19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 03.06.2022 04:30 | Son Güncelleme: 03.06.2022 04:30

Plastikler vücudumuzda

Çukurova’da yapılan bir araştırmaya göre, bir dönüm arazide yetişen karpuz 50, çilek ise 65 kilogram plastiğe maruz kalıyor. Haftada yaklaşık 5 gramlık bir kredi kartı ağırlığında mikroplastik, gıda yoluyla vücudumuza giriyor
Plastik borular, malçlar ve örtüler de mikroplastik saçıyor
Plastik borular, malçlar ve örtüler de mikroplastik saçıyor

Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF)yaptığı araştırmaya göre tüketilen besinler ve sıvılar aracılığı ile insan vücuduna haftada 5 gram mikroplastik; bir başka ifadeyle bir kredi kartı büyüklüğünde plastik giriyor. Öyle ki, mikroplastikler artık damarlarımızda dolanıyor, akciğerlerimizin derinliklerinde gizleniyor. Hull Üniversitesi ve Hull York Tıp Fakültesi’nden bilim insanları tarafından yapılan ve mart ayında açıklanan araştırma insanlardan alınan 13 akciğer örneğinin 11’inde 39 mikroplastik partikülü buldu. Türkiye’den, İstanbul Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Umut Kuruüzüm’ün Tarımın Plastik Ayak İzindeki Değişimini Modellemek başlıklı araştırmasına göre ise Çukurova son dönemde yoğun bir plastik çöpe maruz kaldı.

Plastik gömülse de yok olmuyor

“2018’de Çin ve Güneydoğu Asya ülkeleri atık alımını yasakladı. Bu ülkelere aktarılan atıklar Türkiye’ye kaydı. Bu atıklar da genellikle Çukurova’da. Atıklar burada açık alanda yakılıyor veya toprağa gömülüyor. Toprağa gömüldüğünde de yok olmuyor. O topraktan alınan mahsul mikroplastiğe bulanıyor” diyor Kuruüzüm.