06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Giriş: 01.01.2023 17:47 | Son Güncelleme: 01.01.2023 18:40

2022'de NASA'nın paylaştığı en etkileyici uzay fotoğrafları

NASA, 2022'de James Webb Uzay Teleskobu'ndan, Ay'a giden Orion uzay aracından,uzay sondası Juno'dan ve Mars misafiri Perseverance'tan gelen doğan yıldızları, Jüpiter'in güçlü fırtınalarını ve Mars'ın kum fırtınalarını içeren destansı uzay görüntüleri paylaştı
2022'de NASA'nın paylaştığı en etkileyici uzay fotoğrafları - Resim: 4

Zamanın kumları

Mars'ta kumdaki dalgalanmalar renklendirildiğinde çarpıcı deniz mavisi ve mor renklere bürünüyor. Yakalanan görüntü, Mars rüzgarları tarafından oyulmuş dev kum tepelerinin bulunduğu Gamboa Krateri'nin merkezinin havadan görünümü.

2022'de NASA'nın paylaştığı en etkileyici uzay fotoğrafları - Resim: 5

Zamanda bir yolculuk

James Webb Uzay Teleskobu, 13,5 milyar yıl geriye bakarak uzak eliptik galaksilerin etrafındaki daha önce hiç görülmemiş küresel kümelerini, spiral galaksilerdeki yıldız oluşum düğümlerini ve arka plandaki binlerce soluk galaksiyi yakaladı.

2022'de NASA'nın paylaştığı en etkileyici uzay fotoğrafları - Resim: 6

Sonsuz bir halka

Eight-Burst nebulası olarak da bilinen Güney Halkası nebulası bir gezegenimsi nebuladır. Nebulalar, kırmızı dev yıldızların yaşamlarının sonunda uzaya fırlattıkları iyonize gazdan oluşan genişleyen, parlayan bir bulutlar olarak tanımlanabilir. NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, bu çarpıcı görüntüyü yakalayarak bu iki yıldızın etrafındaki toz pelerinini ortaya çıkardı.

2022'de NASA'nın paylaştığı en etkileyici uzay fotoğrafları - Resim: 7

Devlerin çarpışması

James Webb Uzay Teleskobu, şimdiye kadar gözlemlenmemiş kompakt galaksilerin çarpıcı bir görüntüsünü yakaladı. Stephan'ın Beşlisi, Pegasus takımyıldızında yer alan beş galaksiden oluşan bir gruptur. Beşli içindeki beş galaksiden dördü, tekrarlanan yakın karşılaşmalardan oluşan bir kozmik dansa kilitlenmiş durumda.