26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.02.2022 04:30 | Son Güncelleme: 27.03.2022 21:14

Tarihe geçecek start için geri sayıyor

Cem Bölükbaşı şimdiye dek kimsenin yapamadığını yaptı, sanal yarışlarda kendini ispatlayıp gerçek bir pilot oldu. İlk startı 18 Mart’ta Bahreyn’de olacak. Sporcu “Bundan sonraki hedef Formula 1” diyor
Cem Bölükbaşı: “Ben hala özümde bir oyuncuyum. İleride bir gün yeniden oynamayı çok isterim”
Cem Bölükbaşı: “Ben hala özümde bir oyuncuyum. İleride bir gün yeniden oynamayı çok isterim”

Bahreyn’de 18-20 Mart’ta düzenlenecek Formula 2 organizasyonu, tarihi bir ana ev sahipliği yapacak. Dünyada sanal yarıştan gerçek piste geçmeyi başaran ilk isim olan Cem Bölükbaşı (23) o gün Charouz Racing System adına ilk kez startta yer alacak.

Genç sürücü şimdi Abu Dabi’de yarış için gün sayıyor: “Kendime koyduğum net bir hedef yok, elimden gelenin en iyisini yapacağım. Sonrasında tabii ki Formula 1’e geçmek istiyorum. Oradaki her takım benim için bir hayal, herhangi birine girmek beni mutlu edecektir.”

Aile bütçesi yetmedi 

Bölükbaşı’yı bugünlere taşıyan, Formula 1 e-spordaki dereceleriydi. Onu oraya taşıyan da, henüz 5 yaşında motokrosla başlayan büyük bir tutkuydu. Motokrosun ardından kartinge geçti ve Türkiye üçüncüsü oldu. Ama bu pahalı bir spordu ve ailenin o kadar bütçesi yoktu. Bunun üzerine, 2015’te e-spora geçti: ”Belki burada yeteneğimi gösterirsem beni yarışlara sokarlar dedim, başka bir seçeneğim yoktu.“

“Geri alma tuşu yok”

İşte o tek seçeceği çok iyi değerlendirdi ve 2018’de dünya ikinciliğine kadar yükselince GT4 Avrupa Şampiyonası’nda boy gösteren Borusan Otomotiv’in dikkatini çekti. Genç yarışçı 2020’de direksiyonu devraldı Avrupa ikinciliğine ulaştı. Artık sponsor bulabilir hale gelmişti: “E-sporda yarışmak için çok cüzi bir fiyata, 2014’te o zamanın parasıyla yaklaşık 1000 liraya pedal seti aldım. Babamın bilgisayarını odama kurdum. Oysa Formula 3 ve 4’te bir senelik yarışmada 2,5-3 milyon euro kadar bir para gerekiyor. E-spordaki başarım ise sponsorların gelmesini sağladı. Sonrasında 2021’de katıldığım Formula 3 Asya Şampiyonası Çaylaklar Grubu’nda 3’üncü oldum.”

Peki bilgisayar başından Formula direksiyonuna geçmek nasıl bir his? “Aslında özümde gamer’ım” diyor Bölükbaşı: “İleride de oynamak isterim. Bugüne kadar haftanın her günü, günde ortalama yedi-sekiz saat otomobille antrenman yaptım. Ancak gerçeğini sürmek tabii ki farklı, en büyük fark da gerçeğinde geri alma tuşunun olmaması. Ama her ikisi için de çok profesyonel bir çalışma gerektiriyor.” 

Kariyeri için okul değiştirdi

1998’de İstanbul’da doğup büyüyen Cem Bölükbaşı, liseyi Fransız Saint-Joseph Lisesi’nde okuduktan sonra Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği’ne başlıyor. Yarış kariyerindeki geleceğini de düşünerek buradaki eğitimini yarıda bırakıyor ve Florida Üniversitesi’nde spor yönetimi bölümüne kaydoluyor.

Yusuf Akcakaya, Abu Dabi’deki Bölükbaşı ile Zoom görüşmesi yaptı

“İlk kupamın boyu benden uzundu”

“Beniden veya babamdan çok babamın arkadaşlarının hevesi vardı, onlar yönlendirdi. Bisiklete çok binerdim küçükken. Genelde dört tekerlekten üçe geçiş süreci olur ama ben doğrudan iki tekerlekten başlamışım ve çok hızlı sürüyormuşum. Onlar da babama demişler ki ‘Hadi bu çocuğu yarışmaya götürelim’. Babamın ise hiçbir merakı yok, arabasını bile hızlı sürmez.

5 yaşında motokrosa başladım. Motora binmeye boyum yetmiyordu, antrenörüm bindiriyormuş beni. Durmak istediğimde onun olduğu yerde durmam lazımmış çünkü ayağımı yere değmediği için, o olmazsa düşeceğim yani. O dönem aldığım kupanın boyu beni geçiyordu.”