02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.04.2023 23:13 | Son Güncelleme: 06.04.2023 00:16

ChatGPT ilk kez hakaret davasıyla yüz yüze

Son ayların en çok konuşulan yapay zeka uygulamalarından ChatGPT bu kez hakaret davasının konusu oldu. Avustralya'da bir belediye başkanı, verdiği bazı yanıtlar nedeniyle ChatGPT'ye karşı dünyanın ilk hakaret davasını açmaya hazırlanıyor
ChatGPT ilk kez hakaret davasıyla yüz yüze

Avustralya'da bölgesel bir belediye başkanı olan Brian Hood, ChatGPT'nin kendisinin rüşvet suçundan hapis yattığı yönündeki yanlış iddialarını düzeltmemesi halinde OpenAI'yi dava edebileceğini söyledi. Bu dava gerçekleşirse otomatik metin hizmetine karşı açılan ilk hakaret davası olacak.

ChatGPT, Hood'un 2000'lerin başında Avustralya Merkez Bankası'nın bir yan kuruluşunda çalışırken yabancı yetkililerden rüşvet aldığını iddia etmesi üzerine Hepburn Shire Belediye Başkanı kendini savundu. Hood, "Söz konusu kuruluşta çalıştığını ancak iddia edilenin aksine rüşvet alan kişi değil, yabancı yetkililere para basım ihalelerini alabilmek için rüşvet verenleri yetkililere bildirmekle görevli kişi olduğunu" söyledi.

Avukatlar, ChatGPT'nin sahibi OpenAI'ye 21 Mart'ta bir mektup gönderdiklerini ve OpenAI'ye müvekkilleriyle ilgili hataları düzeltmesi için 28 gün süre verdiklerini söyledi. Avukatlar, merkezi San Francisco'da bulunan OpenAI'nin Hood'un yasal mektubuna henüz yanıt vermediğini söyledi. 

Bu dava bir dönüm noktası olacak

Hood'un hukuk firması Gordon Legal'ın ortaklarından James Naughton Reuters'a verdiği demeçte, "Bu hakaret yasasının yapay zeka ve bilişim alanındaki yeni bir yayın alanına uygulanması anlamında potansiyel olarak bir dönüm noktası olacaktır" dedi.

Avustralya'da hakaret tazminatı ödemeleri genellikle 270 bin dolara kadar çıkıyor. Naughton, Hood'un kendisi hakkındaki yanlış bilgilere ulaşan kişi sayısını tam olarak bilmediğini, ancak hakaret içeren ifadelerin niteliğinin önemli olduğunu söyledi.

ChatGPT kaynak göstermeli

Naughton, Hood'un dava açması halinde ChatGPT'yi dipnotlara yer vermeyerek kullanıcılara yanlış bir doğruluk hissi vermekle suçlayacağını söyledi.

Naughton, "Birinin bunun arkasına bakıp 'algoritma bu cevaba nasıl ulaşıyor' demesi çok zor" dedi ve ekledi "Bu çok şeffaf değil".