14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.06.2023 09:43 | Son Güncelleme: 20.06.2023 09:51

Avusturya'da yeni tartışma: Mesajlaşma uygulamaları denetlenmeli mi?

Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner, WhatsApp, Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarının denetlenmesi hususunda emniyet güçlerinin yeterli donanıma sahip olmadığını belirtti. Karner'in sözleri ülkede yeni bir tartışmanın fitili ateşledi
Avusturya'da yeni tartışma: Mesajlaşma uygulamaları denetlenmeli mi?

Devlet Güvenlik ve İstihbarat Birimi'nin başkent Viyana’da 17 Haziran'da yapılan LGBT yürüyüşüne yönelik radikal grupların planladığı terör saldırısının önlendiğine yönelik açıklaması sonrasında ülkede mesajlaşma uygulamalarının denetlenmesi gündeme taşındı.

"Kitlesel değil bireysel denetim olabilir"

Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner, ülke istihbaratının söz konusu uygulamalar karşısında yeterince donanıma sahip olmadığını, WhatsApp, Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarının denetlenemediğini söyledi. Karner, yaygın kullanılan uygulamalara yönelik kitlesel bir denetlemenin söz konusu olmadığını kaydederek, "Denetleme varlığından şüphe duyulmayan bireysel tehditleri devre dışı bırakmakla ilgili. Polisin bunu yapmak için uygun yetkilere ve yeterliliklere ihtiyacı var" dedi.

İktidar ortakları karşı çıktı

Bu arada iktidarın küçük ortağı Yeşiller Partisi Karner'in önerisine karşı çıktı. Anayasa Mahkemesi de iktidarın büyük ortağı merkez sağ Avusturya Halk Partili (ÖVP) İçişleri Bakanlığının söz konusu uygulamaların denetlenmesine karşı çıktığını bildirdi.

Tartışmanın geçmişi

Viyana’da cumartesi düzenlenen LGBT yürüyüşüne yönelik 14,17 ve 20 yaşlarında 3 radikal gencin terör saldırısında bulunmak için hazırlık yaptığı ve istihbarat birimi tarafından söz konusu saldırının önlendiği açıklanmıştı. Avusturya Devlet Güvenlik ve İstihbarat Birimi (DSN) Başkanı Omar Haijawi-Pirchner, Şubat 2023’te yaptığı açıklamada, güvenlik endişelerini öne sürerek WhatsApp ve Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarını denetlemek istediklerini söylemişti.