26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.04.2023 16:14 | Son Güncelleme: 24.04.2023 16:32

ABD'de TikTok yasağı anketi: Gençlerle yaşlılar ikiye bölündü

TikTok yasağının tartışıldığı ABD'de, Wall Street Journal gazetesi tarafından yapılan bir anket yaşlılarla gençlerin ikiye bölündüğünü ortaya koydu. Anket sonuçlarına göre 65 yaş ve üzeri kişilerin yüzde 59'u yasağı desteklerken gençlerin yüzde 48'i karşı çıkıyor
ABD'de TikTok yasağı anketi: Gençlerle yaşlılar ikiye bölündü

ABD'de Wall Street Journal gazetesi tarafından yapılan bir ankete göre insanların neredeyse yarısı Çinli ByteDance'e ait TikTok uygulamasının yasaklanmasını destekliyor, ancak partizanlık yaş ve hatta ırksal farklılıklar söz konusu olunca bölünmeler ortaya çıkıyor. Ankete göre insanların çoğu uygulamayı ulusal güvenlik riski olarak görüyor ve uygulamanın satışının hükümet tarafından zorlanmasını destekliyor. Ancak genç seçmenler ve Demokratlar, yaşlı seçmenlere ve Cumhuriyetçilere kıyasla yasağı daha az destekliyor. Bin 500 kişinin katıldığı anket 11-17 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirildi. 

Yüzde 46'sı destekliyor

Genel olarak, katılımcıların yüzde 46'sı ülke çapında bir yasağı desteklerken, yüzde 35'i buna karşı çıkıyor. Partilere göre bakıldığındayse Cumhuriyetçilerin yüzde 62'si TikTok'un yasaklanmasını desteklerken, Demokratların sadece yüzde 33'ü destekliyor. Yaş gruplarına göre, 65 yaş ve üzeri kişilerin yüzde 59'u TikTok'un yasaklanmasını desteklerken, 18-34 yaş arası kişilerin yüzde 37'si yasağı destekliyor, %48'i ise karşı çıkıyor. 

Bulgular, TikTok'un kullanıcı tabanını yansıtıyor. Ülkede yygulamayı genellikle 30 yaşın altında ve genellikle Demokratları destekleyenler kullanıyor. ABD'de beyaz seçmenlerin yüzde 48'i, Hispanik seçmenlerin yüzde 42'si olası yasağı destekliyor. Ancak Siyah seçmenlerin sadece yüzde 35'i uygulamanın yasaklanmasını desteklediğini söylüyor. Journal anketini anketör John Anzalone ile birlikte yürüten Tony Fabrizio, anketin genel olarak, Çin'in sahip olduğu uygulama etrafındaki riskler konusunda hala kararsız olan bir seçmen kitlesine işaret ettiğini söyledi. 

Fabrizio, çoğunluk uygulamanın bir güvenlik riski oluşturduğunu düşünse de şu ana kadar bu hissin çok kuvvetli olmadığını belirtti. Ankete katılanların sadece üçte birinin bunu büyük bir risk olarak gördüğünü, diğer bir çeyreğin ise küçük bir risk olarak gördüğünü belirtti. Ancak katılanların yüzde 25'i henüz net kararını vermedi. Belirsizlik özellikle Demokratlar ve bağımsızlar arasında yüksek. 

ABD, Pekin merkezli ByteDance şirketine ait TikTok'un bir tehdit oluşturduğunu, çünkü Çin'in otoriter hükümetinin ABD'li kullanıcılarla ilgili verilere erişim talep edebileceğini ve uygulamadaki içeriği etkileyebileceğini iddia ediyor. Biden yönetimi, mülkiyetin Çinlilerin elinde kalması halinde bir yasaklama olasılığını gündeme getirdi ancak bunu yapmak için yasal zorluklarla karşılaşabilir. Verilerini güvence altına almak için 1,5 milyar dolarlık bir plan uyguladığını söyleyen TikTok, anket sonuçlarıyla ilgili yorum talebine yanıt vermedi.

Yüzde 58'i uygulamayı kullanmıyor

Ankete göre, yasağa destek verenlerin yüzde 58'i, hiç TikTok kullanmayanlar.  Buna karşılık, uygulamayı haftada bir veya daha fazla kullananların yalnızca yüzde 12'si yasaktan yana. Uygulamayı denediğini ancak haftalıktan daha az kullandığını söyleyenlerin yüzde 48'i yasaktan yana görüş bildirdi. 

TikTok'a dair yasaklama tartışmaları sürerken platformun ABD'deki kullanıcı tabanı 150 milyona ulaştı ve bu da popülerliğini bir engel haline getirdi. Buna ek olarak, Demokrat stratejistler TikTok'u genç seçmenlere ulaşmak için değerli bir kampanya aracı olarak görmeye başladılar ve bu da TikTok'u ulusal güvenlik tehdidi olarak gören Washington'daki eleştirmenler için siyasi denklemi daha da karmaşık hale getirdi.