26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.11.2022 09:30 | Son Güncelleme: 29.11.2022 09:58

Elon Musk'tan Apple'a savaş ilanı: Twitter'ı App Store'dan kaldırmakla tehdit ediyorlar

Elon Musk, Twitter'a reklam vermeyi durduran Apple'a savaş açtı. Teknoloji devinin uygulaması App Store'dan kaldırmakla tehdit ettiğini iddia eden Musk, uygulama mağazasında kalmak için yüzde 30'luk ücreti ödemeye devam etmek yerine Apple ile savaşa gireceğini öne süren bir tweet attı
Elon Musk'tan Apple'a savaş ilanı: Twitter'ı App Store'dan kaldırmakla tehdit ediyorlar

Twitter'ın sahibi Elon Musk yaptığı paylaşımda, Apple'ın Twitter'ı App Store'dan kaldırmakla tehdit ettiğini söyledi. Milyarder ve teknoloji devi, Twitter'da yapılan yeni denetim kuralları nedeniyle çatışmaya girmeye hazırlanıyor. 

İlk olarak Musk, Apple'ın, Twitter'a reklam vermeyi durdurduğunu açıkladı. Ancak şirketin platformla ilişkisini tamamen kesip kesmediği belli değil. Apple konuyla ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi. Bunun ardından Tesla CEO'su, Apple'ın Twitter'ın App Store'dan kaldırmakla tehdit ettiklerini ancak sebebini söylemediklerini iddia etti. 

Elon Musk'ın, Apple ile ilgili attığı tweetleri Iphone'dan atması da dikkat çekti.

Dünyanın en zengin insanı, şirketin Twitter reklam harcamalarını kıstığını söyledikten sonra Apple'a karşı birkaç aşağılayıcı tweet attı ve "Amerika'da ifade özgürlüğünden nefret mi ediyorlar?" dedi. Musk, Apple'ın App Store'dan yılda en az 1 milyon dolar kazanan uygulamalar için uygulama içi satın alımlardan aldığı yüzde 30'luk paya da itiraz etti ve Apple'la devam etmektense onunla savaşa gireceğini öne sürdü. 

Washington Post'a göre Apple, platformun başlıca reklam verenlerinden biri ve 2022’nin ilk üç ayında reklamlara 48 milyon dolar harcadı.  Financial Times'a göre üst düzey bir reklam ajansı yöneticisi, Musk'ın harcamaları kısmayı seçen bazı markalara karşı düşmanca davrandığını söyledi. 

"Alternatif bir telefon yapacağım"

Musk ve Apple arasında başlayan savaşa dair ilk sinyaller hafta sonu ortaya çıkmıştı. Musk, Apple ve Google'ın uygulamayı mağazalardan kaldırma ihtimaline karşılık, "Umarım iş o noktaya gelmez. Fakat evet, başka bir seçenek kalmazsa alternatif bir telefon yapacağım" diye yanıt verdi. Ancak bu gerginlik çok daha eskiye dayanıyor. 

Gerginlik geçmişe dayanıyor

Apple ve Musk yıllar boyunca birkaç kez çatıştı. 2015 yılında, iPhone gizli otomotiv projesine personel sağlamaya çalışırken elektrikli araç öncülerinin düzinelerce yöneticisini maaş artışları ve imza ikramiyeleriyle cezbetmesinin ardından Musk, Apple'ı düşük performans gösteren çalışanlar için "Tesla mezarlığı" olarak adlandırdı.  Tim Higgings'in Tesla hakkında yazdığı Power Play adlı kitaba göre, geçmiş yıllarda Tim Cook, Musk'ı arayıp Tesla'yı satın almak istediklerini söyledi. Musk da "Apple'ın CEO'su ben olursam, buna açığım" cevabını veriyor. Cook telefonu kapatıyor. Musk, Cook ile doğrudan konuşmadığını söyleyerek bunu yalanladı.