04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.03.2023 15:22 | Son Güncelleme: 27.03.2023 15:39

Alibaba'nın kurucusu Jack Ma uzun zaman sonra Çin'e döndü

Alibaba Group Holding Ltd'nin milyarder kurucusu Jack Ma, yaklaşık bir yılını yurtdışında geçirdikten sonra Çin'e döndü. Alibaba'nın finanse ettiği özel bir okul olan Yungu School'u ziyaret eden Ma, okul yönetimiyle eğitimde ChatGPT teknolojisini görüştü
Alibaba'nın kurucusu Jack Ma uzun zaman sonra Çin'e döndü

Alibaba'nın kurucusu Jack Ma, uzun zaman sonra ilk kez Çin'e döndü ve Hangzhou şehrinde kurduğu bir okulu ziyaret etti. Ma, 2 yıl önce devlet bankalarını ve Çinli düzenleyicileri eleştirdiğinden beri ortalıkta gözükmüyordu. Çin, ülkenin özel firmalarını sarsan, yıllarca süren kısıtlamalar ve Covid-19 kontrol önlemlerinin ardından girişimcilerin güvenini yeniden kazanmaya çalışırken, Ma'nın yurtdışında geçirdiği zaman, iş dünyasındaki bazı kişiler tarafından teknoloji sektörünün belirsizliği olarak yorumlandı.

Pazartesi günü Ma, 2017 yılında Alibaba kurucuları tarafından finanse edilen ve anaokulundan liseye kadar eğitim veren özel bir okul olan Yungu School'da öğretmen ve öğrencilerle bir araya geldi. Ma okul yönetimiyle eğitim konularını ve ChatGPT teknolojisini görüştü.

En son Ay Yeni Yılını Hong Kong'da kutlayan Ma, kısa bir süre önce Singapur ve Avustralya'ya da gitti. Wall Street Journal'ın haberine göre, bu yılın başlarında da tarım ve balıkçılık teknolojilerini incelemek üzere Tayland'a gitti. Çin'in yeni başbakanı bu ayın başlarında yaptığı ilk basın toplantısının büyük bir bölümünü Pekin'in özel sektöre verdiği destek konusunda girişimcilere güvence vermeye ayırdı ve hükümetin bu konudaki kararlılığının kesin ve sarsılmaz olduğunu söyledi.

Ne olmuştu?

Ma, 2 yıl önce devlet bankalarını ve Çinli düzenleyicileri eleştirdiğinden beri ortalıktan kaybolmuştu. Bu gelişmeler sonrasında Çinli düzenleyiciler, Ma'nın şirketi Ant'ın 37 milyar dolarlık ilk halka arzını iptal etmiş ve Alibaba'yı geçen yıl tekelleşme karşıtı yasayı ihlal ettiği gerekçesiyle 2,8 milyar dolarlık rekor bir para cezasına çarptırmıştı.