19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.06.2023 15:22 | Son Güncelleme: 21.06.2023 15:51

ABD'nin en büyük yayıncısından Google'a dava

ABD’nin en büyük haber yayıncısı Gannett, ülkenin en büyük teknoloji şirketlerinden Google ve ana şirketi Alphabet'e karşı dava açtı. Haber yayıncısı, Google’ın reklam teknolojisi pazarlarını tekelleştirdiğini ve bunun haberciliği etkilediğini iddia ediyor
ABD'nin en büyük yayıncısından Google'a dava

USA Today ve ABD'de 200'den fazla günlük yerel haber yayın şirketi olan Gannett, Google ve ana şirketi Alphabet'e karşı, reklam sektöründe tekel olduğu ve bunun haber sektörü üzerindeki etkisi nedeniyle dava açtı. 

Dün açılan davada Gannett, Google ve Alphabet'i internet üzerinden reklam alıp satmak için kullanılan araçlar üzerinde yasadışı bir tekel oluşturmakla suçladı. Yayıncı Manhattan'daki federal mahkemede açtığı davada, Google ve ana kuruluşu Alphabet Inc'in online reklam alım satım araçlarını tekelinde tutması nedeniyle medyanın zarar gördüğünü iddia etti.

İçerik miktarı kısıtlanıyor

Gannett dava dilekçesinde bu durumun, yayıncıların reklam için talep edebilecekleri fiyatları düşüren ve büyük ölçüde reklam gelirlerine dayanan haber kuruluşlarının okuyucular için üretebilecekleri içerik miktarını kısan bir rekabet eksikliği yarattığını söyledi.

Tazminat talep ettiler

Gannett, Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada önemli miktarda tazminat talep ettiğini söylerken Google Ads Başkan Yardımcısı Dan Taylor, Forbes'a yaptığı açıklamada Gannett'in iddialarının tamamen yanlış olduğunu ifade etti.

Taylor açıklamasında "Yayıncıların para kazanmak için reklam teknolojisini kullanma konusunda seçebilecekleri birçok seçenek var. Aslında Gannett, Google Ad Manager da dahil olmak üzere düzinelerce rakip reklam hizmeti kullanıyor. Yayıncılar Google araçlarını kullanmayı tercih ettiklerinde, gelirin büyük çoğunluğunu ellerinde tutuyorlar. Mahkemeye reklam ürünlerimizin yayıncılara nasıl fayda sağladığını ve çevrimiçi içeriklerini finanse etmelerine nasıl yardımcı olduğunu göstereceğiz" dedi. 

Teknoloji haber tüketim biçimini değiştiriyor

Gazete endüstrisi, internet ve teknolojinin insanların haberleri tüketme biçimini değiştirmesi nedeniyle yıllardır azalan reklam gelirleri ve aboneliklerle sarsılıyor. Yerel haberlerin çöküşüne karşı koymak için çalışan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Rebuild Local News Coalition, 2004 yılından bu yana ABD nüfusu artarken, ülkedeki haber merkezi çalışanlarının sayısının yüzde 57 azaldığını ve her hafta ortalama iki gazetenin kapandığını açıkladı.