22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.01.2024 12:11 | Son Güncelleme: 16.01.2024 08:58

İklim krizinin son kurbanları kurabiye ve şekerleme

Hindistan ve Tayland’daki kuraklığın ardından şeker maliyeti en yüksek seviyelere çıktı. İklim krizi nedeniyle şeker fiyatının artması tatlı sektörüne yansıdı. The Guardian, iklim krizinin son kurbanları olarak kurabiye ve şekerlemeleri gösterdi
İklim krizinin son kurbanları kurabiye ve şekerleme

Daha önce kahve ve biranın iklim krizi nedeniyle risk altıda olduğu tespit edilmişti. Kriz, artık tatlı ve şekerleme sektörüne de yayılabilir. Artan küresel sıcaklıklar şeker gibi birçok gıdanın üretilmesini engelleyen hava olaylarını körüklüyor. Fiyat artışları şimdiden çikolata, şekerleme ve diğer tatlı ürünlerine yansıdı. Aşırı kuraklık dönemi yaşayan Hindistan ve Tayland’daki yetersiz şeker üretiminin ardından şekerin küresel maliyeti 2011 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Her iki ülke, Brezilya’dan sonra en büyük şeker ihracatçısı olma konumunda.

Tarihsel ortalamanın üzerinde bir artış bekleniyor

ABD'li tüketiciler şeker ve tatlı fiyatlarının 2023'te %8,9 arttığını gördü. ABD Tarım Bakanlığı'na göre bu yıl tarihsel ortalamaların oldukça üzerinde olan %5,6'lık bir artış bekleniyor. Tatlı üreticisi Mondelēz, ürünlerine yönelik fiyat artışları konusunda uyarıda bulundu. Columbia Üniversitesi işletme okulunda iklim ekonomisti olan Gernot Wagner, fiyat artışları konusunda şirketlerin birçok nedeni olduğunu söyledi ancak iklim değişikliğinin altında yatan tehdidin inkar edilemez.

"El Niño azalana kadar yüksek kalacak"

Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü araştırmacısı Joseph Glauber'e göre, iklim krizinin etkileri en çok gelişmekte olan ülkeler ve çiftçiler tarafından hissedilecek. Glauber, "Şeker fiyatlarının çok ama çok yüksek olduğuna ve El Niño'nun azaldığını görene kadar yüksek kalacağına şüphe yok. ABD'de ve diğer yüksek gelirli ülkelerde özellikle de yoksul haneler tarafından hissedilecek bir gıda maliyeti artışı olacak, ancak harcamaların %40'ının gıdaya yapıldığı ve dramatik bir şekilde etkileneceği ülkeler için bu farklı bir hikaye olacak” dedi.

Avrupa Merkez Bankası'nın geçen yıl yayınladığı bir çalışma raporunda, iklim krizine bağlı olan küresel gıda enflasyonunun, büyük çapta uyum çalışmaları yapılmazsa 2030'larda yılda %3'e kadar çıkabileceği belirtildi.