20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 08.12.2022 10:28 | Son Güncelleme: 08.12.2022 10:41

Apple’a AirTag’li taciz davası

ABD’de iki kadın nesnelerin kaybolmasını önlemek amacıyla satılan AirTag cihazının tacizcilerin kendilerini takip etmesine neden olduğunu söyleyerek teknoloji devi Apple’a dava açtı
Apple’a AirTag’li taciz davası

Apple'ın geçtiğimiz sene (Nisan 2021) piyasaya sürdüğü, kullanıcıların kayıp eşyasını takip etmelerini sağlayan AirTag amacı dışında kullanılmaya başlandı. ABD'nin farklı eyaletlerinde yaşayan yaklaşık kadınların takip edildiğini söyleyerek başvurdukları onlarca şikayet sonunda davaya dönüştü.

Eski eş ve eski sevgili takip için kullandı

Teksas'ta yaşayan Lauren Hughes ve Jane Doe adlı iki kadın akıllı cihazın rızaları olmadan kendilerini takip etmek için de kullanıldığı iddia etti. Hughes, otomobilinin tekerlek yuvasında bulduğu Apple’ın AirTag cihazının, tacizinden kaçınmaya çalıştığı eski sevgilisinin yeni taşındığı evi öğrenmesine neden olduğunu söyledi. Doe ise görüşmediği eski eşinin çocuğunun sırt çantasına bir AirTag yerleştirerek hareketlerini takip ettiğini ifade etti.

"Uyarılara rağmen riskler küçümsendi"

Kaliforniya Kuzey Bölgesi Bölge Mahkemesinde açılan davada, Apple’ın AirTag’i, güvenlik endişeleri konusunda uyaran uzmanların tavsiyelerine rağmen önlemler almadan satmaya devam ettiği ve şirketin riskleri küçümsediği iddia edildi. Apple'ın AirTag'lerin kullanımını durdurmak için yeterince çaba göstermediğini savunan kadınların açtığı davada istenen tazminat talebi ise şimdilik bilinmiyor.

Airtag nedir, nasıl Çalışır?

Airtag, Apple tarafından üretilen gelişmiş bir navigasyon cihazıdır.  Madeni para büyüklüğündeki ürün Apple’ın akıllı telefon ve tabletleri üzerinden rahatlıkla takip edilebilir.  Yaygın olarak kaybedilen ve nereye konulduğu unutulan eşya için Airtag kullanılır.

Örneğin araba anahtarlarına Airtag takılabilir. Anahtarların ev içerisinde kaybedilmesi durumunda akıllı telefon üzerinden “bul” aplikasyonu sayesinde kolaylıkla anahtarların yeri tespit edilir. Bu uygulama üzerinden sesli yönlendirmeler ya da Airtag’in sesli uyarı sistemiyle anahtarlarınıza ulaşabilirsiniz.

Pille çalışıyor

Pille çalışan Airtag pek çok nesne üzerinde rahatlıkla kullanılabilir. Seyahat çantaları, anahtarlar, bisiklet ve çeşitli araçlar bunlara örnek olarak verilebilir. Ayrıca evcil hayvanların tasmalarında da Airtag takarak kaybolmalar engellenebilir. Ancak ABD'de açılan dava öncesi gelen şikayet Apple'ın akıllı cihazının aynı zamanda suç aleti olmaya başladığını gösteriyor. Firma daha önce konu hakkında geliştirmeler yaptığını açıklasa da kadınların şikayetleri artmaya devam ediyor.