24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.03.2023 08:27 | Son Güncelleme: 29.03.2023 08:31

Adliye muhabirlerinden blok zinciri mühendislerine: Yapay zeka iş gücünün yarısını hafifletiyor

Çoğu kişi yapay zekanın işgücü piyasasında yaratabileceği radikal değişimlerden korkuyor. Yapılan yeni araştırmalar ise yapay zeka araçlarının kullanımıyla zamandan yüzde 50 oranında tasarruf edilebileceğini ortaya çıktı. Wall Street Journal ChatGPT'ye en çok etkilenen meslekleri yazdı
Adliye muhabirlerinden blok zinciri mühendislerine: Yapay zeka iş gücünün yarısını hafifletiyor

Yapılan yeni bir çalışma yapay zeka araçlarının denetçilerin, tercümanların ve yazarların şu anda yaptığı görevlerin en az yarısını daha hızlı bir şekilde yerine getirebileceğini ortaya koyuyor. Muhasebeciler ise kariyerleri yapay zekanın yeteneklerine en çok maruz kalan profesyoneller arasında yer alıyor. Araştırmacılar, muhasebe işlerinin en az yarısının teknoloji ile çok daha hızlı tamamlanabileceğini tespit etti. Pennsylvania Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ve popüler yapay zeka aracı ChatGPT'yi üreten OpenAI tarafından yapılan çalışmaya göre, aynı durum matematikçiler, tercümanlar, yazarlar ve ABD işgücünün yaklaşık yüzde 20'si için de geçerli. 

Heyecan ve endişe yarattı

Araştırmadan çıkan sonuçlar büyük miktarda bilgiyi işleyebilme ve gelen komutlara yanıt verme kabiliyeti nedeniyle şirketler, okullar, hükümetler ve kamuoyunda yapay zekaya karşı heyecan ve endişe yarattı.

Yüzde 50 oranında zamandan tasarruf ediliyor

Wall Street Journal'ın haberine göre araştırmacılar, mesleklerin metin analiz edebilen ve üretebilen büyük dil modelleri adı verilen yazılımlarla desteklenen yeni teknolojiye maruz kalma durumlarını incelediler. GPT'lerin ve bunları içeren yazılımların bir görevi tamamlamak için gereken süreyi en az yüzde 50 oranında azaltabildiğini analiz ettiler. Araştırma, son teknoloji ürünü GPT'lerin çeviri, sınıflandırma, yaratıcı yazma ve bilgisayar kodu üretme gibi görevlerde üstün olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar, çoğu işin GPT'ler tarafından bir şekilde değiştirileceğini ve çalışanların yüzde 80'inin en az bir iş görevinin üretken yapay zeka tarafından daha hızlı gerçekleştirilebileceği mesleklerde çalıştığını tespit etti. Halkla ilişkiler uzmanları, adliye muhabirleri ve blok zinciri mühendisleri (Blockchain) de dahil olmak üzere birçok meslek yapay zekaya maruz kalabilir Teknolojiden en az etkilenecek işler arasında motosiklet tamircileri ve benzincide çalışan pompacılar yer alıyor.

Asıl zorluk insanların yapay zekaya uyum sağlaması

California Üniversitesi'nde teknolojinin işgücü piyasası üzerindeki etkisini inceleyen ve çalışmaya dahil olmayan yardımcı doçent Matt Beane'e göre asıl zorluk şirketlerin, okulların ve siyasilerin insanların yapay zekaya uyum sağlamasına yardımcı olması. Beane'e göre bu trilyonlarca dolarlık bir sorun. Bunun yanı sıra, çalışanlar teknolojiyle etkili bir şekilde işbirliği yapmak için eğitilmeli ve birçok rolün özerkliği, ücretleri ve kariyer beklentileri yeniden tasarlanmalı.

Yakın zamanda yapılan diğer çalışmalar da, üretken yapay zekanın önemli ölçüde zaman kazandırabileceğini ve insanlardan daha iyi sonuçlar üretebileceğini ortaya koydu. Üniversite eğitimi almış profesyonellere odaklanan bir Massachusetts Teknoloji Enstitüsü deneyinde, araştırmacılar 444 yazarı, pazarlamacıyı, danışmanı, insan kaynakları uzmanını ve diğer çalışanları ikiye böldü. Her iki gruptan da kısa yazılı görevleri tamamlamaları istendi ve bir grup bunu yapmak için ChatGPT'yi kullanabildi. ChatGPT'ye erişimi olanlar görevlerini 10 dakika daha kısa sürede tamamladı.