16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.07.2024 15:58 | Son Güncelleme: 18.07.2024 18:38

TFF Genel Kurulu'nda gün boyunca neler yaşandı?

TFF'nin Olağan Mali ve Seçimli Genel Kurul Toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi. Toplam 321 delegenin oy kullanma hakkına sahip olduğu seçimde İbrahim Hacıosmanoğlu 5 oy farkla yarışı kazandı ve TFF'nin yeni başkanı oldu
TFF Genel Kurulu'nda gün boyunca neler yaşandı?

TFF’nin Olağan Mali ve Seçimli Genel Kurul Toplantısı bugün Ankara’da yapıldı. İşte tarihi seçimden öne çıkanlar:

18.30: Resmi olmayan sonuçlara göre Hacıosmanoğlu başkanlığa seçildi. Hacıosmanoğlu 134, rakibi Büyükekşi ise 129 oy aldı.

17: 45: TFF Olağan Mali ve Seçimli Genel Kurulu'nda oy verme işlemi sona erdi. Oy sayımına geçiliyor

 16.50: TFF Olağan Mali ve Seçimli Genel Kurulu'nda oy verme işlemi başladı

‘Adaleti sağlamak çok zor değil’

16:15: TFF Başkanı Adayı, İbrahim Hacıosmanoğlu: Türk futbolunun sorunlarını biliyoruz, içinden geliyoruz. Bunun çözümünü pratik olarak üretmemiz gerekiyor. Adil ve adaletli yönetime ihtiyaç var. Cumhurbaşkanı şöyle karışıyor, böyle karışıyor deniyor. Benim cumhurbaşkanına ne kadar yakın olduğumu herkes bilir. Bana şahsen bir ifadesi olmamıştır. Türkiye'nin her yerinde ne güzel statlar doldu ama ne yazık ki içlerini ahlakla dolduramıyoruz. Federasyon olarak bir yaptık, oldu ile değil Amatörden başlayarak Süper Lig'e kadar teknik ekiplerle oturup konuşacağız. Ortak noktada buluşup bir karar alınacak. Çözüm budur.

"Türk futbolunda beyaz sayfa açmalıyız"

Sürekli adalet diyoruz. Bunu sağlamak çok zor bir şey değil. Başkanımız önceki konuşmasında akademi kurduk, hakemleri yetiştirdik dedi. Nasıl yetiştirdiler anlamadım. Balık baştan kokar. TFF Başkanı olarak adaleti sağlamak çok zor değil ki. Biz Mecnun başkan olarak sağladığımızda o Sivasspor formasını çıkardı ben de Trabzonspor. Bunu sağlayamıyorsanız TFF Başkanlığına neden aday oluyorsunuz. Oy pusulalarında beyazı seçiyorum dedim, Türk futbolunda beyaz sayfa açmalıyız. Aday olmaya karar verdiğimde Mecnun başkanı aradım. Daha önce ufak bir tartışma olmuştu aramızda. Artık kardeşliğe ihtiyaç var dedim. Buradan başlayalım dedim. Sarılarak yola çıktık. Adaleti sağlayacağız.

16.10: Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Olağan Seçimli Genel Kurulu'nda TFF Başkanı, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu, 1 Haziran 2023-31 Mayıs 2024 dönemindeki hesap ve faaliyetleriyle ilgili oy birliğiyle ibra edildi.

13:50 CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) başkanlık seçimlerine iktidarın müdahalede bulunduğu iddialarının araştırılması amacıyla TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi.

15.15: TFF seçimlerinde konuşma yapan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç "Onurlu, şerefli bir insan bu şekilde aday olmaz" dedi. Mehmet Büyükekşi "Koskoca Fenerbahçe Başkanı böyle konuşamaz" diyerek karşılık verdi. İki isim arasındaki tartışma Divan Başkanı Mehmet Baykan araya girmesiyle yatıştırıldı

Büyükekşi'nin 8 vaadi

14.50 Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Adayı Mehmet Büyükekşi, Olağan Mali ve Seçimli Genel Kurul Toplantısı'nda 8 maddelik vaatlerini sıraladı.

  • Kulüplerin Spor Toto ve iddaa gelirleri artacak.
  • Sponsorluk ve yayın gelirleri artmaya devam edecek.
  • Teknik heyet ve futbolcuların Bağ-Kur'lu olması için Bakanlık ile görüşme yaptım.
  • Kulüp gelirlerini yükseltmeye devam edeceğiz. Seyahat ve konaklama için bir şirketle anlaşacağız.
  • Oyuncu uygunluğu kuralını kulüplerimizin görüşlerine göre değerlendireceğiz.
  • Türkiye Kupası'nın gelirlerini üç kat arttırdık. Süper Kupa'ya yeni format getirdik.
  • 2. Lig ve 3. Lig'de toplam 25-26 maçı her hafta TFF YouTube kanalından yayınlayacağız.
  • Dünya Kupası'nda inşallah milletimizi gururlandıracağız.

14.15 Mehmet Büyükekşi: TFF seçimleri üzerinden yaklaşık 25 ay geçti. O gün, Türk futbolun en önemli şeyinin güven olduğunu ve marka değeri için çalışmalar yapacağımı açıklamıştım. İlk gün bir başka hedefimiz ise Ay-Yıldızlı forma ile başarılı olmaktı. Bizim hedefimiz EURO2024'e katılmak değil, başarılı futbolla bu turnuvaya damga vurmaktı. Uzun bir aradan milli coşkuyu, hep birlikte milletimize yeniden yaşatmanın haklı gururu içerisindeyiz. Otoriteler, Milli Takım'ın en etkileyici performansa imza attığını dile getirdiler. FIFA'da 26. sıraya yükseldik. İnşallah bundan sonra aynı hızla devam edeceğiz. Erkek ve kadın futbolunda C klasmanından, B klasmanına yükseldik. İnşallah bu başarılarımız devam edecek.

Hakem geliştirmek için 'Hakem Akademisi'ni kurduk. Hakem atamalarında dijital hakem atama sitemini getirdik. Mevcut sistemdeki adamcılığın önüne geçmeyi başardık. Avrupa'da İtalya'dan sonra ilk kez yarı otomatik ofsayt sistemini kullanan ülke olduk. İspanya'dan sonra Avrupa'da ilk kez VAR kayıtlarını açıklayan federasyon olduk. Yabancı VAR hakemlerinin ligde görev almasını sağladık. 

Dursun Özbek: Büyükekşi ile olmadı

13.50 Mevcut başkan Mehmet Büyükekşi ile güvenli bir yönetim olmadığını söyleyen Galatasaray Başkanı Dursun Özbek:  Türk futbolu için hayırlı olur inşallah. Buna Türk futbolunun ihtiyacı var. Geçen sezon gergin bir ortamda oynandı. İnşallah bu sezon gergin ortam olmaz. Adaletin olduğu, mücadelenin yeşil sahada oynandığı bir lig olur. Artık herkes yoruldu bu gerginlikte. Bakacağız, dinleyeceğiz. Büyükekşi geçtiğimiz 2 senede, biz yönetime geldikten sonra, çok güvenli bir yönetim olmadı. Adalet hep arandı, kavga ortamında olduk. Başkanlıktan Servet Bey çekildi, niye çekildi bilmiyoruz. Kaotik bir ortam oldu. Bu olağanüstü bir seçim. Öyle değil mi? Bu yönetimin daha 3 senesi vardı. Birinci senesini doldurdu, seçime gidiyor. Demek ki işler iyi gitmiyor. Olağanüstü seçimde olağanüstü şeyler yaşanıyor. Bir aday çıkıyor, çekiliyor. Bekleyip görmek lazım. İnşallah hayırlısı olur. Seçime giren adaylar herhalde Türk futbolunun halini görüp nasıl tedavi edeceklerini biliyorlardır.

13.45: Türkiye Futbol Federasyonu'nun Ankara'da yapılan genel kurulunda başkanlığa aday olan Mehmet Büyükekşi'nin imza sayısı 160, İbrahim Ethem Hacıosmanoğlu'nun imza sayısı 72'de kaldı. İki adayın listeleri de resmen açıklandı

 13.45 Verilen aranın ardından genel kurul tekrar toplandı.

13.11 Ali Koç: Servet Bey girse kazanmaması söz konusu değildi. Kesin kazanacaktı.

13.02 Ali Çamlı: Güzel bir genel kurul bana göre. İki adaylı olması çok daha anlamlı. Yüksek katılım var. Ben bu kadar beklemiyordum. Yüzde 85-90 civarında katılım var. Bu çok değerli. İki tane Türk futboluna hizmet için sahaya çıkmış insan var. Kim kazanırsa kazansın değerli. Bu zor bir iş. Burayı yönetmek basit bir iş değil. Biz yönettiğimiz kulüplere bakıyoruz, bunlar futbolun tamamına hükmedecekler. Onların yükü bizden yüz kat, bin kat daha ağır. Hangisi seçilirse seçilsin futbolun bir paydaşı olarak her ikisiyle de uyum içinde çalışırız. Kırmadan, dökmeden... Özelde hepimiz dostuz. Birbirimize sarılabileceğimiz bir kongre olursa çok kıymetli. Onu da görebiliyorum genel kurul salonda. Sükünetin bozulmasını gerektirecek bir şey yok. Karar verecek olan delegeler. Sükünet bozulursa delegeler oy kullanmasın, böyle bir şey asla yok. Kimsenin sükünet bozma niyeti de yok. Genel kurullarda sesler biraz yükselir, bu normaldir. Herkes fikrini söyleyecek, doğrularını söyleyecek. Saygı göstermeyi bileceğiz. Hepsini dinleyeceğiz. Sizin için makul görünen şey, benim için görünmeyebilir. Hazımlı olacağız. Kim kazanırsa kazansın Kayserispor için değişen bir şey yok. Biz hakkımızı savunacak dirayette bir kulübüz.

Arat: Uzun zamandan sonra iki adaylı seçim oluyor

12.40 Hasan Arat: Sonuçların sandıkta belirleneceği bir seçim olması en büyük dileğimizdir fakat şunu söylemek isterim; böylesine önemli kişiliklerin, UEFA İcra Kurulu'nda yer alan bir kişinin adaylığa müracaat ettikten sonra adaylıktan çekilmesi, Türkiye için tarihe geçecek notlardan birisidir. Bu çok üzücü bir durumdur. Keşke herkes adaylığa devam etseydi, bu daha doğru olurdu. Yine de demokrasiye güvenimiz tamdır. Biz Beşiktaş Jimnastik Kulübü olarak, adaylar kendi programlarını tanıttıktan sonra bir araya gelip kendi kararımızı vereceğiz. Bu kararımız, sandıktaki neticeyi belirleyecektir. Kararımız, kendi delegelerimizin fikirleri doğrultusunda olacaktır. Beşiktaş olarak duruşumuz çok nettir. Uzun zamandan sonra iki adaylı seçim oluyor, adayların çıkması projeleri tetikler. Yönetimler daha vasıflı insanlar tarafından kurulmaya çalışılır.

"Sayın Cumhurbaşkanımız bizi kurtarsın"

12.30 Süleyman Hurma: Türk futboluna hakim olmaya çalışan bir grup var. Bu tablodan utanmalıyız. Bizim tek bir şansımız kaldı. Sayın Cumhurbaşkanımız bizi kurtarsın. Baskı var! Normal şartlarda Mehmet Büyükekşi bu salona seyirci olarak bile gelemez.

11.48 Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, TFF Divan Kurulu Başkanlığı seçimi için oy kullanmadı.

11.48 TFF Olağan Mali ve Seçimli Genel Kurul Toplantısı'nın Divan Başkanlığı için Mehmet Baykan'a 146 oy verildiği duyuruldu ve Baykan, Divan Başkanı seçildi.

11.45 TFF Olağan Mali ve Seçimli Genel Kurul Toplantısı'nın Divan Başkanlığı için Murat Sancak'a 84 oy verildiği duyuruldu.

11.40 Mehmet Baykan, TFF Olağan Mali ve Seçimli Genel Kurul Toplantısı'nın Divan Başkanı olarak ilan edildi; İbrahim Hacıosmanoğlu ve ekibi itiraz etti. Alanyaspor Başkanı Hasan Çavuşoğlu, Divan Başkanı seçimine yapılan itirazlar sonrasında "Arkadaşlar böyle olmaz, daha şimdiden başladınız baskıya" şeklinde tepki gösterdi.

11.40 Genel Kurul Divan Başkanlığı için Mehmet Baykan ve Murat Sancak önerildi.

11.30 Olağanüstü güvenlik önlemleri nedeniyle delegeler kongre salonuna geç girdi ve 11.30'da toplantı yeterlilik sayısı sağlanarak kurul başlatıldı.

"UEFA ve FIFA gözlemci gönderdi"

11.00: Türkiye Futbol Federasyonu başkanlık seçiminin iki adayından biri olan İbrahim Hacıosmanoğlu, kongre öncesi çarpıcı açıklamalarda bulundu. Hacıosmanoğlu, UEFA ve FIFA'nın seçime ilk kez gözlemci gönderdiğini açıkladı.

Hacıosmanoğlu: "Servet Yardımcı'nın çekilmesi ve yaptığı açıklama, dünya futbol kamuoyunda bizi çok zor durumda bıraktı. Herhalde UEFA ve FIFA ilk kez başkan yardımcılarını genel kurula gözlemci olarak gönderdi. Büyükekşi'ye aziz milletimize yakışır bir şekilde kongre olmasını söyledim. UEFA ve FIFA'ya demokratik seçim olduğunu göstermemiz gerektiğini ilettim. Kazanacağımı düşünüyorum, bunu görüyorum. Tek adaylı seçim olsaydı, UEFA ve FIFA devreye girerdi. Bu anlamda Türk futboluna hizmet ettiğimi düşünüyorum

Kaynaklar: DHA- AA - Habertürk-Sporx