaşanmıştı. Immobile siyah-beyazlı forma altındaki ikinci golünü de penaltıdan attı.

Süper Kupa'nın en erken golü

Immobile'nin 21. saniyede kaydettiği gol aynı zamanda Süper Kupa tarihine de geçti. Geçen sezon oynanan ve Galatasaray'ın hükmen 3-0 kazandığı Süper Kupa maçında Galatasaraylı Mauro Icardi'nin 50. saniyede Fenerbahçe'ye attığı gol Süper Kupa'nın en erken golü olarak kayıtlarda yer almıştı.

Yeniler siftah yaptı

Beşiktaş'ın bu sezonki flaş transferleri arasında yer alan Rafa Silva da Ciro Immobile gibi siyah-beyazlı formayla ilk gol sevincini yaşadı. Portekizli oyuncu karşılaşmanın 90+1. dakikasında skoru 4-0'a getiren golü kaydetti. Siyah-beyazlıların genç oyuncularından Mustafa Hekimoğlu da finalin 5. golünü kaydederek ilk kez bir resmi müsabakada gol atarak tarihe geçti.

Kupaya Svensson darbesi

Beşiktaş'a iki sezon aranın ardından Süper Kupa'yı getiren gollerde Jonas Svensson ismi öne çıktı. Karşılaşmanın 21. saniyesinde Ciro Immobile'nin attığı golün pasını veren Norveçli oyuncu, 53. dakikada skoru 2-0'a taşıyan golü kaydetti. Bu gol aynı zamanda geçen sezonun devre arasında siyah-beyazlı takıma katılan Svensson'un Beşiktaş formasıyla ilk golü oldu.

Olimpiyat uğuru

Beşiktaş, Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynadığı üst üste iki finalden de kupayla ayrıldı. 23 Mayıs'ta oynanan Ziraat Türkiye Kupası finalinde Trabzonspor'u mağlup ederek kupaya uzanan siyah-beyazlı ekip, 73 gün sonra Süper Kupa'nın sahibi oldu.

Farklı derbi galibiyetlerine bir yenisi eklendi

Galatasaray'a karşı en farklı galibiyetini 5-0'la alan Beşiktaş, 83 yılı aşkın süre sonra aynı skoru tekrarladı.

Siyah-beyazlı ekip Galatasaray'a karşı en farklı galibiyetlerini 17 Mart 1933 ve 29 Aralık 1940'ta 5-0'lık skorlarla elde etmişti.

Van Bronckhorst 7. kupasını kazandı

Beşiktaş'ın Hollandalı çalıştırıcısı Giovanni van Bronckhorst, teknik direktörlük kariyerinin 7. kupasını siyah-beyazlı takımla kazandı. Feyenoord'la Hollanda Ligi'nde ilk kez lig şampiyonluğuna imza atan Van Bronckhorst, Hollanda ekibiyle 2'şer kez Hollanda Kupası ve Hollanda Süper Kupası'nın sahibi olurken, Glasgow Rangers'la da İskoçya Kupası sevinci yaşamıştı.

Okan Buruk döneminin en farklı yenilgisi

Galatasaray, teknik direktör Okan Buruk idaresinde en farklı mağlubiyetini yaşadı. Sarı-kırmızılı ekip, Buruk yönetiminde geride kalan 2 sezonda çıktığı 97 resmi müsabakada 75 galibiyet, 10 beraberlik ve 12 yenilgi yaşadı.

Galatasaray, Turkcell Süper Kupa maçıyla bu sürede çıktığı 98. resmi müsabakada 13. kez mağlup oldu. Galatasaray, bu süreçte en farklı mağlubiyetini geçen sezon UEFA Avrupa Ligi'nde Çekya temsilcisi Sparta Prag karşısında 4-1'lik skorla gördü. Beşiktaş mağlubiyeti, Buruk döneminin en farklı yenilgisi olarak kayıtlara geçti.

1697 gün sonra 5-0'lık mağlubiyet

Galatasaray, 1697 gün sonra 5-0'lık mağlubiyetle sahadan ayrıldı. UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 11 Aralık 2019'da Fransa temsilcisi Paris Saint-Germain'e 5-0 yenilen sarı-kırmızılı ekip, o tarihten sonra en büyük hezimetini Beşiktaş karşısında yaşadı.

Nelsson'un hatası pahalıya patladı

Galatasaray, maçın 21. saniyesinde Victor Nelsson'un yaptığı hata sonrası 1-0 geri düştü. Maçın başında Jonas Svensson'un şişirdiği topu Nelsson kendi yarı alanının ortalarında kontrol etmek istedi. Uygun durumda dengesini kaybeden Danimarkalı stoper, meşin yuvarlağı Ciro Immobile'ye kaptırdı. Kaleci Fernando Muslera ile karşı karşıya kalan tecrübeli santrfor, meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. Nelsson, maçın 87. dakikasında gördüğü kırmızı kartla takımını 10 kişi bıraktı.

Sezon öncesi 6 maçın 4'ünü kaybetti

Galatasaray, Süper Lig'de 9 Ağustos'ta başlayacak yeni sezon öncesinde yaptığı 6 maçın 4'ünden mağlubiyetle ayrıldı. Sezonu 3 Temmuz'da İstanbul'da açan Okan Buruk'un öğrencileri, 9 Temmuz'da ilk etap hazırlık kampı için Avusturya'ya gitti. Linz kenti yakınlarından Geinberg kasabasında milli futbolcularından yoksun çalışan sarı-kırmızılı ekip, Avusturya temsilcisi LASK'ın ev sahipliğinde düzenlenen "Summer Series Upper Austria" turnuvasına katıldı.

Galatasaray, ilk etap kampındaki hazırlık maçlarında LASK'a 3-2, Almanya 2. Futbol Ligi temsilcisi Fortuna Düsseldorf'a ise 5-2 yenilirken Slovakya'nın Trencin takımını 4-1 mağlup etti. 18 Temmuz'daki Trencin mücadelesi sonrasında İstanbul'a dönüp 2 gün izin yapan Galatasaray, 22 Temmuz'da ikinci etap kampı için Liezen bölgesindeki Irdning kasabasına gitti. Bu kampa A Milli Futbol Takımı ile 2024 Avrupa Şampiyonası'nda mücadele eden futbolcular da katıldı. Galatasaray ikinci etap kampında 2 hazırlık maçı oynadı. İtalya 1. Futbol Ligi takımlarından Lecce'yi 2-1 yenen sarı-kırmızılı ekip, Parma'ya 2-0 mağlup oldu.

Maçın golleri 

Beşiktaş, maçın ilk dakikasında öne geçti. Svensson'un ileri şişirdiği topu savunmadaki Nelsson sektirince araya Immobile girdi. Kaleciyle karşı karşıya kalan İtalyan golcü, 23. saniyede meşin yuvarlağı filelere gönderdi. Karşılaşmanın ilk yarısı Beşiktaş'ın 1-0 üstünlüğüyle tamamlandı.

53. dakikada Beşiktaş farkı ikiye çıkardı. Gedson Fernandes'in pasında sağ kanatta topla buluşan Rashica, ceza sahası içine doğru orta açtı. Abdülkerim Bardakcı'dan seken topu önünde bulan Svensson, altıpas çizgisi önünde şutunu çekti ve fileleri sarstı.

81. dakikada Beşiktaş penaltıdan golü buldu. Immobile'nin pasında ceza sahası içi sol çaprazında topla buluşan Gedson Fernandes, Abdülkerim Bardakcı'nın müdahalesi sonrası yerde kalınca hakem penaltı noktasını gösterdi. Aynı dakika içinde penaltı atışını kullanan Immobile, meşin yuvarlağı filelerle buluşturdu.

90+1. dakikada Beşiktaş farkı dörde çıkardı. Onur Bulut'un pasında topla buluşan Salih Uçan pasında, Rafa Silva penaltı noktasında dokunduğu meşin yuvarlağı filelere gönderdi.

90+2. dakikada Beşiktaş 5. golü attı. Rafa Silva'nın pasında topla buluşan Mustafa Hekimoğlu, ceza sahası içi sol çaprazından yaptığı vuruşla fileleri sarstı.