04 Temmuz 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.06.2024 16:16 | Son Güncelleme: 05.06.2024 16:42

BM Genel Sekreteri Guterres: Sıcaklık rekorlarını kırıyoruz ve kasırga biçiyoruz

Dünya genelinde geçen ay en sıcak mayıs olarak kayıtlara geçti. BM Genel Sekreteri Guterres: "Gezegenimiz bize bir şeyler anlatmaya çalışıyor ama dinlemiyor gibiyiz. Küresel sıcaklık rekorlarını kırıyoruz ve kasırga biçiyoruz" dedi
BM Genel Sekreteri Guterres: Sıcaklık rekorlarını kırıyoruz ve kasırga biçiyoruz

Avrupa Birliği'nin (AB) Copernicus uydu izleme sistemiyle yapılan ölçümlere göre, geçen ayın şimdiye kadar küresel olarak kaydedilen "en sıcak mayıs" oldu. Copernicus verilerine göre geçen ay ölçülen ortalama yüzey hava sıcaklığı, 1991-2020 dönemindeki mayıs ortalamasının 0,75 derece üzerine çıktı.

"Gidişatta hiçbir değişiklik yok"

Son 12 aydır üst üste "en sıcak ay" ilan edildiğine dikkat çeken Copernicus İklim Değişimi Servisi Direktörü Carlo Buontempo "Bu 12 aylık seriye ulaşmamız şoke edici ama şaşırtıcı değil. Rekor kıran bu aylar dizisi önünde sonunda kesintiye uğrayacak olsa da iklim değişikliğinin genel izleri hala sürüyor. Böyle bu gidişatta bir değişiklik olduğuna dair görünürde hiçbir işaret yok" ifadesine yer verildi.

"Kasırga biçiyoruz"

Tehlikenin boyutuna dikkat çeken Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres "Geçen yıl, takvim yapraklarının her dönüşü sıcaklığı artırdı. Gezegenimiz bize bir şeyler anlatmaya çalışıyor ama dinlemiyor gibiyiz. Küresel sıcaklık rekorlarını kırıyoruz ve kasırga biçiyoruz. Şimdi hareket etme, eyleme geçme ve sonuç alma zamanı" dedi.