03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.04.2023 23:45 | Son Güncelleme: 10.04.2023 00:00

Çip fiyatlarındaki sert düşüş sonrası Samsung üretimde kesintiye gidiyor

Samsung Electronics yaptığı açıklamada, yarı iletken talebinde yaşanan ve fiyatların düşmesine neden olan keskin küresel gerilemeyle boğuşurken, küçük rakiplerinin izinden giderek çip üretiminde kesinti yapacağını söyledi.
Çip fiyatlarındaki sert düşüş sonrası Samsung üretimde kesintiye gidiyor

Samsung yetkilileri ve analistleri tarafından daha önce hiçbir açıklama yapılmayan dünyanın en büyük bellek yongası üreticisinin alışılmadık üretim kesintisi, ilk çeyrek kârının beklenenden %96 daha kötü bir düşüş göstermesinin ardından geldi.

Kâr kaybını göz ardı etti

Reuters'ın haberine göre yatırımcılar, sektör liderinin bu hamlesinin son dokuz ayda yaklaşık %70 oranında düşen çip fiyatlarını destekleyeceği düşüncesiyle kâr kaybını görmezden geldi.

Samsung erken işlemlerde Eylül ayından bu yana en büyük tek günlük artışla %4,5 yükselirken, rakibi SK Hynix'in hisseleri %5,6 arttı.

Enflasyon yükseldi çipe olan talep azaldı

Akıllı telefon ve kişisel bilgisayar üreticileri, pandemi sırasında tüketici cihazlarına olan talep arttığında çip stoklamışlardı, ancak şimdi artan enflasyon nedeniyle müşterilerin alımlarını azaltması nedeniyle stokları eritiyorlar.

Samsung, zayıf küresel ekonomi ve stoklarını tüketmeye odaklanan müşterilerin alımları yavaşlatması nedeniyle bellek talebinin keskin bir şekilde düştüğünü söyledi. Şirketten yapılan açıklamada "Bellek yongalarının üretimini, özellikle de tedariki güvence altına alınmış ürünlerin üretimini büyük çapta düşürüyoruz" denildi.

Samsung planlanan üretim kesintisinin boyutunu açıklamadı, ancak daha önce üretim hatlarını yenilemek için duraklamalar gibi küçük ayarlamalar yapacağını ancak tam anlamıyla bir kesinti yapmayabileceğinin de sinyalini verdi.

Hisseler değerlendi

Daishin Securities analisti John Park "Samsung'un üretim kesintisi kararı, yılın ikinci yarısında bellek yongalarında toparlanma için olumlu bir görünüm oluşturuyor." dedi ve çip üretiminde 1 numaralı pazar payına sahip firmanın üretim kesintilerine katılıyor olmasıyla hisselerinin yükseldiğine dikkat çekti.

Samsung, kısa vadeli üretimde kesintiye gitmesine rağmen, çip üretimi için gerekli temiz odaları güvence altına almak ve teknolojik liderliğini genişletmek için altyapı ve araştırmaya uzun vadeli yatırımlar yapmaya devam ettiğini söyledi.

Üretimi kısan sadece Samsung değil

SK Hynix Ekim ayında 2023'teki sermaye harcamalarını 2022'ye kıyasla yarıdan fazla azaltacağını söylerken, Micron Eylül ayında 2023 mali yılı yatırım planlarını %30'dan fazla azalttı.

Çip satışları düştü, Samsung'un kârlılığı azaldı

Samsung, kısa bir ön kazanç açıklamasında, Ocak-Mart döneminde faaliyet kârının bir önceki yılki 14,12 trilyon won'dan 600 milyar won'a (455,5 milyon dolar) düştüğünü tahmin etti. Bu, son 14 yılın en düşük çeyrek kârı oldu.

Analistler, Samsung'un üretim kesintisinin mevcut çeyrekte performansını bir miktar artırabileceğini ve ayrıca bellek yongası fiyatlarındaki toparlanmayı pekiştirebileceğini veya hızlandırabileceğini söyledi.

Hyundai Motor Securities araştırma müdürü Greg Roh, "Samsung'un üretim kesintilerinden bahsetmesi, mevcut çöküşün gerçekten ne kadar kötü olduğunun bir kanıtı," dedi.

Şirket, bölümlere göre dağılımlar da dahil olmak üzere ayrıntılı kazançlarını bu ay içinde açıklayacak.